Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

MARABU: a mai kormánybarát médiában a Vezér kritizálhatatlan

Számtalan formáját láthattuk már a politikai  önkifejezésének. Van, aki újraértelmezi az irodalom szokásait, van aki egyperces Örkényt idéző szösszeneteivel adja közre minden nap azt, Parti Nagy Lajos közéleti glosszáiról nem is beszélve. És van, akinek az a munkája, hogy a karikatúrát készít, ezek közül az egyik legjobb Marabu. 

MARABU: a mai kormánybarát médiában a Vezér kritizálhatatlan
Forrás: MNO, Képaláírás: Sajnos tervezett kibertámadás érte a rendszert, meg még a takarítónő is véletlenül kinyomta a wifit a portörléskor.

Téma pedig mindig van, de nem a jobb oldalon?

Zárójel: A kormánypárti sajtóban miért nincs igazán jelen a közéleti karikatúra?

Marabu: A probléma talán az lehet, hogy éppen a jó újságírók szorulnak ki onnan, olyan karikaturisták, akikben van kritikai érzék, és van annyi önbecsülés, hogy ezt ne nyomják el magukban. Sok jobboldali gondolkodású remek karikaturista van, akiknek a rajzai nem jelennek meg kormány közeli médiumban, nincs rájuk igény. Megjegyzem: persze vannak karikatúrák kormánylapban is, de ezek nem közéleti témájúak, hanem inkább grafikus jellegű, filozofikus illusztrációk. (És mivel interneten minden van, ott rábukkanhatunk kormánypárti közéleti karikatúrákra, de… szakmailag nehéz lenne udvariasan beszélni róluk.)

Közéleti defekt

Miért szorulnak ki?

A karikatúra a problémákkal, hibákkal, hülyeségekkel foglalkozik. Ha egy jó karikaturista jól dolgozik, akkor rajzol minden közéleti defektről. Rajzol a kormány balfogásairól, rajzol az ellenzék botladozásairól, sőt, rajzol a kedves választókról is, a civilekről is, ha idióták, őket se kíméli. De úgy látom, mostanság a kormánybarát médiában nincs szabad témaválasztás, kötött a pálya. Vannak kötelezően teljesítendő propaganda témák és vannak érinthetetlen tabu témák. Például:

A kormánybarát médiában a Vezér kritizálhatatlan

Miért nem lehet kritizálni?

A karikatúrával nem lehet sumákolni. Viccesnek kell lennie, mert csak úgy él meg. A protokoll-karikatúra unalmas, a propaganda-karikatúra kínos, a hergelő, uszító, lejárató karikatúra viszolyogtató. Nem szórakoztatóak, nem viccesek, elveszítik karikatúra-jellegüket. Ha egy karikaturista nem őszinte, akkor elveszett. De hát, hogy a csudába lenne bármi esélye egy kormánypárti karikaturistának arra, hogy ha például helyteleníti, hogy a saját nagyfőnöksége is lop, akkor arról rajzoljon egy kritikus, ámde nevelő szándékú poént?

MARABU: a mai kormánybarát médiában a Vezér kritizálhatatlan
forrás: Ludas Matyi

Látásmód, kifejezésmód

Mi a különbség a vicces rajz és a karikatúra között?

Karikatúra lehet az is, amit egy karikaturista rajzol, de karikatúrát jóval több alkotó készíthet. Nem csak grafikusok, hanem bárki: filmesek, zenészek, táncosok… A karikatúra nem műfaj, hanem ábrázolási mód. A valóságot ábrázolja, de átalakítva, jellemző kis részeket kiemelve, túlhangsúlyozva, és a műalkotás végül nem a valóság tükrözése, hanem leleplezése. Leleplezi kis zsiványságainkat, ferdeségeinket, hazugságainkat. De a karikaturista nem csak karikatúrákat rajzol, hanem vicceket is. A vicc nem a valóság képe: a vicc egy külön univerzum, egy külön, önmagában álló kis mesterséges valóság, amit valami szellemi szikra, poén tesz szórakoztatóvá. Önmagában való játék. És a karikaturista rajzol még mást is: elgondolkodtató, szellemes grafikai ötleteket, ami se nem vicc, se nem karikatúra, hanem az asszociációk szórakoztató szellemtornája.

Mekkora az  alkotói szabadsága?

Sajnos nem én találom ki a híreket, amiről rajzolok, meg kell elégednem azzal, amit a sajtó tálal elénk. Van, hogy már kifogyok a poénokból, amikor nap mint nap, ezredszer is ugyanaz a legfőbb hír: na, ma ki lopott, mennyit, hogyan.

Miért nem rajzol az ellenzékről?

Néha rajzolok. De nehéz, mert róluk szóló hírek nem mindig érik el az ingerküszöböt. A cicaharc nem túl figyelemfelkeltő esemény. Márpedig viccet csak olyan hírből tudok faragni, ami lelkileg is megérint, érzelmeket vált ki belőlem.

Ki az a Marabu?

Szabó László Róbert Marabu 2017-től a Magyar Nemzet karikaturistája, rajzai az MNO-n is megjelennek.
A Népszabadságba 1997-től 2016-ig rajzolt, valamint a HVG-nek 1993 óta, a Hócipőnek 1995-től, a Vasárnapi Hírekbe 2015 óta rajzol.
És volt még sok-sok más nyomtatott és internetes megjelenési hely, amik az évek során jöttek-múltak, megszűntek. Közéleti karikatúrák mellett rajzol még börleszk vicceket, képregényeket, (leginkább csík komixokat).

Szólj hozzá