Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hét taggal egészült ki a Magyar Corvin-lánc Testület – átadták az idei díjakat

Áder János, köztársasági elnök Kövér László, házelnökkel és Orbán Viktor, miniszterelnökkel közösen az Országház Vadász-termében adta át az idei Corvin-lánc kitüntetéseket. A díjak átadásakor jelen volt még Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság, Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint az egyházak képviselői, és kormánytagok.

Hét taggal egészült ki a Magyar Corvin-lánc Testület – átadták az idei díjakat
Magyar Corvin-lánc (forrás: MTI/Soós Lajos)

A Corvin-lánc kitüntetettjei: bölcsek és céltudatosak

Ők azok:

  • Huszti Péter – színművész,
  • Maróth Miklós – orientalista akadémikus,
  • Martonyi János – korábbi külügyminiszter,
  • Ritoók Zsigmond – klasszikafilológus akadémikus,
  • Sótonyi Péter – orvos akadémikus,
  • Sir George Radda – biokémikus,
  • Melocco Miklós – szobrászművész, aki csak később veszi át a kitüntetést.

„Eszély és erély. Vagyis biztonságot adó tudás és hozzá bátor kiállás. Bölcsesség és céltudatosság. Erő és megfontoltság. Gyakran többet ér minden haderőnél, hasznosabb minden politikai kiáltványnál. Deák Ferenc ezeket az erényeket tartotta sokra és ezek birtokosait a legnagyobbra. Ő, akinek változó korok politikai csatái közepette meg kellett tanulni alkalmazkodni, tudta, hogy egy nemzet életében vannak változatlan igaz ügyek. És ezeket csakis az ősi erények megtartásával lehet eredményesen szolgálni. Hitelesség. Megfontoltság. Kitartó munkával megszerzett bizonyosság. Ez önbecsülésünk alapja.”

Áder János fogalmazott így, a Magyar Corvin-lánc átadásakor. Az idei kitüntetettek a kulturális és a tudományos élet kiválóságai. Az oktatásban is kimagasló teljesítményt nyújtottak, szinte mindannyian egyetemi tanárok.

A köztársasági elnök szerint díjak nyújtásakor nem teszünk mást, mint önmagunkban keressük az értékeket. A sokszínű kreativitást, találékonyságot, tudományos kíváncsiságot és lélekemelő alkotókészséget. Mindazt, amivel mi, magyarok hozzájárulunk a világ fejlődéséhez, közös tudásához. “Legyen szó szervezetünk működésének mélyebb megismeréséről, a nemes anyagot formálni képes szenvedélyről, az új nemzedékeknek inspirációt jelentő tanításról, emlékezetes művészi alakításról, eredményes diplomáciai tárgyalásról, korszakalkotó felismerésekről, vagy a jó hírnevünket öregbítő kutatói sikerekről.”

Felelevenítette a Corvin-lánc legelső birtokosa, az iskolateremtő kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó tevékenységét. Ő azt vallotta, hogy nem a lélekszám tesz naggyá nemzeteket. Ő sosem fogadta el, hogy a magyart a kis nemzetek közé sorolják. Majd kiemelte: a Corvin-lánc Magyarország “igaz ügye” mögé sorakoztatja fel tiszteletre méltó nagyjainkat. A Corvin-lánc örökségének nevezte az első díjazottak hagyatékát: többek között Dohnányi Ernőét, Herczeg Ferencét, Korányi Sándorét.

Hét taggal egészült ki a Magyar Corvin-lánc Testület – átadták az idei díjakat
Áder János, köztársasági elnök köszönti a kitüntetetteket az Országházban (forrás: keh.hu)

A negyedik legmagasabb állami elismerés

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgáló köztársasági elnöki állami kitüntetés. A kitüntetéssel elismertek alkotják a 15 tagú Magyar Corvin-lánc Testületet. Az elismerés adminisztratív ügyeit a Magyar Corvin-lánc Iroda végzi.

A Corvin-kitüntetéseket még Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország egyik legelismertebb királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején, 2001-ben miniszterelnöki rendelettel honosították újra. A 2002-es kormányváltás után nem adományozták. Tízéves szünetet követően 2011-ben a kitüntetésekről szóló törvény állami elismerés szintjére emelte. A köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök előterjesztésére. A törvény szerint a Magyar Szent István Rend, a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a lánccal és az aranysugaras csillaggal, valamint a Magyar Érdemrend Nagykeresztje előzi meg a Corvin-láncot.

...

Szólj hozzá