Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Meztelen képeivel zsarolták a tinédzsert, öngyilkos lett

Elítélték azt a 31 éves román férfit aki az észak-írországi Ronan Hughes-t próbálta megzsarolni képeivel. A fiú nem fizetett, képeit közzétette a zsaroló. 

Ronan Hughes 17 éves volt. (Kép: Guardian)
Ronan Hughes 17 éves volt. (Kép: Guardian)

Gerinctelen internetes zsaroló

A rendőrség elmondása szerint Ronan Hughes egy webkamerás zsarolás áldozata let. rávették hogy küldjön  intim fotókat. Ezt általában egy zsarolás követi, miszerint a fotókat publikálják, ha a célpont nem fizeti ki a kívánt összeget.

Ronan 2015 júniusában vetett véget életének, pár órával azután, hogy a zsaroló közzétette a barátainak és családtagjainak a fiú intim képeit.

Az elkövető, a román Iulian Enache múlt héten elismerte bűnösségét a temesvári bíróságon. Zsarolás és gyermekpornográfia miatt négy évre ítélték, de a romániai törvények szerint három év után már szabadulhat, leghamarabb 2019 októberében.

Visszafordíthatatlan károk

James Mullen, az észak-ír nyomozóhatóság vezetője elmondta:

,,Egy négy éves börtönbüntetés nem kompenzálhatja a fiú, Ronan Hughes elvesztését, aki előtt ott állt még az egész élete. Ettől függetlenül biztosan több ilyen, a Hughes család által átélt borzalmas esetet is meg tudunk majd előzni, most hogy az elkövető rácsok mögé került.”

A nyomozásban együtt dolgozott a román rendőrség ésl az ír nyomozóhatóság, az Europol és az ír Nemzeti Bűnügyi Hatóság (NCA) is. Az procedúra, bár összetett és hosszadalmas volt, sikeresnek mondható, hiszen az ügy kirobbanásakor még nem sok reményt fűztek az elkövető kézre kerítéséhez.

Az elkövetőt, Enache-t tavaly októberben tartóztatták le, eddig húzodtak el a tárgyalások.

Közös munka, egy cél

A clonoe-i Hughes család a rendőrség elmondása szerint erősen, elszántan és türelemmel segítették a nyomozók munkáját. Mullen megkért minden szülőt, aki  tud hasonló esetekről, mindenképpen értesítsék mielőbb a rendőrséget, valamint aki esetleg áldozat lehet az is mihamarabb tudassa ezt egy felnőttel.

Mullen hozzátette:

,,Mindannyian tisztában vagyunk a közösségi hálók szerepével  a mindennapjainkban. Ettől fogva mindenki felelős azért, hogy az ilyen esetek ne történhessenek meg a jövőben.”

Szólj hozzá