Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lévai Katalin továbbra is baloldalinak mondja magát

Lévai Katalin a Medgyessy – kormány volt minisztere, később az MSZP EP képviselője Brüsszelben, úgy érezte ismét a politikai porondra kell lépnie. Nem korábbi pártjánál jelentkezett munkára, hanem egy új pártot hozott létre, azzal próbálkozik a parlamentbe bejutni. A pártalapítás körüli nyilatkozatai emlékeztetnek 2014-re, amikor Szili Katalin szájából hallgathattuk a megváltó gondolatokat. A végeredményt látjuk: az MSZP volt elnökhelyettese, a parlament szocialista elnöke, Semjén Zsolt mellett dolgozik – milliós fizetésért–az Orbán – kormányban. Mert tudjuk…..van az a pénz!

Lévai Katalinnal, az újdonsült pártvezetővel, a Fidesz szócsöve, a Magyar Idők készített interjút.

Szemlénkben igyekeztünk Lévai legfontosabb gondolatait kiragadni, azzal a szándékkal, hogy segítsünk olvasóinknak a véleményalkotásban, a volt MSZP-s kedvenc lépésének a megítélésében. Pár hete még a választási részvételre buzdító V18 tagjaként mutatkozott, majd meglepetésre bejelentette, hogy pártja elindul a választásokon.

Erről így nyilatkozott:

“Intenzíven jártuk az országot, és nagyon sok jó jelöltet találtunk. Egyre több pozitív visszajelzés érkezett, ami megerősített minket abban, hogy amit csinálunk, az jó és szükség van rá. Egyszerűen elkezdett élettel feltöltődni a párt. A mai napig maximálisan egyetértek a V18 törekvéseivel, aminek viszont alapkoncepciója, hogy egyetlen párt mögé, mellé nem sorakozik fel. Mivel a Lendülettel Magyarországért közben beindult, összeegyeztethetetlennek tartottam, hogy a V18 tagja legyek, ezért a tagságomat a választások utánig felfüggesztettem.”

Lévai Katalin továbbra is baloldalinak mondja magát
Lévai Katalin továbbra is baloldalinak mondja magát

Pártját  az idősek, a középkorúak és a nők képviselőjének mondja.

Úgy látja, az emberek drámai biztonságvesztést élnek át, ami a rendszerváltás idején tapasztaltakhoz hasonlítható, amikor nem tudtuk, mit hoz a jövő:

“Nem tetszik nekünk, hogy a kormány csak a kampány idején osztogat bonbonokat az időseknek. Ma a nyugdíjasok egyharmada él a létminimum alatt, amelyen nem segít egy egyszeri, 13. havi juttatás sem, amit most újra ígérnek a szocialisták. A mi álláspontunk szerint a mostani 28 500 forintos nyugdíjminimum méltatlan a kormány által hangoztatott gazdasági növekedéshez képest. Ez nem maradhat így.”

Nagy önbizalommal mondta,  hogy amióta bejelentette az indulását, valóságos áradat indult el feléjük:

“Néhány körzetben azonban még folyik az egyeztetés, de bízom benne, hogy az indulásra meglesz az összes jelölt.” 

Pénzük erre természetesen az állami támogatásból lesz, ebből fedezik a kampányt. Az őt ért kritikákat igaztalannak tartja:

“Én évtizedek óta ugyanazt az értékrendet vallom és képviselem, ugyanaz az européer szociál­demokrata vagyok, aki voltam. Egyébként pedig egy ellenzéki összefogásnak mi is a részesei szerettünk volna lenni. És most hiába haragszanak ránk egyesek amiatt, hogy elindulunk, hangsúlyozom: ma még nagy kérdés, hogy valójában kik az esélyes jelöltek. Láttunk már példát arra, hogy hiába volt ismert, esetleg népszerű valaki, mégsem tudott nyerni. Ennek eldöntése a választók kezében van.” /……/ ” Sok párttal, sok szinten folytattunk egyeztetéseket. Éppen a lehetséges szövetségkötésről, együtt indulásról szerettük volna őket meggyőzni. Az elején voltak biztató jelek, de végül elutasítottak bennünket.”

Az MSZP volt politikusaként úgy látja, a baloldalnak nincs válasza napjaink kérdéseire:

“Nekünk viszont van alternatív társadalomképünk a kormányzati politikával szemben. Több egyenlőséget, igazságosabb elosztást, nagyobb társadalmi mobilitást szeretnénk. Mert egy szétdarabolt társadalomban a szűk elit kivételével mindenkinek rossz élni.”  / …../ ” Az én lelkiismeretem tiszta: ugyanazokat az értékeket képviselem, amelyeket mindig is. És nagyon más a stílusom, sosem gyalázom a politikai riválisaimat. S minden jel szerint erre az új hangra sokan várnak.”

A Zárójel igyekezett indulatoktól mentesen visszaadni a volt szocialista politikus gondolatait. Annyit azért hozzátennénk, hogy a Fidesz lapjában általa elmondottak, igencsak megmaradtak az általánosság szintjén. Ezzel szavazókat nyerni úgy véljük, nem lehet. Lévai és pártja felbukkanása csak a zavarkeltést, a baloldal megosztottságát szolgálja. Talán ez is volt a cél.

Hogy ez kinek az érdeke, olvasóinkra bízzuk!

...

Szólj hozzá