Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Súlyos felelősség terheli a hivatalokat a londoni Grenfell-torony leégéséért

Mintha a pokol lángolt volna tegnap, amikor a londoni, 24 emeletes, 120 lakásos Grenfell–lakótorony leégett.  A brit történelem egyik legnagyobb, tűzzel járó tragédiájává vált a tegnapi katasztrófa, nem csak a sok áldozat miatt, hanem azért is, mert elkerülhető lehetett volna…

Súlyos felelősség terheli a hivatalokat a londoni Grenfell-torony leégéséért 1
A londoni, "pokoli" Grenfell-torony (Kép: Mirror)

Szerdán este a rendőrség megerősítette,

hogy 12 ember halt meg a nyugat-londoni Grenfell-toronyházban, Kensingtonban. Sajnos a halálos áldozatok számának növekedésére kell számítani egyrészt, mert 20 sérültnek kritikus az állapota. Másrészt, mert az épületet több mint 500-an lakták, és a tűz gyors terjedése miatt legalább 100 embernek esélye sem volt a menekülésre. Összesen 74 embert kezelnek kórházban, ebből húsznak kritikus az állapota – írja a The Telegraph. Óvatos becslések szerint is a halálos áldozatok száma a százat is meghaladja majd, mire megtalálnak mindenkit a romok között.

Hihetetlen fokú hanyagság vezetett a tragédiához

Feltehetően egy hibás hűtőszekrény volt a tűz oka, amely szerdán hajnali 1-kor kezdődött. A tűz a 4. emeletről indult, és gyorsan elterjedt az épületben. Az lakóházat tavaly felújították 10 millió fontért. Az épület a kensington-i és chelsea-i önkormányzat (council) tulajdonában van, amely egy KCTMO nevű céget bízott meg a terület- és ingatlan kezeléssel.

A lakók korábban már aláírtak egy petíciót a KCTMO ellen az épületbiztonság és tűzbiztonság tekintetében. A lakosokat a panaszok miatt a KCTMO megfenyegette. Az önkormányzat nem állt a lakók mellé, úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a petíciójukat. Az épület gyakorlatilag életveszélyes volt, semmilyen tűzbiztonsági szabálynak nem felelt meg. A lakóház külső oldalán az új burkolat olcsó műanyag volt – ami lehetővé tette a tűz terjedését és elnyelődését az egész épületben. A szakértők szerint a burkolat – amelyet az épület szigetelésére használtak – úgy viselkedett, mint egy “kémény”. Lehetővé tette a tűz szétterjedését a burkolat és az épület falai közötti réseken keresztül, gyakorlatilag felgyorsította tüzet. A tűzjelzőkre beinduló locsoló-rendszer felszerelése 200 ezer fontba került volna, az önkormányzat nem volt hajlandó beépíttetni azokat.

Súlyos felelősség terheli a hivatalokat a londoni Grenfell-torony leégéséért 2
Kép: metro.co.uk

A halál torkában

Ép ésszel felfoghatatlan, hogy min mentek keresztül a lángoló épületben rekedt lakók. Kétségbeesve keresték a menekülés lehetőségét, de pillanatok alatt reményvesztett foglyokká váltak. A rémült lakók – mondjuk ki: családok! – számára hamar világossá vált, hogy a tűz csapdájába estek. A lakók lepedőket csomóztak össze, hogy kötélnek használva, az ablakokon keresztül leereszkedhessenek. Voltak, akik megpróbálták ejtőernyőket gyártani takarókból és ágyneműkből, és így kiugrottak az ablakokból.

Mickey Paramasivan, 37 éves szemtanú, azt mondta: “Robbanások és tűz volt mindenütt, amerre csak nézzem, sok füst és kékes gáz tört fel mindenhonnan. Körülbelül 12 emelet felett láttam, hogy három gyermek egy ablakból integetett, majd volt egy robbanás, és eltűntek.” Mások arról számoltak be, hogy kétségbeesett anyák hogyan próbálták a gyermekeiket menteni. Egy nő a 10. emeletről dobta ki kisbabáját. Takaróba csomagolta, és lekiabált, hogy ledobja a gyereket, valaki kapja el és mentse meg. A tűzcsapdába esett asszony kidobta a kisbabát az ablakon, szerencsére az utcán lévők közül valaki elkapta. Az édesanyát azóta sem találták meg, valószínűleg nem élte túl. Egy másik asszony a 23. emeleten ragadt 6 gyermekével. Meg nem erősített források szerint Ő és csak 4 gyermeke élte túl a katasztrófát. Az 5-7. emelet magasságából egy 5 éves gyermeket dobtak ki, Ő súlyos csonttöréseket szenvedett, de túlélte.

Sajnos nagy a valószínűsége, hogy sok az olyan gyermek a halottak között, akiket abban a reményben dobtak ki az ablakon, hogy valaki elkapja őket, és így életben maradhatnak. A túlélők szerint többen tettek így, próbálták menteni a kicsiket a menthetetlen helyzetből. A legtöbb túlélő annak köszönhette megmenekülését, hogy nem hallgatott a hivatalos utasításra. Nem várták meg a lakásukba zárkózva a tűzoltók érkezését, hanem azonnal kiutat kerestek.

A tragédiával kapcsolatban az egyik internetes fórumon, egy hozzászóló a következőket írta: „van itt egy világos problémánk: az emberi élet úgy látszik kevesebbet ér, mint a pénz. Gondolatban és imáimban azokkal vagyok, akik elvesztették életüket, családjukat és barátaikat. Nem tudom, mit mondjak…”

Igen…Van úgy, hogy már nincsenek szavak…

Szólj hozzá