Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Medvegyev megbüntetné a sikertelen műholdfellövés felelőseit

A múlt heti sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását sürgette Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel a Gorki–9 rezidenciáján folytatott tanácskozáson.

...

Fotó: Sergei Karpukhin / AFP
Fotó: Sergei Karpukhin / AFP

Medvegyev megbüntetné a sikertelen műholdfellövés felelőseit…

A Szojuz–2.1b típusú hordozórakéta múlt kedden sikerrel startolt ugyan a Vosztocsnij űrrepülőtérről, és annak első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a benne elhelyezett műholdakat. Az űrszerkezetek feltehetően az Atlanti-óceánba zuhantak.

Medvegyev felszólította Dmitrij Rogozin űrkutatásért felelős miniszterelnök-helyettest, hogy a felelősök megtalálása mellett terjesszen elő javaslatokat az orosz űrágazatban kialakult „komoly” helyzet gyökeres javítására. Hangsúlyozta, hogy a biztosítói kártérítés nem pótolja az elszenvedett presztízsveszteséget.

A kormányfő „megengedhetetlennek” nevezte, hogy a felbocsátásért felelős kormánytisztviselők idő előtt a misszió sikeréről tettek jelentést. Mint mondta, ő már megkapta a Roszkoszmosz űrkutatási hivatalnak a balesetről készített jelentését.

Válaszában Rogozin elmondta, hogy

az eset kivizsgálására létrehozott állami bizottság mellett egy különbizottság is foglalkozik az űrrakéta-technológia minőség-ellenőrzésének felülvizsgálatával.

A baleset lehetséges okaként hivatalos forrásokra hivatkozó orosz sajtójelentések egyfelől a Fregat gyorsítóblokk globális műholdas navigációs berendezésének meghibásodását nevezték meg, másfelől felvetették, hogy „emberi tényező”, programozási hiba okozhatta a bajt. Felmerült annak a lehetősége is, hogy amíg a Szojuz hordozórakéta navigációs rendszerébe Vosztocsnij adatait táplálták be kiinduló állomásként, addig a Fregatéba Bajkonur koordinátái kerültek, és ez okozta a bajt.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.Szólj hozzá