Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Longleat – egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán 1. rész

Longleat sok szempontból érdekes. Semmiképp ne hagyják ki azok, akik szeretnek régi kastélyokban barangolni, bepillantást nyerni az angol arisztokrácia életébe, érdeklődnek a művészetek iránt. Aki úgy dönt, megfogadja a tanácsot, egész napra tervezzen, mert a sok érdekes látnivaló miatt nehezen lehet innen szabadulni.

Hol laknak márkiék? (Forrás  www.flickr.com)
Hol laknak márkiék? (Forrás www.flickr.com)
Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A pingvinek (Forrás: www.flickr.com)

Egy kis történelem

Mivel kevesebb, mint egyórányi autóútra található Bath-tól, aki arra a környékre tervezi utazását, ki ne hagyja!De azok is mindenképp látogassanak ide, akik szeretik a természetet, szívesen töltik idejüket a szabadban és szeretnének a szó szoros értelmében közel kerülni az állatokhoz.

A Longleat név megértéséhez ismerni kell a „leat” szó jelentését. A szó vízimalmok táplálására szolgáló mesterséges csatornát jelent. A hely felkeresésével körülbelül 430 évet utazhatunk vissza időben. Az első tulajdonos az eredeti épületet és a hozzá tartozó parkot a 16. században vásárolta meg 53 fontért. Az eredeti épület megrongálása után 12 év alatt épült fel I. Erzsébet korának egyik legszebb lakóépülete. A későbbi tulajdonosok is mindig ragaszkodtak a hagyományokhoz, ezért az épület ma is tükrözi az angol reneszánsz kultúra legfontosabb elemeit. A terület jelenleg Bath 7. márkijának tulajdonában van és egy részét a mai napig a család lakja.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
Ebédidő (Forrás: szerző)

Safari Park ott, ahol senki nem számítana rá

Ha valaki azt hiszi, szafari park csak nagyon egzotikus helyeken lehet, az nagyon téved. A parkot 1966-ban nyitották meg a nagyközönség számára.

„Leg”-ek

Ha elkezdeném sorolni, miben különleges, semmi más nem férne bele a cikkbe. Ezért most csak két dolgot említenék: a Longleat Safari Park Anglia (és Európa) első ilyen jellegű parkja. Itt található a világ leghosszabb (de nem legnagyobb) labirintusa a maga 1,69 mérföldnyi hosszú sövényével. Kb. 1000 állatfaj él jelenleg a park területén.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A safari túrán... (Forrás: www.flickr.com)

Látnivalók és egyéb attrakciók

Látogatásunkat érdemes magával a szafari túrával kezdeni. Ha busszal vagy saját autóval érkezünk, akkor ezen járművekben, ha tömegközlekedéssel, akkor a bizonyos időközönként induló helyi buszokkal. Körülbelül 1,5 órára van szükség ahhoz, hogy mindent lássunk. A járművekből néhány helyen ki lehet szállni, például be lehet kapcsolódni a zsiráfok és a zebrák etetésébe, máshol szigorúan tilos a járművek elhagyása. A vadállatok szabadon sétálnak, néhányan közülük bekukucskálna az autók ablakain. A túra része az ún. „majom dzsungel”. Ha valaki nagyon félti gépkocsiját, ezt a részt nagy ívben kerülje el, mert a szemtelen majmocskák előszeretettel másznak fel a kocsikra, buszokra, ülnek rá a tükrökre, pótkerekekre, gyűjtögetik az ablaktörlő lapátokat. Utunk során találkozhatunk tevékkel, oroszlánokkal, pelikánokkal, tigrisekkel, farkasokkal, őzekkel és szarvasokkal … és a sor még nagyon sokáig folytatható.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
Az ún. "Jungle Cruise" (Forrás: www.flickr.com)
Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A csintalan majmok (Forrás: www.flickr.com)

Hajókázás

A „jungle cruise” kb. fél óránként indul és felejthetetlen élményt nyújt kicsik és nagyok számára. A kishajóról a látogatók kis halakkal etethetik a fókákat, üdvözölhetik az itt lakó vízilovakat, vízi madarakat, integethetnek a szigeten lakó gorilláknak, tiszteletüket kifejezve Európa nagy öregjének, a Nico nevet viselő gorillának. A fókák alig várják, hogy meghallják a hajó berregését, már sietnek is a finom falatok felé. Hajókázás közben a kishajó személyzete idegenvezetést tart, nagyon érdekes információkat oszt meg az itt élő állatokról.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A kisvasút (Forrás: Wikimédia Commons)

Elsősorban a kisgyermekes családok számára érdekes a kisvonat, melyet „jungle express” névre kereszteltek. A park egy részét lehet vele bejárni a kb. 10-15 perces út során.

A park többi része gyalogosan bejárható, itt kaptak helyet a kisebb állatok. Szinte mindenki kedvencei, a pingvinek egy külön kis szigetecskét kaptak. Óriási élmény besétálni közéjük és megsimogatni a mókásan totyogó fekete-fehér madarakat. Vagy meglátogathatjuk a pillangóházat, ahol a trópusi növények között szabadon repkednek a színesebbnél színesebb példányok.

Bátraké a szerencse…

Akik szeretik a kihívásokat, látogassanak el a labirintushoz és próbálják is ki. Érdemes az időre figyelni, mert a tapasztalatok szerint a labirintusból való kikerülés minimum 20 percet igényel, a kevésbé ügyesek akár 90 percet is bajlódhatnak a kijutással. Mivel a jelenlegi tulajdonos imádja a labirintusokat, az utóbbi időben a park területén többet is elkezdett építeni.

Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A sövény-labirintus (Forrás: internet)
Longleat - egy újabb kipipálandó pont a bakancslistán
A pillangó házban (Forrás: szerző)

Szólj hozzá