Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Londoni divathét – Meglepetés vendég: Őfelsége, a királynő

Sokan, különböző nézőpontokból tudósítottak a 2018-as londoni divathétről. Megtudtuk, milyen lesz a trend idén ősszel és télen. A divathét tele volt meglepetéssel, nem is eggyel. De talán a legváratlanabb dolog az volt, hogy II. Erzsébet, Nagy-Britannia uralkodója először tette tiszteletét az eseményen. Szó szerint meglepetésként, hiszen a látogatását nem jelentették be.

Londoni divathét – Meglepetésvendég: Őfelsége, a királynő
Őfelsége az ifjú generációval (forrás: facebook)

Február 16-tól néhány napig a divatvilág Londonra figyelt

A Divathét során híres és kevésbé híres divatházak mutatták be kollekcióikat. Felvonultatta modelljeit a Burberry, a Topshop, Mary Katrantzou, de jelen volt az amerikai Tommy Hilfiger és az olasz Armani is. Dominánsak voltak a virágmotívumok, és a kockás anyagok. Cikkünk célja most azonban nem a divatdiktátorok munkáinak felvonultatása, hanem egy díjátadóról szóló beszámoló.

II. Erzsébet is megtisztelte jelenlétével a show-t

Őfelsége meglepetés vendég volt kedd délután Richard Quinn show-ján. Amikor a terembe lépett,  a közönség felállt, hogy üdvözölje az uralkodót. A nézőtéren helyet foglalók elővették telefonjaikat, mert szerették volna megörökíteni a különleges eseményt. A királynő a bemutató alatt az első sorban ült – az ülésen elhelyezett különleges párnával -, természetesen a Vogue főszerkesztője, Anna Wintour mellett, aki egyébként az uralkodó szabónője, és Angela Kelly szomszédjaként foglalt helyet.

II. Erzsébet és a divat

Őfelsége jégkék szoknyát viselt, fekete kézitáskát, fekete kesztyűt és puha cipőt. Bár a 91 éves uralkodó nem vesz részt rendszeresen hasonló eseményeken, nyugodtnak tűnt, és táskáját a padlóra helyezve, szinte profiként követte végig a bemutatót. Még egy viccet is megosztott  Wintour-ral, aki egyébként végig a védjegyét jelentő  napszemüvegét viselte a show alatt.

Quinn bemutatója

Amikor Richard Quinn kollekciójára került sor, Quinn tisztelettel köszöntötte a különleges vendéget. A brit születésű tervező 2016-ban végezte el a Central Saint Martins-t, és elsősorban azokról a ruhákról híres, melyek sállal fedik viselőjük arcát. Ezek a sálak most a klasszikus vonalat követték. Olyanok is voltak közöttük, amilyeneket a királynő szokott viselni Balmoralban. A többi modell nem igazán találna helyet a királyi szekrényben. Felvonultattak például  több zipzárral díszített bőr esőkabátot, melyet a modell sárga bukósisakkal, illetve könyökig érő PVC kesztyűvel viselt. Quinn több más modellt is felvonultatott; voltak retro virágok, térdig érő csizmák, fóliára hasonlító ruhák. Ezek elsősorban Lady Gaga stilusának felelnek meg, illetve Quinn kedvenc modelljének, Adwoa Aboah-nak, aki a mostani show-t is zárta.

A díjátadó

A show végeztével nyilvánvalóvá vált, miért is volt a királynő jelen a rendezvényen: Quinn-nek  ugyanis ő maga adta át az angol tervezőknek járó díjat, melyet Kelly és a British Fashion Council (Brit Divattanács) ítél oda az általuk legjobbnak tartott brit tervezőnek. A királynő azt mondta, hogy a díj a brit divatipar elismerése és tiszteletadás az iparágnak. Quinn részben azért is kapta az elismerést, mert egy olyan stúdiót is vezet a dél-londoni Peckhamban, amely más tervezők és főiskolai hallgatók számára is nyitva áll. Quinn a díjat egy, a 2018-as év tervezőjére jellemző ruhában vette át – baseball sapkában és kockás ingben. A show után azt mondta, az élmény “kissé szürreális”, de a show különleges vendége hatással volt a gyűjteményére – arra ösztönözte, hogy fontos szerepet szánjon a sálaknak. “Határozottan úgy gondolom, hogy ő egy divat ikon,” – mondta. A díjat azért hozták létre, hogy felismerje a divatipar társadalomhoz és diplomáciához való hozzájárulását. A díjat évente egy feltörekvő brit tervezőnek ítélik oda, aki kivételes tehetséggel rendelkezik és eredeti alkotásokat hoz létre.

Londoni divathét – Meglepetésvendég: Őfelsége, a királynő
Richard Quinn és a díj (forrás: twitter)

...

Szólj hozzá