Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Longleat – egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 2. rész

Longleat nem csak, mint látnivaló érdekes, hanem komoly tudományos és ismeretterjesztő szereppel is bír. Az alábbiakban erről, a művészeti gyűjtemény magyar vonatkozásáról lesz szó, valamint program-javaslatokat is adunk azok számára, akik esetleg a közeljövőben tervezik utazásukat.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 2. rész
Az ismeretterjesztő program része (Forrás: www.flickr.com)

Természetvédelem, ismeretterjesztés

A park komoly természetvédelmi jelentőséggel bír, hiszen több veszélyeztetett állatfaj is helyet kapott és közülük többen a tenyésztési programnak köszönhetően megmenekültek a teljes kihalástól.

Nagyon komoly ismeretterjesztő feladatot is ellátnak az itt dolgozó szakemberek. Gyermekek számára tartanak foglalkozásokat a felelős állattartásról, természetesen részt lehet venni állatsimogató programokon. Tematikus túrákat szerveznek iskolai osztályok számára, melyek során az élővilággal kapcsolatban a tantervhez kapcsolódóan különböző témákat dolgoznak fel.

A felnőttek számára kurzusokat tartanak turizmus-vendéglátás és marketing témakörökben.

Lépést tartanak a 21. század technikájával. Saját facebook oldalukon figyelemmel kísérhetjük az aktualitásokat: mikor, melyik állatnak született kicsinye, melyik állat betegedett meg vagy gyógyult fel egy betegségből, és így tovább. Honlapjukon is folyamatosan közlik a legfrissebb híreket.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 2. rész
És ezt sem érdemes kihagyni (Forrás: www.flickr.com)

Bepillantás az angol arisztokrácia életébe

Nagy-Britannia szerte sok olyan palota, kastély, lakóház van, ahol az arisztokrácia tagjai a mai napig családtagjaikkal élnek. Az épületekben általában elkülönítik ezeket a lakrészeket, de a többi a nagyközönség számára látogatható. Így van ez Longleat esetében is. Jelenleg 15 szobát tekinthetünk meg. Az épület állagát szigorúan óvják. Magas sarkú cipőben nem engednek be és a fényképezést sem nagyon engedélyezik, a vakuzást pedig egyáltalán nem. Az épületben található múzeum egyben művészeti galéria is, 15 generáció által összegyűjtött művészeti alkotások – a tulajdonos hobbijának köszönhetően – elsősorban történelmi személyekről készült festmények láthatók nem kisebb nevű művészektől, mint pl. Tiziano.

Az épület ad helyet az ún. „vörös könyvtár”-nak is, ahol 40 000 könyv látható (sajnos nem olvasható).

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 2. rész
Segítség a tervezéshez (Forrás: www.flickr.com)

Magyar vonatkozások

Azt szokták mondani, hogy magyarokba szinte mindig és mindenhol találkozhatunk. Nincs ez másképp Longleat esetében sem. Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet a galériában kiállított két festményre, melyeket történelem szakos tanár létemre sem biztos, hogy a sok kép között egyébként felismertem volna. Ugyan nem egymás mellett, de egy teremben látható Thököly Imrét és Zrínyi Ilonát ábrázoló egy-egy festmény.

Vajon kiállták a próbát?

Látogatásunk során – kicsit gonosz módon – teszteltük a diákokkal a termekben felügyelő önkéntesek Magyarországgal és a magyar történelemmel kapcsolatos ismereteit. Többjüket megkérdeztük, de azon kívül, ami a teremben található rövid leírásban szerepelt, nem tudtak semmi részleteset mondani. Ami viszont számunkra megdöbbentő volt, az egyik hölgy háromszor kért elnézést hiányos ismeretei miatt. Mire a kiállítás végére értünk, nagy meglepetésemre a kijáratnál a múzeum egyik képviselője várt néhány nyomtatott lappal. Amíg mi a múzeum többi részét fedeztük fel, a képekkel kapcsolatos minden rendelkezésre álló információt összegyűjtöttek a nyilvántartásból és nyomtatva a kezembe adták. Ilyen sem történik minden nap… hála és köszönet érte.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 2. rész
Az ismeretterjesztő program része (Forrás: flickr.com)

Nincs programja? Segítünk!

Amennyiben valaki azon gondolkodik, hogy családi, vagy baráti összejövetelt szervez a közeljövőben, vagy akár egy céges bulit, megteheti, hiszen az épület és a park egy részét ki lehet bérelni.

Aki nem gondolkodik ilyen programon, annak számára is akad sok érdekesség, akár szeptemberben is: szeptember 9-én rendezik meg ugyanis a Glow in the Park programját, melynek során este fáklyákkal teszik meg a kb. 6 km-es távot futva vagy sétálva, illetve 15-e és 17-e között kerül megrendezésre az ún. Sky safari programja, amikor is kb. 50 színes léggömb fogja ellepni az eget.

A programok természetesen folytatódnak a későbbiekben is egészen a tél beálltáig, amikor is bezárásra kerül a park és csak jövő tavasszal nyitja meg újra kapuit.

Szólj hozzá