Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„London élete eddig sem állt meg, most sem fog”-“A terroristák soha nem fognak legyőzni minket!”- Frissítve!

London fél év alatt az ötödik, áldozatokkal járó támadást szenvedi el. A fenti két idézet a rendőrség egyik vezetőjétől és a londoni polgármestertől származik. Mi derült ki mostanáig, és hogyan viselik a londoniak a megpróbáltatásokat?

„London élete eddig sem állt meg, most sem fog” – „a terroristák soha nem fognak legyőzni minket”
A metróállomás (forrás: commons.wikimedia.org)

Mit tudnak eddig?

Péntek reggel, 8:20 körül, amikor az ingázók és az iskolások legtöbbje igyekszik munkahelye és iskolája felé, a District Line vonalán, a Parsons Green állomáson egy álló metrószerelvényen, egy házi készítésű pokolgép lépett működésbe. Az esetet követően nem sokkal bejelentették, hogy terrortámadás történt. A pokolgép nem tudott teljesen működésbe lépni, nem robbant fel, csak kigyulladt. Így is több ember sérült meg, többnyire az arcukon és a fejükön szenvedtek égési sérüléseket. A sérültek egy részét a helyszínen ellátták, 29 embert a környékbeli kórházakba szállítottak. Közülük 21 volt még péntek este is kórházban. A Londont ért támadások közül ez az egyetlen, amely nem követelt halálos áldozatokat. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Szombat reggel Dovernél letartóztattak egy 18 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a támadáshoz.

„Egy fehér vödör és a Lidl-szatyor”

Az eset az utolsó metrókocsiban történt, miközben az az állomáson állt. Az ajtajai nyitva voltak. A pénteki nap folyamán több szemtanút is megkérdeztek, mit láttak és hallottak. Többen a lángokat említették, illetve a pánikot, ahogyan az emberek igyekeztek kimenekülni a kocsiból és az állomásról. Az ingázók egy része a vonatokon ragadt, mert a környező vasútvonalakat is lezárták és a vonatokat nem engedték tovább. Néhány ember a menekülés közben sérült meg. A rendőrség és a mentők azonnal munkához láttak. A környéket kordonnal vették körül. A metróállomás 50 méteres körzetében az otthonokat kiürítették. A lakók egy részét az egyik rögbi-klub fogadta be.

„London élete eddig sem állt meg, most sem fog” – „a terroristák soha nem fognak legyőzni minket”
Az áldozatok többsége a fején vagy az arcán sérült meg (forrás: Youtube.com)

És mégis félnek…

A megkérdezettek többsége fél. Félnek, mert nem az első eset és az elkövető még mindig szabadon van. Növeli a félelmet, hogy még mindig nem tudják, egyedül volt-e az elkövető, vagy sem, illetve várható-e még további támadás. Még az indokok sem ismertek. Theresa May miniszterelnök a terrorkészültséget a legmagasabb szintre emelte, több fegyveres van azóta is az utcákon, de ez nem mindenkit nyugtat meg. Átcsoportosították a katonákat, hogy több fegyveres rendőr állhasson rendelkezésre. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a kulcsfontosságú és forgalmas helyeket.

Szerencsére mindig van segítség…

Sadiq Khan, London polgármestere az eddigi összes támadás során azt nyilatkozta, hogy a londoniakat nem lehet megfélemlíteni. És talán tényleg nem. A londoniak most is összefogásról tettek tanúbizonyságot. A közeli olasz étterem például kivonult az utcára és a mentősöknek, rendőröknek friss pizzát és vizet osztott, megkönnyítve számukra a megterhelő munkát.

Érdekes azért azt is megemlíteni, hogy bármennyire is megijedtek az utasok, többen a menekülés helyett még gyorsan készítettek néhány felvételt a lángokról és a menekülő utasokról. Ezek a pénteki nap folyamán fel is kerültek a közösségi oldalakra.

A polgármester nyilatkozatában köszönetét fejezte ki a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak, amiért mindent megpróbálnak megtenni London biztonsága érdekében.

Sok a kérdés

Ki követte el? Hányan voltak? Támadnak-e még a közeljövőben? Öngyilkos merénylőről van-e szó, vagy az illető távirányítóval hozta működésbe a robbanószerkezetet és ő maga már korábban távozott? A nyomozás a legjobb kezekben van, de egyelőre a nyomozás érdekében nem kívánnak információt kiadni.

Amatőrök

Az ügy nagyon komoly és tényleg ijesztő. Ugyanakkor vannak majdhogynem nevetséges részletei is. Az utóbbi időben elkövetett támadások szinte mindegyikében komoly hibákat követtek el a terroristák. A pénteki bomba is sokkal nagyobb katasztrófát okozhatott volna, ha a pokolgép készítője megfelelő receptet használ és a bomba megfelelően lép működésbe. De nem ez történt. A metróállomások biztonsági kamerákkal vannak felszerelve, tehát minden rögzítésre kerül. Így történt ez most is. A felvételek alapján fogták el például a fiatalembert is Dovernél.

Donald Trump, amerikai elnök együttérzését fejezte ki a londoniakkal, de ő is megemlítette a támadó(k) amatőrségét: „lúzer terroristá”-nak aposztrofálta az elkövető(ke)t.

Mit lehet tenni?

Sajnos nem lehet a támadók amatőrségére számítani, de a Guardians szerint, ameddig ez a helyzet, addig örülni kell. „Keep Calm and Carry On” – azaz “Nyugodjatok meg és haladjatok tovább!” ezt a szemléletet próbálják közvetíteni az emberek felé.

A legfrissebb hírek

A szombat reggel letartóztatott tinédzsert kb. egy hónappal ezelőtt már letartóztatták ezen a környéken, de a rendőrség szabadon engedte. Vasárnap reggel bejelentették, hogy szombat este egy idős házaspár házát kutatták át, mivel a kertjükben robbanóanyagot találtak. Az idős pár korábban a királynőtől magas elismerésben részesült, amiért otthonukban több száz iraki, afganisztáni és szíriai menekült gyermeket szállásoltak el.  A ház környékét is kiürítették, az ott lakóknak nagyon rövid időn belül távozniuk kellett. Szerencsére éjszakára visszatérhettek otthonaikba. A rendőrség köszönetet mondott neki, türelmükért és együttműködésükért.

Frissítés!!!

Újabb hírek a terrortámadásról…

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, pénteken a reggeli csúcsforgalom idején terrortámadás történt a londoni metróban. A részleteket fentebb olvashatják. A nyomozás nagy erőkkel folyik. Nézzük meg, mi történt a hétvégén!

Már két letartóztatás

A szombat reggeli letartóztatást szombaton a késő esti órákban követte egy másik. Egy 21 éves fiatalt fogtak el Nyugat-Londonban, jelenleg ő is előzetes letartóztatás alatt van. A letartóztatás után a Belügyminiszter azt nyilatkozta: „a terrorista nagy valószínűséggel nem magányos farkas volt”.

Az azonban még mindig nem került bizonyításra, hogy a terrorcselekményt valóban az Iszlám Állam követte el. Az Iszlám állam korábban azzal fenyegetett, hogy további bombák vannak időzítve, de a rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, nem találtak másikat.

Házkutatás

Sunbury-ben, egy idős házaspárnál tartottak házkutatást.  A két idős ember nevelőszülőként élt az elmúlt kb. 40 évben és több mint 300 gyermeket nevelt fel. A királynő ki is tüntette őket és a társadalom nagyra becsült tagjainak számítanak. Nagy a valószínűsége annak, hogy mindkét letartóztatásban lévő fiatal az ő házukban nevelkedett. A házkutatás idejére a környék közvetlen közelében lévő otthonokat kiürítették, az idős házaspár is barátaiknál húzta meg magát. Éjfél körül a lakókat visszaengedték házaikba.

Tovább folytatódik a nyomozás

Országos szinten 24 millió fontot különítettek el terrorellenes intézkedések bevezetésére. A nyomozást folytatják. Már viszonylag sok információval rendelkeznek a bomba elkészítésével kapcsolatban. Ugyanakkor bejelentették, hogy a kritikus készültséget megszüntetik.

Szólj hozzá