Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mengele bőröndje – avagy Josef Mengele két élete

Gyurkovics Tamás első regénye mindjárt kettő: az egyik a legvéresebb kezű háborús bűnös valódi életéről, a másik az elképzelt büntetéséről és közel harmincévi bujdosásáról szól. A regény idén jelent meg 526 oldalon a Pesti Kalligram Kft. gondozásában. A szerző közreműködésével ebből rendezett előadható színdarabot Bányai Gábor és Besenyei Zsuzsanna dramaturg.

Mengele bőröndje – avagy Josef Mengele két élete
Mengele bőröndje – avagy Josef Mengele két élete

Mengele bőröndje – avagy Josef Mengele két élete

Az (anti) főhős szerepében Perjés János az egyetlen szereplő a Spirit Színházban. Perjés annyira jó, hogy még a nézése is ijesztő. A monodráma első részében Mengele Brazíliába utazik, ahol eleinte még német útlevéllel járkál, de hamarosan álnévre vált, és egy szabolcsi sváb család kávéültetvényén intézői munkát vállal. Tovább meséli nekünk a történetét. Kiderül, milyen durván bánik a robotoló indiánokkal, akik szerinte alacsonyabb rendű emberek. Mengelét a családja Németországból pénzeli. Amikor elege lett a fokhagymaszagú sváb népségből, lakást vesz másutt, mivel a Moszad ügynökei a nyomában járnak. Adolf Eichmannt már meg is találták, és Jeruzsálemben elítélték.

 

Mengele nem tartotta magát bűnösnek…

Mengele nem tartotta magát bűnösnek, inkább a tiszta germán fajért küzdő, zseniális orvosnak, aki a Harmadik Birodalom öröklésfejlődést kutató intézetében dolgozott. Aztán SS-tiszt lett. Most újra költözik: Argentínából Paraguayba. Tartja a kapcsolatot családjával, öccsével és Rolf nevű fiával. Állandóan bizonygatja az igazát, közben állatorvosi feladatokat, bár néhány szerencsétlen állat belepusztul a „gyógyításba”. Öntömjénezése fogva tartja, képtelen veszíteni. Kisszerűsége leírhatatlan, de náci meggyőződése sértetlen marad. Dél-Amerika lakói fel sem érnek az ő tudósi értékeihez!

 

A második részben Mengele rémálmaiban hangokat hall…

A második részben Mengele rémálmaiban hangokat hall (Anga-Kakszi István, Hegyi Barbara, Jantyik Csaba, Nagy Ernő, Varju Kálmán – szólnak felvételről). Felidézik szörnyű kísérleteit Auschwitz-Birkenauban, ahol az utazástól kimerült zsidók százezreinek sorsáról szempillantás alatt döntött: gázkamra vagy lágermunka, vagy kísérleti alany. Laboratóriumában a cigány és a zsidó ikreket borzalmas pusztulásra kárhoztatta. Róluk beszél egy hozzá beosztott magyar orvos is. Utolsó éveiben magány, depresszió és szegénység kíséri. Az egykor túlzott hatalomhoz jutott „halál angyala” valójában paranoiás kisember volt.

A Spirit Színház nagyon szépen állította ki az előadást…

A Spirit Színház nagyon szépen állította ki az előadást. Az előtérben cipők és gyertyák sorakoznak. A falon olvashatjuk Mengele élettörténetét. 1979-ben, 68 éves korában halt meg a Sao Paolo-i öbölben. Úszás közben agyvérzést kapott. 1985-ben fedezték fel a sírját, és azonosították a holttestet. Írásos hagyatékát a fia Amerikában elárverezte. Egy magyar zsidó vásárolta meg 250 ezer dollárért. A kutatásairól szóló feljegyzéseit tartalmazó auschwitzi bőröndjét máig titok övezi. Talán jobb is…

...

Szólj hozzá