Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May-t majdnem meglincselte a Grenfell-torony miatt gyászoló tömeg

Theresa May péntek délután ellátogatott a St. Clement templomba, ahol adományokat gyűjtöttek a Grenfell-torony áldozatainak és családjaiknak, akik nincstelenné váltak a katasztrófa miatt. Valószínűleg a brit miniszterelnök nem ezt a fogadtatást várta, a dühös tömeg álságosnak találta a kései látogatást és nekitámadtak May-nek.

Theresa May-t majdnem meglincselte a Grenfell-torony miatt gyászoló tömeg
Theresa May, rendőrgyűrűvel védve próbál a kocsijáig eljutni (Kép: The Sun)

Theresa May széles körű haragot és sok kritikát váltott ki

azzal, hogy csütörtökön nem látogatta meg a leégett Grenfell-torony áldozatait. Miután egyre többen megszólták emiatt, megpróbálta pótolni mulasztását. Korábban ugyanis már járt a tragédia helyszínén, de mindössze 15 percig tartózkodott ott,és nem beszélgetett a helyiekkel. Az emberek ezt nagyon zokon vették.

Pénteken délután ellátogatott a St. Clement templomba, ahol az önkéntesek adományokat gyűjtöttek a tűzben mindenüket elvesztő családoknak. A templomnál várakozó emberek egyre ellenségesebben nyilvánultak meg, amikor elterjedt a híre, hogy May a templomba tartózkodik. Kiabálni kezdetek, hogy jöjjön ki és nézzen szembe velük. Aztán a tömeg azt kántálta, hogy:”Vigyétek el innen!” A rendőrök ekkor becsukták a templom ajtaját, egy nő pedig a következőt kiabálta oda nekik: „Miért hoztátok ide? Tegnap kellett volna idejönnie, ha tényleg érdekelné!”

Néhányan a tömegből, akikben a józan ész felül tudott kerekedni, próbálták figyelmeztetni a rendőröket, hogy vegyék komolyan a helyzetet. A tömeg egyre lázadozóbb hangokat ütött meg. Az egyik szemtanú, Latif Sheeda, aki maga is a tömegben volt, a következőket mondta: az emberek a templom elé tódultak, amikor elterjedt a híre, hogy a miniszterelnök bent van. Értésére akarták adni, hogy már nem szívesen látott vendég a helyiek szemében. Azzal hergelték egymást az emberek, hogy May nem is akar velük találkozni. Hogy a Latimer Road tele van a sok áldozatul esett gyermek képeivel, és képes megtenni, hogy nem sétál el arra, hogy megnézze a képeket. Egyre több ember állt fel az utcában parkoló autók motorházának tetejére vagy a kocsitetőkre. Voltak néhányan a tömegben – May szerencséjére -, akik még meg tudták ezeket az indulatos embereket állítani, mielőtt elérték volna a templom előtti, a miniszterelnök biztonságára vigyázó rendőrfalat.

A tömeg egyre jobban felheccelődött,

emiatt a miniszterelnök végül 40 percig volt benn a templomban. Valószínűleg ennyi idő alatt találták ki, hogyan menekítsék ki, mielőtt a dühös emberek „lerohannák” a templomot. Egy kisteherautó elindult, és elkezdett a tömeg felé haladni, ezzel elszakítva a tömeget a templom bejáratától, ahol aztán megjelent a miniszterelnök Range Rover gépjárműve, és May sietve beszállt az autóba. Egy nő akkor azt kiabálta: „Elmenekül!” Ahogy May elkezdett beszállni, a tömeg odafutott. Körülbelül 70 ember futott az autó felé, miközben a rendőrség megpróbálta elbarikádozni a járművet. A rendőrök saját testükkel képeztek védőfalat a feldühödött embertömeg és a miniszterelnök autója között. Embereket rángattak el a kocsitól, akik megpróbálták megcsapkodni May autójának ablakait. Az emberek ezt kiabálták az autó után: „Szégyellje magát! Gyáva!”

Latif Sheeda a The Telegraph-nak nyilatkozó szemtanú úgy véli, hogy senki sem akarta, hogy May-nek baja essen, de nem kellett volna visszajönnie. “Tegnap itt volt, és nem beszélt a közösséggel. Miért jött ide ma? Nem volt már értelme, hogy itt legyen. Ez csak egy PR-fogás volt” – mondta.

Theresa May-t majdnem meglincselte a Grenfell-torony miatt gyászoló tömeg 2
A rendőrökből álló védelmező "kordon" a St. Clement Templom előtt (Kép: metro.co.uk)

Rossz volt a látogatás időzítése

Marvin Fraser, aki ezen a területen nőtt fel, és aki a miniszterelnök autójában volt, azt mondta, nem lepődött meg a miniszterelnök látogatásán, és nem érti a helyieket.  A St. Climent templom az elmúlt három napban menedéket adott az eltűnt emberek családtagjainak. Látogatása során a miniszterelnök találkozott a tragédia túlélőivel, valamint a közösség vezetőivel és más helyi lakosokkal is.

Valószínűleg May látogatása egyszerűen rosszul lett időzítve, nem volt jól előkészítve, és May nem azt a fajta együttérző magatartást tanúsította, amit az emberek elvártak volna. May azután tett látogatást, miután a királynő és William, Cambridge hercege már találkozott a helyiekkel. Az uralkodó és családtagjai nagyon jó benyomást tettek az emberekre, érezték rajtuk az együttérzést. Az emberek azt nyilatkozták, hogy vigaszt nyújtani jöttek számukra. A The Westway Centerbe találkoztak azokkal az önkéntesekkel, akik segítettek az áldozatoknak, beszéltek a túlélőkkel és a segélyszolgálatok munkatársaival is. Taksima Ferdous, a Penny Appeal jótékonysági szervezet munkatársa elmondta, hogy a királynő biztató szavakat intézett hozzá, hogy “folytassa” a jó munkát. William megrázta a kezemet és azt mondta: “köszönöm”. Noha nagyon elfoglaltak, időben be vannak táblázva, mégis köszönetet mondtak nekünk. “Egy asszony arról számolt be, hogy a királynő megkérdezte őket, hogy vannak, és kifejezte együttérzését a történtek miatt.

Mindezek a beszámolók azt tükrözik, hogy az uralkodó család tagjai időben és nagyon közvetlen hangon fejezték ki együttérzésüket az túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak. May látogatása ezzel szemben kései volt, és nagyon személytelen. Azt érezték az emberek, hogy nem együttérzésből, hanem hivatali kötelességből ment oda.

Mindenesetre a May-kormány egy 5 millió font értékű támogatási csomagot bocsát rendelkezésre a tűz áldozatai számára, ami valószínűleg a családok minden költségét fedezi majd. A bejelentéskor May a következőket mondta: „mindenkit, akit ez a tragédia érint, biztosítani kell arról, hogy a kormány ebben a szörnyű időben itt van nekik – és mindenképp garantálom is ezt.”

A  médiának megszólaló helyiek mégis úgy vélekednek, hogy az uralkodócsalád látogatása és együttérzése több mint amit May valaha is tehet értük.

Szólj hozzá