Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lukácsi Katalin: a fideszes hívőknek Orbán szava hitelesebb mérce, mint a római pápáé

A KDNP már több mint egy évtizede nem indult önállóan a választásokon: a Fidesszel bútoroztak össze a csak papíron létező kereszténydemokratának mondott párt, megélhetési politikusai. Tőlük igen messze áll a kereszténység, a hit, Orbán segéderőjeként  szolgálják az “örökös miniszterelnök” hatalmi érdekeit. Ezért jó sokat szakíthatnak, láthattuk, telik Semjén Zsoltnak svédországi vadászatokra is. Idejéből futja, hiszen a legfontosabb feladata, hogy önfeledten bólogasson Orbán melletti bársonyszéken a tornyos házban.

Ezt a “pártot” hagyta ott egy éve Lukácsi Katalin, aki a fuhu.hu-nak mondta el, miért távozott  az Orbán  kegyéből létező alakulatból.

Szerinte bizonyára volt, akit meglepett a távozása, de nem mindenkit, mivel ez egy folyamat eredménye volt, és tulajdonképpen azok közül, akik ismerik az ügyét, a döntő többség támogatja.

Például a családja is, akikről meglepőt  árult el:

” Nem, sőt inkább baloldaliak, mármint a szüleim. Ők voltak azok, akik kezdetben nehezen viselték, hogy jobboldali lettem, mint ahogy ma is az vagyok, de most már jobban tudunk szót érteni egymással, sőt a fontos kérdésekről már ugyanazt gondoljuk. Egyébként anyukámtól sokszor megkérdezik, hogy miként viselte azt, hogy a lánya kilépett a pártból, ő azt szokta válaszolni: inkább azt kérdezzék, hogyan viselte azt, hogy belépett.”

Meggyőződése, akikkel együtt dolgozott, azok pontosan tudták, hogy rengeteget adott a pártnak, elsősorban az ifjúsági szervezetnek. Sok rendezvényt szervezett, soha nem kért érte semmit. Hiszi, helyesen döntött:

” A volt pártom egyre inkább csúcsra járatja a vállalhatatlanságot.”  /…./  ” Visszatérve a KDNP-re: szerintem minőségben tovább romlott. Ahogy hallottam, zajlott egy kis vita arról, hogy az eddigi utat folytassák-e, de azt a vonatot, ami elindult, már nem lehet megállítani. Másként: csúcsra járatják a sorosozást. Kérdés, hogy a hódmezővásárhelyi kudarc után ez működőképes-e vagy sem.”

Lukácsi Katalin: a fideszes hívőknek Orbán szava hitelesebb mérce, mint a római pápáé
Lukácsi Katalin: a fideszes hívőknek Orbán szava hitelesebb mérce, mint a római pápáé

Szerinte a párt létezik, hiszen van tagsága is, csak a nélkülözhetetlen tartalom, az önálló vélemény hiányzik belőle:

” Vagyis hiába vannak aktivistái, értelmes akcióképes emberei, ha egyszer nincs önálló vélemény, nem vállal soha konfliktust, ami persze a Fidesszel kötött szövetségen belül nem is lehetséges. Hiszen tudjuk a Fidesz milyen diktatórikus hajlamú, még a saját kebelén belül sem tűri az önálló véleményt, akkor hogyan jelenhetne meg ilyen a hozzácsatolt pártban? A változáshoz elsősorban a párt vezetésének is újjá kellene alakulnia, és ki kellene szakadnia a Fidesz öleléséből. “

Elmondta, jelenleg nem tartozik egyetlen párthoz sem, aktivistaként segíti a Viszlát kétharmad egyesület tevékenységét:

„Az a célunk, hogy minél több embert vigyünk el április 8-án szavazni. Ami a jövőt illeti: bennem van ambíció közéleti szerepet vállalni, de jelenleg nem látok olyan pártot, amelyhez nyugodt lelkiismerettel tudnék csatlakozni. Most úgy gondolom, hogy ehhez egy új pártnak kellene megjelennie a színen.”

Kitért arra, hogy amit Orbán mond a kereszténységről, azt saját tábora hitelesnek tartja:

” Ennek a tábornak hitelesebb mérce Orbán Viktor szava, mint a római pápáé, ami persze katolikusként meglehetősen botrányos vélekedés. A csendes többség számára azonban nem rokonszenves, hogy a miniszterelnök a kereszténységről beszél. A rendszerváltás előtt az állampárt is igyekezett úgy feltűnni, mintha ő lenne a kereszténység igaz képviselője, hiszen az a béke vallása, és a katolikus egyháznak tilos nyugati hatalmak a fegyverkezést támogatják, míg mi a béketábort képviseljük.”

Azt tapasztalta, hogy a mai hatalomnak is van olyan törekvése, hogy éket üssön a világi egyház és a nemzeti egyház közé. Orbán, miközben sokat hivatkozik a kereszténységre, ugyanakkor etnikai homogenitásról beszél, ami elfogadhatatlan:

” A fideszes fiatalok biztos elfogadjak, de a keresztény fiatalok, akik között én mozgok, ott azért nevetséges ez a pótmessiás szerep. Ugyanakkor nagyon sokan elhiszik, hogy maga Soros a sátán, az ENSZ is ellenünk van, és Orbán Viktor, Krisztus helytartójaként megment bennünket a gonosz erőktől.”

Úgy érzi, hogy a  kormány tizenkilencre lapot húz, mert nem tud mást tenni:

” Ha már elindult ezen az úton, már nem tud letérni róla, aztán majd meglátják, hogy jéghegynek ütköznek-e vagy sem. Amennyiben irányt váltanának, elbizonytalanítanák a tábort. Hogy milyen a hatása? Nem vagyok biztos benne, hogy motiváló, már csak azért sem, mert időnként kifejezetten nevetségessé válik. Én bízom abban, hogy az állampolgárok bölcsebbek annál, mintsem elhiggyék, hogy minden laktanyában, vagy a lakásukon migránsok lesznek.”

...

Szólj hozzá