Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Merénylet Szentpéterváron – Putyin terrorcselekménynek nyilvánította a szerdai robbantást

Szerda este robbantásos merénylet történt Szentpétervár egyik bevásárlóközpontjában. Putyin elnök a támadást terrorcselekménynek nyilvánította. Az év során ez már a második támadás Oroszország északi városában. 

...

Merénylet Szentpéterváron – Putyin terrorcselekménynek nyilvánította a szerdai robbantást
A színhely a robbanás után (forrás: youtube)

Robbanás történt szerda este

Szerda este a szentpétervári Giant Hall Bevásárlóközpontban történt a robbantás. A merénylet következtében összesen 13 ember sérült meg, kilencet közülük kórházban ápolnak, a tizediket saját felelősségére nem szállították be a kórházba. A többieket a helyszínen látták el. A srapnellel megtöltött, 200 gramm TNT-nek megfelelő robbanóerejű pokolgép a szupermarket csomagmegőrzőjében robbant fel. A pokolgépbe – a pusztító hatást fokozása miatt – különböző  tárgyakat tettek az elkövetők. Az egyik hírportál közzétette az üzlet biztonsági kamerájának felvételét, amelyen egy “nem szláv külsejű”, csuklyás zöld dzsekit viselő férfi hátizsákkal lép be az üzletbe, majd anélkül távozik onnan. Az épületből mindenkit kimenekítenek, a helyszínre a rendőrség mellett tűzszerészek is kiérkeztek.

Nem keletkezett nagy anyagi kár

Tass hírügynökség szerint nem történt nagy pusztítás a robbanás helyszínén. Egy rendőrségi forrás azt nyilatkozta: “A robbanás nem okozott túl nagy pusztítást, megsérült egy pénztár, részben a mennyezet és az egyik fal.”

Merénylet Szentpéterváron – Putyin terrorcselekménynek nyilvánította a szerdai robbantást
A robbanást egy kamera is rögzítette (forrás: ötös csatorna)

Vlagyimir Putyin nyilatkozott

Az orosz elnök a Szíriából hazatért katonák moszkvai kitüntetése után nyilatkozott. Elmondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nemrégiben egy másik merényletkísérletet sikerült megakadályoznia. Putyin kijelentette, hogy Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót arra utasította, a tettesek elfogásakor a törvény keretei között járjon el, de hozzátette:

“Munkatársaink, tisztjeink életének vagy épségének veszélyeztetettsége esetén határozottan kell fellépni, foglyokat nem ejteni, a banditákat a helyszínen likvidálni”.

Szentpétervár továbbra sem sebezhető

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságíróknak válaszolva úgy vélekedett, “nem korrekt” azt állítani, hogy Szentpétervár sebezhetővé vált a terrorcselekmények szempontjából. A kérdés azzal kapcsolatban vetődött fel, hogy nem ez volt az első támadás az utóbbi időben. Áprilisban a metróban követtek el pokolgépes merényletet, melynek 16 halálos áldozata volt és 102 sebesültje. A szóvivő hozzátette: a Kremlben nem tekintik mulasztásnak azt, hogy az orosz szakszolgálatok eleinte tagadták, hogy terrorcselekmény történt. Mint mondta, a szolgálatoknak alaposan ki kellett elemezniük az adatokat.

Merénylet Szentpéterváron – Putyin terrorcselekménynek nyilvánította a szerdai robbantást
A robbantás helyszíne a Giant Hall Bevásárlóközpont (forrás: youtube)

Fájdalomdíj a sebesülteknek

A város önkormányzata csütörtökön közölte, hogy a merénylet sérültjeinek fejenként 300 ezer rubel (mintegy 1 millió 350 ezer forint) fájdalomdíjat fizet. A szupermarketet üzemeltető Perekrjosztok áruházlánc szerdán felajánlotta, hogy állja a sebesültek orvosi ellátásának költségeit.

Putyin beszéde a kitüntetett katonák előtt

A Szíriából hazatért katonák előtt mondott az orosz elnök beszédet, melyben kihangsúlyozta Oroszország szerepét a terrorizmus felszámolásáért vívott harcban. Mint mondotta: a “barbár diktatúra” Szíriában és a vele szomszédos országokban “egy globális agresszió hídfőállását” igyekezett kiépíteni, amelynek célpontja volt Oroszország is. Az orosz hadművelet során több mint 60 ezer terroristát semmisítettek meg. Az elnök szerint az orosz beavatkozásnak köszönhetően sikerült megőrizni Szíria államiságát, véget vetni a terrornak, és megteremteni a politikai rendezés alapjait.

Szólj hozzá