Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Madrid jogi eszközökkel lehetetlenítené el Puigdemont újraválasztását

A spanyol kormány bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök újbóli elnökjelöltségét. Ezt pénteken a kormány ülése után jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes.

Madrid jogi eszközökkel lehetetlenítené el Puigdemont újraválasztását
Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes (forrás: Flickr)

Madrid nem nézi tétlenül Puigdemont újraválasztását

Soraya Sáenz de Santamaría érvelése szerint Carles Puigdemont nincs abban a helyzetben, hogy elnökjelölt legyen. Ezt azzal magyarázta, hogy körözés és letartóztatási parancs van érvényben vele szemben. Az intézkedést súlyos, a demokrácia és az állami intézmények elleni bűncselekmények miatt adták ki. Ezt pedig kizárja azt, hogy elnökjelölt lehessen. A miniszterelnök-helyettes szerint “elegendő jogi érvvel” rendelkeznek ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz forduljanak. Mint mondta: “Kötelességünk a törvényesség, a demokrácia és az alkotmány védelme” – majd hozzátette, hogy ennek érdekében minden törvényes eszközt fel fognak használni.

A spanyol kormány ezt a döntését úgy hozta meg, hogy a legfőbb tanácsadó testülete, az Államtanács nem támogatta.  Sáenz de Santamaría felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak ilyen esetekben mindig ki kell kérnie az Államtanács véleményét. Ugyanakkor azt nem kötelező figyelembe vennie. A kormány álláspontja szerint, ha az alkotmánybíróság befogadja a kormány beadványát, azzal automatikusan fel is függeszti az elnökválasztási folyamatot.

Az Államtanács szerint még korai volt a döntés

A spanyol Államtanács, amelynek tagjai közt egykori alkotmánybírák, igazságügyi miniszterek, jogtudósok vannak, állásfoglalást adott ki. Ebben egyetértett a kabinettel abban, hogy a jelölt “alkotmányos kötelessége” személyesen megjelenni az elnökválasztáson a katalán parlamentben, mert ez “érvényességi követelmény”. Ugyanakkor viszont nincs alapja annak, hogy a kormány most forduljon az alkotmánybírósághoz. Jelenleg ugyanis csak egy feltételezésből indul ki, miszerint Puigdemont nem lesz ott a választáson személyesen. „A tanácsnak különbséget kell tenni a valószínűség és a bizonyosság között” – olvasható az Államtanács állásfoglalásában.

A katalán házelnök szerint a demokrácia alapjait támadja Madrid döntése

A katalán törvényhozás nemrégiben megválasztott elnöke, Roger Torrent, a spanyol miniszterelnök-helyettes bejelentésére reagálva hangsúlyozta: a Carles Puigdemont minden törvényi követelménynek megfelel ahhoz, hogy jelölt legyen. A kormány lépését a képviselők, az állampolgárok és a parlamentáris demokrácia elleni támadásnak minősítette, amelynek véleménye szerint nincs jogi alapja.

A katalán házelnök továbbra is fenntartja, hogy a parlament január 30-án megkezdi az elnökválasztási folyamatot, amelynek egyetlen jelöltje Carles Puigdemont. Arról továbbra sincs döntés arról, hogy a Brüsszelben lévő jelölt programbeszédét miként ismerik majd meg a képviselők, és hogyan zajlik majd vita arról. Puigdemont egy múlt heti interjújában nem zárta ki annak lehetőségé, hogy a választási vitára hazatérjen.

Carles Puigdemont újraválasztását a decemberi voksoláson parlamentbe jutott függetlenségi pártok támogatják, amelyeknek azonban nincs többségük. Ehhez szükségük van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről.

Carles Puigdemont ellen nemzeti elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban. Szinte biztosra vehető, hogy spanyol földre lépve azonnal őrizetbe veszik a hatóságok.

...

Szólj hozzá