Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Több ezren tüntettek a Brexit visszafordításáért Londonban

Szombaton, Londonban gyűlt össze több ezer Európa-párti ember, foglalkozástól, hovatartozástól, kortól, nemtől és bőrszíntől függetlenül. Mindannyian a Brexit ellen kampányoltak. 

Ezrek tüntettek Londonban a Brexit ellen
Kép: Wikimedia Commons

Voltak, akik számadatokkal érveltek

,,65 millióból 17 millió ember nem jelent elsöprő többséget”

– írta az egyik tüntető plakátjára a Brexit-ellenes demonstráción, utalva a népszavazás eredményére. Sokan inkább elküldték a francba az egész Brexites bagázst, de volt olyan is, aki David Davis, Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszter és Theresa May fejét rajzolta egy szakadt alsógatyára.

Mindenféle ember jelen volt

Nem csak a jelmondatok, de maguk a tüntetők is sokszínűek, különbözőek voltak, hiszen például olyanok is eljöttek, mint Rod Currie, aki az egyik legstabilabban a Brexitet megszavazó észak-kelet angliai részről érkezett. Emellett részt vettek a tüntetésen 70-es éveikben járó, nyugdíjazott tábornokoktól kezdve – mint például Tony Vickers – az élet minden területét  megjárt emberek is.

Vickers például egy ,,Stay Angry and Fight Brexit” (Maradj mérges és harcolj a Brexit ellen!) táblával érkezett és eléggé felkavartan nyilatkozott:

,,De ne azokra a szerencsétlenekre legyünk mérgesek, akik a kilépésre szavaztak. Őket jól becsapták, és emiatt csak még szegényebbek lesznek. Ám a gazdag politikusok, akik az egész “Leave”-kampányt vezették teljesen jól elboldogulnak majd ettől függetlenül is a jövőben.”

Ez a Brexit-ellenes tüntetés még csak a kezdet

A tüntetők energiája azt sugározta, hogy ez a demonstráció egy hosszabb ellenállási folyamat kezdetét jelezheti.

Sokak szerint ez a tüntetés jelenthet egy új kezdetet, attól függetlenül, hogy bár hétfőn a képviselők megszavazhatták volna a folyamat visszafordítását, ám ez nem történt meg. A jelenben az állapítható meg mindössze, hogy volt egy Brexit-népszavazás és folynak a Brexit-tárgyalások is. Ám ezreknek adott reményt a felvonulás népszerűsége.

,,Bármi megtörténhet. Tizennyolc hónap nagyon sok idő a politikában. Mikor egyre többen rájönnek majd, hogy a megállapodás közel sem lesz olyan kedvező, amilyennek eleinte beállították, mikor egyre több kisvállalkozás megy majd csődbe a font értékcsökkenése miatt, sok minden gyorsan megváltozhat.”

mondta ambícióval tele egy könyvelő, a felvonulás egyik résztvevője. Hozzátéve, hogy például Sunderlandban, ahol eredetileg a Leave-tábor támogatóiból voltak többe a népszavazás idején, mára már a nagy többség inkább maradna az EU-ban.

Így vonultak az Európa-pártiak

Szólj hozzá