Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lovasi András: Az egész országot elhagyta a jobbik része

 Lovasi Andrással, a Kiscsillag együttes frontemberével készített nagy-interjút a 24. hu. A Kossuth – díjas énekes a napokban volt 50 éves, készül az arénás születésnapi koncertjére, köszöni a kérdést, de nem jó a közérzete.

Lovasi András: Az egész országot elhagyta a jobbik része
(fotó: internet)

A szakmától a hétköznapokig

A riport elején zenei, szakmai kérdésekről volt szó, többek között a tíz éves orfűi fesztiválról. Ennek kapcsán elmondta, szeretnék megtartani a jelenlegi családias hangulatot.  Azonban Kapolcs vagy az Ördögkatlan mintájára a települést is jobban be kívánják vonni a szervezésbe.

A beszélgetés második részében közéleti kérdésekről, napjaink közállapotáról fogalmazta meg a zenész a véleményét. A Kis Csillag frontembénekVálaszaiban keserűséget, csalódottságot lehetett érezni.

Az újságíró emlékeztette  arra, hogy legutóbb Cseh Tamás egyik dalát  idézve úgy fogalmazott, mintha az egész országot elhagyta volna a jobbik része. Az újságíró arra volt kíváncsi, mennyire telepszik rá ez az érzés a mindennapjaira.

Lovasi a plakátkampánnyal példálózott. Úgy fogalmazott:

Nyomaszt, főleg, ha arra gondolok, hogy 2011-ben, amikor már Fidesz-kormány volt, mennyire szürreálisnak tűnt volna egy ilyen plakátkampány, mint a mostani.

Lemondóan tette hozzá:

 Úgy csúsztunk át ebbe az eszelős állapotba, hogy közben mindenki azt mondogatta: most már tényleg  nem lesz rosszabb. És ez most nem a szokásos értelmiségi fanyalgás, hanem tényleg, az elemi döbbenet. Erre már nincs is mit mondani.

lovasinak igen markáns, lesújtó véleménye van a mai hatalomról, a Fidesz megosztó politikájáról:

 Nem tudom, ki az a Habony Árpád, de az tuti, hogy a PR-iskolákban tanítani fogják a nevét. Persze nincs új a nap alatt. A hadakat egyben kell tartani, ezért lebutítják az üzenetet, hogy mindenki értse, ki a barát és ki az ellenség. De azért ennél egy picit szofisztikáltabb világmagyarázatokat kellene összerakni, mert ez már tényleg a chemtrail-konteók szintje.

Visszahúzódunk

Elmondta, nem igazán tudni, hogy ebben a helyzetben mi az igazán jó magatartás. Úgy látja, mindenki igyekszik visszahúzódni, és elegánsan próbálja  elkerülni, hogy véleményt mondjon. Ha teheti  ő maga is elhárítja az ilyen kérdéseket. Úgy fogalmazott:

L.Simonnal is csak azért kerültem levélváltásba, mert akkor a saját szakmámról volt szó. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy valaki felemelje a szavát.

A 2015 augusztusi vita, az úgynevezett üres adathordozókból származó jogdíjak felhasználásáról szólt. Akkor a zenész többek között ezzel vágott vissza a hivatali hatalmasságoknak:

mi lenne, ha a teljes összeget az iparág kapná vissza, és nem mondjuk Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki végül ez a pénz?

Lovasi  szerint napjainkban a kultúrára nettó több pénz jut, mint a korábbi évtizedekben. Úgy véli ugyanakkor, hogy ez a piac is torzul, mert olyan pénzek is megjelennek, amelyek nem a tényleges keresletet mutatják.

A forgatókönyvek

A magyar kultúra jövőjét illetően bizonytalan. Szerinte a folytatásra többféle forgatókönyv létezik. Hogy melyik lép életbe:

 Ez leginkább attól függ, hogy Magyarország mennyire tud az EU erőterében maradni. Ha ugyanis az orosz modellt nézzük, azt látjuk, hogy Putyin hatalomra kerülése után 6-8 évvel Szentpétervár és Moszkva a legpezsgőbb kulturális életű városok közé tartoztak. Ma ez már egyáltalán nincs így, és nem véletlenül. Az ilyen átalakulásoknak van az elején egy serkentő hatása, egyszerűen amiatt, hogy rend van és egy kézben összpontosulnak a döntések. Ezt érezzük most itt is.

Képlékenynek látja a jövőt :

 Aztán majd meglátjuk, hogy miként próbálják meg a kultúra testéről leválasztani az uralkodó osztály számára fekélyesnek számító réteget.

Befejezésül elmondta, hogy nem egy eseményre járó típus. Ennek oka egyszerű:

Rosszul viselem a tömeget, még a strandot is elkerülöm, ha azt látom, hogy húsznál többen vannak.

A zenész-szövegíró interjúját végigolvasva, az ország jövőjéért, saját szakmájáért felelősséget érző embert ismerhetünk meg. Nem rejti véna alá álláspontját, tisztában van a kimondott szó erejével. Ezért is lehet, az egyik legsikeresebb szövegíró a magyar könnyűzenei életben. Közéleti érzékenységét mutatja a “Ki találja meg” című dalból idézettek is:

” Kinek mondjam azt, hogy majd ne mondja azt,

Hogy: – én csak jót akartam
Csak a hasznos növények közül irtottam gazt
És most mégis itt sivatag van
Ki halássza majd ki a teleírt papirost
Ami a vízen úszik üvegbe zárva ” 

Szólj hozzá