Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Még nagyon sok boldog születésnapot kívánunk, Karesz!

Csak így, lazán. Per tu. Per magyarosan. Ez azonban jottányit sem jelent tiszteletlenséget, inkább közvetlenséget. Károly walesi herceget köszöntjük születésnapján.

 

Károly herceg a trónt örökölheti, de nem minden pozíciót kaphat meg II. Erzsébet után
Károly herceg népszerűsége még törékeny (forrás: Wikipedia)

Születni könnyű, megfelelni már nehezebb

Károly, Erzsébet hercegnő (a későbbi II. Erzsébet királynő), és Fülöp herceg elsőszülött gyermeke 69 éve, 1948. november 14-én született Londonban. Mint királyi sarj, számos címmel illették már születése pillanatában.

Mivel édesanyja, Erzsébet hercegnő után nem örökölhetett címet, csak édesapja, az edinburgh-i herceg után, ez koránt sem volt egyszerű. Nagyapja, az akkori brit uralkodó, VI. György még Károly születése előtt, október 22-én uralkodói pátensben rendelte el, hogy leánya születendő gyermekei viselhetik a királyi herceg, vagy hercegnő címet.

Károly herceg a királyi család talán a legellentmondásosabb tagja. Nem lehet azt állítani, hogy általános, és széles népszerűségnek örvend. Mindezt legfőképpen magának köszönheti, mégpedig azzal, ahogy első feleségével, Dianával bánt. Még napjainkban is kerülnek elő olyan sztorik (tények?) Károly házasságban viselt dolgairól, ami felborzolja a közvéleményt.

Diana, walesi hercegnő tragikus halála előtt is, és azután is határtalan népszerűségnek és szeretetnek örvendett.  Károly második házassága ifjúkori szerelmével, Camilla Parker Bowles-al sokat rontott amúgy sem rózsás megítélésén. Népszerűtlensége mélypontján sokan szinte „követelték”, hogy a királynőt ne ő, hanem fia, Vilmos kövesse a trónon. Ez persze „nem kívánságműsor”, ahogy mondanánk. Mindenesetre II. Erzsébetnek rengeteg munkája van abban, hogy a walesi herceg megítélése napjainkra úgy-ahogy a helyére került.

Boldog 69. születésnapot, Sír! (forrás: Wikipedia)
Boldog 69. születésnapot, Sír! (forrás: Wikipedia)

Hatvankilenc év, (hatvan)kilenc tény

Úgy lenne elegáns, ha Károly walesi herceg 69. születésnapján 69 érdekes tényt sorolnánk fel. De ahogy mondani szoktuk, ez még „gombócból is sok”, ezért csak szemezgetek pár érdekességet a születésnapos trónörökösről.

Tanulmányok: 1966-ban Timpertop-ban, Melbourne közelében, Ausztráliában cserediákként tanult. Innen ered Ausztrália iránti szeretete. 1967-ben a Cambridge-i Egyetemen antropológiát és régészetet tanult, majd történelemre váltott át. 1970-ben diplomázott.

Teljes neve és címe: Ő királyi fensége, Károly Fülöp Artúr György herceg, A walesi herceg, Chester, Cornwall, Rothesay hercege, Carrick grófja, Ranfrew bárója, a Skót Szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere, KG, KT, GCB, OM, AK, QSO, PC, ADC. (a betűszavak kitüntetések rövidítése, jelentésükre egy későbbi cikkemben kitérek).

Közlekedés: A szüleitől 21. születésnapjára (nagykorúsága) egy kobaltkék Aston Martin gépkocsit kapott ajándékba. Az autó a mai napig megvan, fia Vilmos herceg és Katalin ezzel mentek nászútra. Károly valamennyi gépkocsija 100%-os biodízel meghajtású.

Sport: 15 évesen játszotta első lovaspóló meccsét, és 2005-ben az utolsót. Lelkes (és kiváló) pólójátékos volt mindvégig.

Elhivatottság: Odaadó és aktív környezetvédő. Ismert, és elismert biokertész, állatbarát (kivéve a macskákat). Harcol az éghajlatváltozás ellen.

Állami hivatal: A trón örököse, a walesi herceg II. Erzsébet királynőnek, mint államfőnek a helyettese. Ez nem hivatalos megnevezés, mert ilyen cím nincs. A királynőt a királyi család bármelyik tagja helyettesítheti államfői teendőiben, de leggyakrabban ezt Károly teszi meg.

A walesi hercegi címerében szereplő „Ich dien” jelmondata azt jelenti, hogy „szolgálok”.

Több, mint 400 szervezet elnöke, vagy védnöke.

A román Vlad Tepes gróftól származtatja magát, aki a XV. században élt, és mi Drakula grófként ismerjük.

Nos, ezzel a kilenc ténnyel kívánunk boldog születésnapot Ő királyi Fenségének, Károly walesi Hercegnek! Isten éltesse!

Szólj hozzá