Zárójel
Megerőszakolt nők Jordániában
(fotó: wikimedia)

Megerőszakolt nők Jordániában

Jordánia parlamentjének alsóháza kedden elfogadta, hogy kitörli a büntető törvénykönyvből, hogy ha megerőszakolt nő házasságra lép megerőszakolójával, akkor a férfi felmenthető minden felelősségre vonás alól.

Megerőszakolt nők Jordániában
(illusztráció. facebook)

Nemi erőszak és ami utána következik

A közel-keleti ország erősen vallásos, így a döntés nem volt egyöntetű. Sok képviselő azzal érvelt, hogy a törvény nem az elkövetőket, hanem az áldozatokat védi. Ők úgy gondolták, hogy a törvényt nem kell visszavonni, csak módosítani, hiszen az védi a nőket a megbélyegzéstől. Jordániában – sok közel-keleti országhoz hasonlóan – megbélyegzik azokat a nőket, akiket megerőszakolnak, ennek „szégyenét” pedig csak házassággal lehet feloldani.

Ha a mostani döntéshozatalt a felsőház és a király is elfogadja, Jordánia csatlakozik azokhoz az arab országokhoz, – Tunézia, Marokkó, Egyiptom – amelyek az elmúlt években ehhez hasonló törvényeket vontak vissza.

Salma Nims, jordán nőjogi aktivista elmondta

 ez egy óriási győzelem a nők jogait és az emberi jogokat védő mozgalmaknak Jordániában.

Több aktivista is beszélt arról, hogy a törvény eltörlése óriási előrelépés lenne, hiszen véget vethetne annak a felfogásnak az országban, hogy az áldozat hibáztatható az erőszakért nem az elkövető. Aktivisták szerint, akik azt mondják, hogy a törvény az áldozatokat védte, tévednek. Ugyanis a legtöbb esetben az elkövető családja nem látja át a helyzetet, így a házasságot követően kirekesztik a megerőszakolt nőket a családból, akiket ez a kirekesztettség gyakran az öngyilkosságba hajszol.

Jordánia változik

Jordánia miniszterelnöke, Hani al-Mulki kihangsúlyozta, a kormány elkötelezte magát a törvény eltörlésére, hiszen az sérti a családi értékeket az országban.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki a törvény eltörlésén dolgozik, hiszen az sérti Jordánia értékeit

A Jordániában most visszavonásra váró törvényhez hasonló rendelkezés azonban még sok közel-keleti és észak-afrikai országban érvényben van, például Algériában, Irakban, Kuvaitban, Líbiában és Szíriában.
Szólj hozzá!

6 hozzászólás : "Megerőszakolt nők Jordániában"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
Sergio Pancho Csomor
Vendég
Sergio Pancho Csomor

Jordania lakossaganak 75 szazaleka palesztin arab azokert nem kar

Thomas Benko
Vendég
Thomas Benko

Csak mint érted.

Mici Korcz
Vendég
Mici Korcz

Csomor..az első éccaka a földesurat illeti, az nem zavar?? Mert ez pl a katolikus országokban is természetes volt..

Zsuzsanna Kiss
Vendég
Zsuzsanna Kiss
Zsuzsanna Kiss
Vendég
Zsuzsanna Kiss

Az erőszak,az mindenhol ,eröszak !

Éva Kondor
Vendég
Éva Kondor

Minden emberért kár!

wpDiscuz