Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A kereskedők is előre menekülnek a Brexit miatt – a magyar és az angol kamara együttműködése

Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten.

...

A kereskedők is előre menekülnek a Brexit miatt – a magyar és az angol kamara együttműködése
A budapesti és a londoni kereskedelmi és iparkamara elnökei az aláírás után (forrás: kamaraonline.hu/BKIK)

A két főváros kereskedőinek összefogása

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idén már két, igen jelentős megállapodást írt alá. Egyetlen kelet-európai szervezetként a 15 legnagyobb európai városi kamarát tömörítő Alliance of European Metropolitan Chambers (AEMC) szervezetnek lett a teljes jogú tagja.

A második, most aláírt londoni megállapodás a budapesti vállalkozások piachoz jutását, a szakképzést, valamint a bürokrácia csökkentését segíti elő. Így erősödhet a két fél között a gazdasági együttműködés, és az üzleti kapcsolat.

A londoni társ-kamarával kötött megállapodás különlegesnek számít a brit EU-tagság megszűnése miatt. A kamarához folyamatosan érkeznek a vállalkozóktól kérdések arról, hogy mi várható a jövőben. Krisán László elmondta, hogy :

Az Egyesült Királyság és London megkerülhetetlen gazdasági erő volt eddig is, az lesz a Brexit után, a jövőben is.”

Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, – egyben az AEMC alelnöke – hangsúlyozta, hogy a Brexit után a londoni kamarának nagyon fontos az európai nagyvárosokkal meglévő élénk kereskedelmi kapcsolatok fenntartása. A városi kamarák az európai üzleti élet fontos és egyedülálló hálózatai. A világon szinte minden városnak van kereskedelmi kamarája. Ezek a kis- és középvállalkozások piacra jutását segítik elő, a politikától függetlenül. Bár a Brexit pontos hatását még senki sem ismeri, a londoni és a brit kamarák azon dolgoznak, hogy a kereskedelemben a lehető legzökkenőmentesebb legyen az átmenet.

Kapcsolódó hír: a bankárok sem menekülnek tömegesen Londonból

Az előrejelzések szerinti több tízezernél jóval kevesebb, négyezer körüli munkahelyet készülnek külföldre telepíteni a londoni City pénzügyi szektorának cégei a Brexit után.

A Financial Times a City legnagyobb bankjának vezetőit kérdezte. A tucatnyi bankvezetővel készített saját interjúk adatai alapján adta közre a hírt. Becsléseik szerint a londoni nagybankok 4315 állást telepítenének külföldre.

Csupán a Deutsche Bank londoni befektetési részlege nemrég még négyezer munkahely áttelepítését helyezte kilátásba. A londoni szaknapilap állítása szerint valójában csak 350 állást vinne el a Cityből. Ez a Deutsche Bank londoni alkalmazotti állományának csupán 5 százaléka.

A kereskedők is előre menekülnek a Brexit miatt – a magyar és az angol kamara együttműködése
(forrás: Filckr)

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá