Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Magyarország jobban teljesít, de kinél?

Egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal mutató alapján Románia beérte Magyarországot, ami pedig mint tudjuk jobban teljesít. Budapest így már csak Horvátországot, Görögországot, és Bulgáriát előzi meg a sorban. 

jobban teljesít
forrás: portfólio.hu

A románok  is állva hagytak  bennünket

A portfolio.hu-n olvashattunk egy felmérést, ami kimutatta, hogy az egyéni  fogyasztásból levezetett életszínvonal mutató alapján Románia beérte Magyarországot. Budapest így már csak Horvátországot, Görögországot, és Bulgáriát előzi meg. A 2016-os adatok alapján Magyarország az UNIÓ átlagának 67%-át produkálja, egy főre jutó nemzeti össztermékben a Csehek közelítik legjobban az UNIÓ-s átlagot 88 %-al.   11 évvel ez előtt, még mindig az első három helye  valamelyikén voltunk , most pedig az utolsó három helyezett között. A felmérés témája, hogy amit a családok, megtudnak maguknak termelni. A kérdés, hogy mi az, amit ebből a magyar ember érzékel.

Kelet-Magyarországi régió és Budapest között pont 60% a jövedelemkülönbség. De mit várhatunk, ha törvényhozóink sem értenek jobban a munkájukhoz,  (sőt) mint a hétköznapi ember. Kálmán Olga Egyenes című műsorának Kukorelly Endre író, és Tétényi Éva építész, ex politikus volt a vendége.

Ok és okozat

Hiányzik az erkölcs és a politikailag képzett állami vezető  a magyar politikából. Az, hogy valaki komolyabb iskolai végzettség nélkül kerül a törvényhozók közé, nem szabálytalan, de nagy problémát okoz, hiszen mindenki szabadon választható, még az is, akire éveket várnak, míg lediplomázik, vagy az, akit szakmunkás végzettséggel választanak meg képviselőnek, és persze ott vannak a villanyszerelők és esztergályosok, vagy a vak komondort tartó mezőgazdasági gépszerelő is, vagy a hallgatag miniszter, aki  csupán egy külkereskedelmi szakmai (köznyelvben OKJ-s) végzettséggel bír, ők mind a választópolgárok döntésének következménye. És a rezsibiztosról nem is beszéltünk..

Rá lehet-e kenni

a kevésbé szárnyaló gazdasági helyzetet az elmúlt nyolc évre? Nehéz kérdés, de még a megkérdezett “dróton húzható” kormánypárti szavazók is morogtak a gazdasági ráták láttán, és egyre több csalódott kormány-szimpatizáns ábrándul ki a kormány politikájában, újra és újra felvetődik  a legfontosabb kérdés,  hogy el tudunk-e képzelni egy olyan víziót, amikor jövőre egy jobb döntést hozva tesszük le a voksunkat.

Ha lenne más alternatíva, hiszen hiába morgolódnak még a csalódott Fidesz hívők is, a kormány által hozott személyes törvényeken, azt még a jobb érzésű ember is látja, hogy ez nem jó, de a megoldást, a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítását, azaz a józan ész trónfosztásának megszüntetését, nem engedi – saját jól felfogott érdekében- ez a dölyfös hatalom.

 Alternatíva nélkül nem megy

A legnagyobb baj az, hogy akik a Fideszben csalódtak, akkor is rá fognak szavazni, mert nincs alternatíva. Mert az alternatívák katasztrófálisak, minden szempontból. A régiek is, és a most felbukkanók is, mondta Kukorelly. A legtökéletesebb demokrácia is tele van hibákkal, nem ettől oldódnának meg a dolgok, és nem ettől teljesít jobban, hiszen a demokráciának pontosan az lényege, hogy az érdekek és az értékek keményen harcolnak egymással.  A jó demokrácia az, ahol az éppen a végrehajtó hatalom birtokában is játékteret engednek a másik oldalon állónak.

Minden nagy zabálást gyomorrontás követ

A legnagyobb baj az, ha valaki túlnyeri magát, mondta Tétényi Éva.  “És ez valószínüleg egy ellenkező felállásban is így lenne”. Sokkal megnyugtatóbb lenne, ha a parlamenti pártok, vagy akik a politikával foglalkoznak, rá lennének kényszerítve arra, hogy inkább az értékek és érdekek alapján kompromisszumot kössenek. Persze felmerül a kérdés, hogy a szocialista -szabaddemokrata kétharmados kormányzás  kapcsán, soha nem beszéltünk arról, hogy a Parlamentben hogyan tapossák el, vagy dobják azonnal az iratmegsemmisítőbe az ellenzéki indítványokat, mondta Kálmán Olga.

Szólj hozzá