Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Magyarországon megszűnt a gyermekéhezés?

Az UNICEF legutóbbi jelentése szerint, Magyarországon a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek szegénységben él. A miniszterelnök főtanácsadója  – Hegedűs Zsuzsa – egyik hetilapnak adott interjújában arról beszélt, szerinte ma már lényegében nincs hazánkban gyermekéhezés.

Hegedűs Zsuzsa eszik, iszik, egy év alatt másfél milliós számláját fizettük ki helyette
Ő találta ki Orbánt (Fotó: MNO)

A repipénzéből egy évig jóllaknának

Hegedűs Zsuzsa szerint a szegényebb rétegek társadalmi leszakadását sikerült a Fidesznek megállítani. Mondta ezt egymilliós fizetésért, amely mellé szolgálati autó is jár. Amit ő egy évben csak reprezentációra elkölt, abból sok gyerek jól lakhatna.

Valószínűleg a kocsijából egy másik Magyarországot lát, mint ami a valóság. Tisztes juttatást kap, a semmiért. Talán ha őnagysága kiszállna a luxusautóból, és ellátogatna az élet peremén vergődő családokhoz, akkor meggyőződhetne arról, milyen is Orbán Magyarországában, mély-szegénységben  élni.

Netán ha beszélne pedagógusokkal, óvónőkkel,

akik – ha mernék – elmondhatnák neki, hogy hétfőnként  milyen éhesen mennek a gyerekek az iskolába, óvodába. A szociális ellátórendszer egyébként is hétvégén, és ünnepnapokon szünetet tart. Akkor a szegényeknek  tilos éhesnek lenniük.

Mit csinálnak a szociális területért “felelős” állami, önkormányzati vezetők? Nem szégyellik magukat?  Míg ők vasárnap a szépen terített asztal mellett elmormolnak egy imát,- hisz jó keresztény emberhez ez illik– majd jóízűen elfogyasztják a gazdagék ebédjét, az országban százezreknek talán  még kenyérre sem jut hétvégén. Álszent hazug, látszatok országában élünk.

Nem szeretnék senkit számokkal untatni, ehelyett három, igaz történetet mesélek el. Egy vidéki nagyváros és környéke  a helyszín, valahol az Alföldön. De, lehetne bármelyik magyar település, hiszen  szegénység mindenütt jelen van, az élet peremén milliók tengődnek hazánkban.

A legutóbbi  ételosztáson, a melegben a hűvösön várta, hogy sorra kerüljön egy négy gyermekes anyuka is. Körülötte a csemetéi, közülük a legfiatalabb nyolc hónapos.

Sokat nem tudtunk beszélni,

– hiszen senki sem beszél szívesen a saját nyomorúságáról, – de annyit azért megtudtam, hogy 54 ezer forintos közmunkából próbálnak megélni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hétvégét nehezen tudják megoldani, de igyekeznek, hogy a gyermekek legalább egyszer meleg ételhez jussanak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan képzelik el a család jövőjét, hallgatás volt a válasz. A nagyobb gyerekek szótlanok voltak, nem nyíltak meg, akkor csillant fel a szemük, amikor az ebédet megkapták. Olyan jóízűen és gyorsan ettek, látszott, nem mindennap jutnak meleg ételhez.

Pár hónapja olyan városrészen jártam, ahol többségében a társadalom számkivetettjei élnek. Aki már járt hasonló településen ahol a nyomor az úr, azoknak nem kell bemutatnom, milyen körülményekkel találkoztam.

Barátaim ételt osztottak, töltött káposztát.

Rengetegen álltak a sorban, várták türelmesen, hogy kis ételhordójukba annyi adag kerüljön, ahány tagú a család. Jómagam közben a gyerekekkel játszottam, beszélgettem. Sok mindenről, többek között a családról, saját kis világukról. Egy nyolc év körüli kisfiútól  megkérdeztem, szereti -e a töltött káposztát.

Felcsillanó szemmel mondta, igen, nagyon. Hozzátette, tejföllel szereti, mert úgy még finomabb. Arra a kérdésemre, hogy van- e otthon  tejföl,- nem meglepő módon- azt válaszolta, sajnos nincs. Szeméből eltűnt a csillogás, szája elgörbült. Nézett csak maga elé. Nem tudom, mi játszódott le pár pillanat alatt buksi fejecskéjében. Válasza viszont mellbevágó volt.

“Tudja bácsi, mikor esszük majd a káposztát, akkor hozzáképzelem a tejfölt is.”,

mondta nagy komolyan. Ebben a válaszban benne volt  napjaink Magyarországának minden keserve, tönkretett élete. A kilátástalanság, a nyomor, és vágy egy jobb, tisztább, emberi életre.

A befejező történet is fájdalmas. Valamikor tavasszal történt.

Szülei mellett állt a sorban egy hat év körüli kisfiú, aki lehajtott fejjel, halkan válaszolgatott a kérdéseimre. Megtudtam, hogy még óvodába jár, ahol kap ellátást, hétvégén azonban gyakran nem lakik jól, mert a szüleinek nem telik ennivalóra. A szülők – akik rendszeres vendégek – elmondták, hogy munkájuk nincs, segélyekből próbálnak megélni. Kevéske pénzüket képtelenek beosztani, hiszen a rezsi az szinte mindent elvisz.

Szerényen élnek, minden fillér kiadást kétszer is meggondolnak, de hiába,

bizony hó végére üres a bugyelláris. Figyelik, hogy éppen hova tudnak menni ennivalóért, ahogy mondták, szerencséjükre vannak még jó emberek, akikre számíthatnak. Hogy mi lesz holnap, erre ők nemigen mernek gondolni, minden erőfeszítést megtesznek azért, hogy kis családjuk együtt maradjon. A kisfiú, mikor már elfogyasztotta az ebédet elárulta, hogy szereti a focit, kedvenc csapata a Real Madrid.

“Köszönöm bácsi, hogy enni adtak, finom volt “

-mondta búcsúzóul, amikor szülei  kezét fogva elindultak, lassan bandukolva a szokott úton, hazafelé. Az úton, ami most – még?–a kilátástalanság útja. Vajon mi lesz ebből a kisgyermekből? Szeretnék egyszer, pár év múlva  találkozni vele, megtudni, hogyan alakult az élete.

Az évek során nagyon sok megtört, szinte  már az életről is lemondott emberrel találkoztam.

De talán a legszomorúbb, legmellbevágóbb, amikor a kisgyermekeket  látok, akik éhesen, mosolytalanul várják, hogy sorra kerüljön a családjuk. Meghasad a szívem a fájdalmas tekintetüktől. Csak az vigasztal, hogy néha szemükben a remény is felcsillan. A szüleik már talán feladták, de ők még gyerekésszel – igaz sok mindent átélve – szerencsére eddig nem jutottak el.

Sokszor eszembe jut,  vajon milyen jövő  vár ezekre az  értelmes tekintetű, szomorú szemű, félszeg gyermekekre?  Lesz – e erő bennük  arra, hogy kitörjenek a mai helyzetükből, képesek  lesznek   saját tehetségükből  jobb életet élni, mint ma a szüleik?

A választ nem tudom, de hiszek abban, hogy a jövő Magyarországa nem a kiváltságosok, a született előjogok országa lesz.  Akkor talán a gyámoltalan , örömtelen éhező kislányoknak, kisfiúknak is megnyílik egy jobb világ reménye.

Cikkek a témában:

Mocskos hazugság:” Magyarországon már nincs gyermekéhezés”

Tudja bácsi kukucskáltam, hogy a kistestvéreimnek is jusson

Orbán-média: Bármerre indulok el az országban, nem látom a négymillió éhezőt

Szólj hozzá