Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A leváltott makói iskolaigazgató: Lázár János megint hazudott

A következő tanévtől is tanára marad a makói József Attila Gimnáziumnak Rója István. Ahogy korábban  a fél magyar sajtó megírta, egyedüliként pályázott az iskolaigazgató posztra, mégsem nevezték ki.

A leváltott makói iskolaigazgató: Lázár János nem mondott igazat
fotó: délmagyar.hu

A tudáson kívül mi kell még?

A 22 év után leváltott vezető  levélben köszönte meg a bizalmat és a közös munkát azoknak, akikkel 1995 óta együtt dolgozott, kollégáknak, diákoknak, szülőknek, hivatalnokoknak.

Kitért arra, hogy Lázár János országgyűlési képviselő az ő ügyében is nyilatkozott: hivatkozva az állami fenntartóra azt állította, az iskola színvonala folyamatosan csökkent. A volt igazgató szerint ez rosszindulatú és sértő megállapítás, mert nem volt olyan elemzés, amely ezt vizsgálta volna. A hét év alatt az iskolával kapcsolatban állt négy fenntartónak a mindennapi működtetés is sokszor feladta a leckét.

A 22 év után igaztalanul  leváltott szakember szerint:

“Egy tanévet tartoztunk a Megyei Intézményfenntartó Központhoz. Ez volt a sötét középkor. Ahogy a népnyelv mondja: se pénz, se posztó. Néhány levélváltás volt az éves kapcsolatunk. Ezután jött a Makói KLIK, melynek igazgatója Farkas Éva Erzsébet (a jelenlegi makói polgármester – a szerk.) volt. Két tanévben költségvetésünk sem volt. Örültünk minden nyert pályázatnak. Egyik ilyen alkalommal a pályázati program kezdetén kértem a KLIK-től a pénzünket. A Makóra utalt pénzzel nem tudtak elszámolni. A határidő szorításában innovatív tantestületünk tagjaival adtuk össze a szükséges anyagi erőt, és valósítottuk meg tanulóinknak a pályázatban leírt programot, megtartva megszokott színvonalunkat.”

A politika nagy úr

Rója szerint elmozdításának nem volt szakmai, pedagógiai oka, csakis az, hogy kollégáival együtt aláírta a miskolci pedagógusok oktatáspolitikai vitairatát. Politikai döntés született tehát, amit kár szakmainak feltüntetni.

Levelében a volt igazgató emlékeztet arra:

“Vajon a képviselőink tudják-e, hogy a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas vendégprofesszorának makói gimnazista volt a tolmácsa? Értesültek-e arról, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban a napelemmel működő autók világbajnokságán a negyedik helyezett magyar csapatban fiatal mérnökhallgatóként korábbi tanítványunk is ott volt? Megírtuk az újságokban, hogy az Európai Matematikai Leány Olimpián – ahol az országot négy tanuló képviseli – makói tanulónk először bronz-, majd egy év múlva ezüstérmet szerzett. Tudják-e rólunk, hogy a korosztályos országos labdarúgótorna zalaegerszegi döntőjében makói gimnazisták verték ki a Puskás Akadémia csapatát?”

A volt igazgató így zárja levelét:

“hazám és tanítványaim iránti felelősséggel: Rója István magyar állampolgár”.

(orrás: delmagyar.hu)

Szólj hozzá