Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mészáros Lőrinc utca, leszállás!

Pár nappal ezelőtt a 66-os buszon utaztam, korán reggel Soroksáron szálltam fel,tudtam is, meg nem is, hol vagyok. Mivel a Határ úti végállomásig vitt az utam, néha szenderegtem egyet, néha olvasgattam, volt, hogy csak bambultam ki a világba. Nem is gondoltam, hogy a tömegen és rajtam kívül ott lesz Mészáros Lőrinc is.

Mészáros Lőrinc utca, leszállás!
(fotó: internet)

Bambulásomból egyszer csak az utastájékoztató riasztott fel:

egy kedves női hang bemondta, hogy a Mészáros Lőrinc utca következik. Miiiiiiiiiiiiiii vannnnnnnnn!!!! Hirtelen nem tudtam, vajon jól hallok e, a nem stróman pénztáros nevét  már utca is viseli? Eddig jutottunk? A busz már a Határ úton járt, a Wekerle telepnél. Vajon lehet, hogy az ország  “legtehetségesebb ” emberéről, a miniszterelnök cimborájáról, intézőjéről, egy szocialista vezetésű kerületben utcát neveztek el ? Olyan hihetetlennek tűnt az egész.

Szolgáljon mentségemre, hogy félig még kába voltam, az út is hosszú volt, az agyam is lelassult. Pár perc múlva rájöttem, ki is az utca névadója. A Dózsa – féle parasztháború egyik vezetője, ideológusa Mészáros Lőrinc, akit Nagybotúként is ismer a történelem. Jobbágycsaládból származó pap volt, aki Cegléden csatlakozott a felkelőkhöz. Azokért harcolt, akik verejtékéből ma egy év alatt 100 milliárddal nőtt a felcsúti polgármester vagyona.

Mészáros Lőrinc utca, leszállás!
(fotó: internet)

 Dózsa György oldalán részt vett a parasztháború harcaiban,

végig kitartott az eszme mellett. A temesvári csatát túlélte, tovább folytatta a reménytelen harcot. Elfogták, majd kegyetlen kínzások után,máglyán elégették. Emlékét számos Mészáros Lőrinc utca őrzi hazánkban.

Azt nem tudom, mekkora bottal jár a mai magyar zseni, de egyben biztos vagyok. Nevét nem fogja sohasem utca őrizni, az a magyar történelem dicstelen lapjain fog szerepelni. A vagyon – még ha java részt,(?) nem is az övé – nem biztosít örök életet. Sorsa ugyanaz, mint minden emberré, aki megszületik. Dózsa alvezérére még él a nemzet, emlékezni fognak, a felcsúti gázszerelő neve a múlt jótékony ködébe vész.

 Teréz anya szavaival:

 Életünk végén nem annak alapján ítéltetünk meg, hogy hány oklevelet szereztünk, mennyi pénzt kerestünk vagy mennyi nagy tettet vittünk véghez. Az alapján ítéltetünk meg, hogy “Éhes voltam és enni adtatok. Ruhátlan voltam és ti betakartatok. Idegen voltam és ti befogadtatok.

Szólj hozzá