Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Megdöntené a May-kormányt a brit Munkáspárt

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn második általános választást követel, mert azt állítja, hogy pártja nyerne, ha újabb szavazást tartanának. Azt is kilátásba helyezte, hogy megakadályozza Theresa May királynői beszédét az alsóházban.

Theresa May London nem akar „bármilyen áron” megállapodni az EU-val 2
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke (Kép: Daily Mirror)

Jeremy Corbyn keményen fogalmazott,

amikor azt mondta a választási kudarc után a „nagy vadak nem fogják maguk közé visszafogadni” Theresa May-t. Ezzel arra utalt, hogy sokan, akik amúgy korábban nem álltak Corbyn mellé egy esetleges kormánybuktatásban, most meggondolták magukat. Sokan üdvözölnék egy „árnyék kabinet” irányítását Nagy-Britanniában és Corbyn új szövetségeseket talált ehhez magának a konzervatívok választási „győzelme” után.

Még a Munkáspárt kicsit mérsékeltebbnek ismert politikusai, Emily Thornberry és John McDonnell is támogatják egy árnyékkabinet létrehozását. Szerintük a kialakult helyzet a Konzervatív Párton belül is további szakadékot teremt, és egy árnyékkormány működése tovább mélyíthetné a konzervatívok közti ellentéteket.  Jeremy Corbyn megfogadta, hogy Theresa May-t kikényszeríti a Downing Streetből, és átveszi miniszterelnökséget, mivel egy új, sokkoló közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt hat ponttal beelőzte a konzervatívokat. A párt immár 45 százalékon állt, ez volt a legjobb eredménye az egész kampány során. Corbyn elmondta, hogy „a Munkáspárt készen áll egy komoly kormányprogramot előterjeszteni “, amely ” nyilvánvalóan hatalmas támogatást kap az országban”. ( Az árnyékkabinet (vagy árnyékkormány) egy olyan ellenzéki politikusokból álló, általában nem hivatalos csoport, akik többnyire a hivatalban levő kormány minisztériumszerkezetét követve egy alternatív testületet alkotnak. Célja általában annak a bemutatása, hogy bizonyos kérdésekben az adott ellenzéki párt hogyan cselekedne, ha kormányon lenne. Ezáltal e párt saját alternatív kormányzóképességét is demonstrálni igyekszik a közvélemény előtt. – a szerk.)

Corbyn-nak kicsi az esélye,

hogy le tudja szavazni a királynői beszédet az alsóházban, de okkal gondolkodik optimistán. A Konzervatív Párt kétségbeesett kísérleteket tesz az ír Demokratikus Unionista Párttal (DUP) való formális koalícióra. Egész héten mentek a tárgyalások a hatalommegosztásról, ám az egyeztetések még nem hoztak megnyugtató eredményt a konzervatívoknak. A támogatást ugyan megkapják, de nem kaptak garanciát arra, hogy ez minden esetben meg fog történni. Corbyn ezt látva, rögtön előrukkolt azzal, hogy a Munkáspártnak milyen sziklaszilárd a programja és emellett felvázolta, hogy micsoda bizonytalan jövő előtt áll az ország a kisebbségi kormányzásnak köszönhetően.

Nagy-Britannia ma választ – Legtöbben konzervatív győzelmet jósolnak
A harc még nem dőlt el? A képen Jeremy Corbyn és Theresa May (Kép: The Telegraph)

Emellett olyan konzervatív képviselők is elismerték Corbyn eredményeit, mint Graham Brady, a „Tory 1922” Bizottság elnöke, aki a kormányprogram több pontját is bírálta. Úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök eltanulhatná Corbyn „régi vonalas” stílusát. Brady ugyanis sérelmezte, hogy a választások után Theresa May nem köszönte meg azon konzervatív párti képviselőtársainak a munkáját, akik a jún. 8-i választás után elveszítették helyeiket az alsóházban. Emellett a szavazókhoz is közvetlenebb hangon kellene szólnia.

Corbyn több fórumon is elmondta, hogy nem tartja helyesnek, hogy May ezek után is kormányt alakított.” Most elő kell adnia egy programot a Parlamentnek.  Nyilvánvalóan módosítani fogjuk a királynő beszédét. A beszéd leszavazása is egy lehetőség, mi mindent meg foguk tenni. Felhatalmazást kaptunk arra, hogy Nagy-Britanniában foglalkozzunk a szegénységgel, az igazságossággal és az egyenlőtlenséggel kapcsolatos kérdésekkel. Meg akarjuk szüntetni a megszorításokat és fellendíteni az országot, és ezt fogjuk tenni. Közel 13 millió ember szavazott ránk. Ezért vagyok itt.” – mondta Corbyn egy televíziós műsorban.

Politikai szakértők szerint Corbyn és pártja nem tudja megdönteni a kormányt

jelen pillanatban, de az árnyékkormány állítólag megalakult. Az „ellen kabinetet” a legutolsó felmérési eredmények is erősítik, hiszen először mértek a közvélemény-kutatók magasabb támogatottságot a Munkáspártnak, mint a konzervatívoknak. Emellett egy másik felmérés szerint a megkérdezett választók mindössze 38%-a gondolta úgy, hogy Theresa May-nek a miniszterelnöki székben kellene maradnia.

Valószínűleg Jeremy Corbyn és pártja nem leszavazni fogja a királynő beszédét, hanem a “Queen’s Speech”-re “jelentős módosítást nyújt be, amely magában fogja foglalni kulcselemként „az idősek védelmét, a megszorítások megszüntetését és a fiatalok országszerte történő segítését”.

Megállapíthatjuk, hogy várhatóan az alsóház első ülése nem lesz unalmas…

Szólj hozzá