Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ma és hétfőn is sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók

Pénteken és hétfőn is fennakadásokra számíthatnak azok, akik az önkormányzatoknál szeretnék ügyeiket intézni.

Ma és hétfőn is sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók
Ma és hétfőn is sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók

A legtöbb helyen sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók, emiatt akik pénteken és hétfőn akarták ügyeiket intézni az önkormányzatoknál, azok problémákba futhatnak, számolt be az ATV.

Rengetegen részt vesznek a sztrájkban

Kilencvennyolc önkormányzati hivatal 6854 dolgozója csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által, az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében meghirdetett pénteki és hétfői sztrájkhoz.

AZ MKKSZ elnöke, Boros Péterné elmondta, a Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százaléka csatlakozott a felhíváshoz. ,, Ez jelentős eredmény annak fényében, hogy a magyar sztrájk-előírások a legszigorúbbak között vannak Európában” – értékelte.

Nem új keletű a probléma

A közszolgák már tavaly júniusban levelet írtak Orbánnak is, amelyben részletezik, hogy az önkormányzati dolgozók döntő többsége “nettó 100-200 ezer forintot keres”, és méltányos béremelést várnak. Ebben a levélben hangsúlyozták, hogy az önkormányzatok képtelenek ellátni alapfeladataikat, a köztisztviselők elhagyják a pályát “az alacsony bérek és a bizonytalannak vélt jövő miatt”.

Méltányos bánásmódot szeretnének

,,Azt várjuk, hogy leülünk végre tárgyalni. Számítunk a parlamenti frakciók és az egyéni képviselők segítségére, és nagyon nagy szükségünk van az önkormányzati érdekszövetségek egyeztetett álláspontjára a kérdésben, hogy a kormánynak ne legyen már további hivatkozása arra, hogy nincs egységes álláspont”– mondta Boros Péterné.

Gulyás Gergely, Fidesz-frakcióvezetője azt mondta, ha valaki nem elégedett, akkor a kormány nyitott a tárgyalásokra. Ettől függetlenül – megjegyezzük, elég pofátlanul – szerinte a sztrájkolók a politikába akarnak beleszólni, és egy választás előtti sztrájk ,,kormányellenes” akciónak tekinthető.

...

Szólj hozzá