Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Megerőszakolt nők Jordániában

Jordánia parlamentjének alsóháza kedden elfogadta, hogy kitörli a büntető törvénykönyvből, hogy ha megerőszakolt nő házasságra lép megerőszakolójával, akkor a férfi felmenthető minden felelősségre vonás alól.

Megerőszakolt nők Jordániában
(illusztráció. facebook)

Nemi erőszak és ami utána következik

A közel-keleti ország erősen vallásos, így a döntés nem volt egyöntetű. Sok képviselő azzal érvelt, hogy a törvény nem az elkövetőket, hanem az áldozatokat védi. Ők úgy gondolták, hogy a törvényt nem kell visszavonni, csak módosítani, hiszen az védi a nőket a megbélyegzéstől. Jordániában – sok közel-keleti országhoz hasonlóan – megbélyegzik azokat a nőket, akiket megerőszakolnak, ennek „szégyenét” pedig csak házassággal lehet feloldani.

Ha a mostani döntéshozatalt a felsőház és a király is elfogadja, Jordánia csatlakozik azokhoz az arab országokhoz, – Tunézia, Marokkó, Egyiptom – amelyek az elmúlt években ehhez hasonló törvényeket vontak vissza.

Salma Nims, jordán nőjogi aktivista elmondta

 ez egy óriási győzelem a nők jogait és az emberi jogokat védő mozgalmaknak Jordániában.

Több aktivista is beszélt arról, hogy a törvény eltörlése óriási előrelépés lenne, hiszen véget vethetne annak a felfogásnak az országban, hogy az áldozat hibáztatható az erőszakért nem az elkövető. Aktivisták szerint, akik azt mondják, hogy a törvény az áldozatokat védte, tévednek. Ugyanis a legtöbb esetben az elkövető családja nem látja át a helyzetet, így a házasságot követően kirekesztik a megerőszakolt nőket a családból, akiket ez a kirekesztettség gyakran az öngyilkosságba hajszol.

Jordánia változik

Jordánia miniszterelnöke, Hani al-Mulki kihangsúlyozta, a kormány elkötelezte magát a törvény eltörlésére, hiszen az sérti a családi értékeket az országban.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki a törvény eltörlésén dolgozik, hiszen az sérti Jordánia értékeit

A Jordániában most visszavonásra váró törvényhez hasonló rendelkezés azonban még sok közel-keleti és észak-afrikai országban érvényben van, például Algériában, Irakban, Kuvaitban, Líbiában és Szíriában.

Szólj hozzá