Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mennyi lesz az “annyi”?Az Unió durván meg fogja kérni a kilépés árát

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet százmilliárd eurót az Európai Uniónak.

A Financial Times szerdán közölte: számításai szerint az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében. A londoni gazdasági napilap értesülései szerint az EU Brexit-tárgyalói felfelé módosították az unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről szóló eredeti kalkulációikat, amelyek egyebek mellett tartalmazzák a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, 2019-2020-ra járó mezőgazdasági hozzájárulást és az uniós adminisztratív költségeket. A nettó befizetési igény a 100 milliárd eurós bruttó összegnél nyilván kisebb lesz, de így is jóval magasabbnak ígérkezik az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által korábban felvetett 60 milliárd eurónál – áll a Financial Times szerdai cikkében.

David Davis, Brexit-ügyi miniszter (Kép: Daily Express)

David Davis, a kilépési tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője azonban az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a brit kormány “ekkora válási számlát” biztosan nem fog elfogadni és kifizetni. Davis szerint London annyit fizet majd, amennyire jogilag kötelezhető, és “nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar”. A Brexit-ügyi miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre “semmiféle számot nem látott” az EU részéről. Davis “keménykedéssel” vádolta az Európai Unió illetékeseit. A brit sajtóban korábban is jelentek meg számítások arról, hogy a kilépési végszámlán mekkora követelés állhat majd az EU részéről, de az eddig nyilvánosságra került lehetséges legmagasabb összegek sem haladták meg a 70 milliárd eurót.

A képen Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója

Megállapodásra kíván jutni az Európai Unió a brit kormánnyal az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről és a jövőbeli kapcsolatokról, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni – mondta szerdán Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, miután a brüsszeli testület javaslatot tett a kiválási tárgyalások megindítására. “Néhányan azt az illúziót keltették, hogy a Brexit nem lesz jelentős hatással az életünkre, a tárgyalásokat pedig gyorsan le tudjuk zárni, de nem ez a helyzet” – jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Michel Barnier, a bizottság főtárgyalója. Mint mondta, nehéz és összetett tárgyalásokra kell készülni, az idő pedig meglehetősen szűkös. “Szilárd megoldásokra és jogi pontosságra van szükség, és ez időbe telik” – tette hozzá a korábbi francia biztos, hangsúlyozva, hogy az EU megállapodásra kíván jutni a britekkel, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni. “Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy a kilépésnek nem lesznek következményei” – fogalmazott a főtárgyaló, aki szerint emberi, társadalmi, gazdasági, anyagi és jogi következményekkel is számolni kell.
Sajtóértekezletén Barnier-t megkérdezték a Financial Times című lap friss értesüléseiről, amelyek szerint Brüsszel 100 milliárd euróra becsüli az Európai Unióval szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket, a főtárgyaló azonban hangsúlyozta, egyelőre nem tud pontos számokat mondani. Kijelentette, hogy nem London “megbüntetéséről” vagy a “kilépés áráról” van szó, mindössze a “számlák rendezéséről”, azokról a költségvetési döntésekről, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak.

Barnier az állampolgári jogok biztosítása kapcsán leszögezte, hogy terveik szerint a megállapodás mindazokra vonatkozni fog, akik a tagság megszűnésének pillanatáig a szigetországba érkeznek. Hozzátette, hogy rendkívül fontos kérdésről van szó, amely több mint négymillió embert érint.

A bizottsági javaslatot még jóvá kell hagyniuk az uniós tagországok kormányainak, ami május 22-én várható. Sokak szerint ugyanakkor a “valódi” tárgyalások csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.

(Forrás: MTI)

Szólj hozzá