Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Széthull a királyság

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-főtárgyalója ma számol be arról, mire jutott az EU csúcsvezetése a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott hétfői tárgyalásain. Sok újdonság aligha hangzik el, hiszen a megbeszélések után mind May, mind Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azt hangoztatta: „konstruktív” és „baráti” tárgyalásokat folytattak, de még maradtak „megoldatlan kérdések”.

...

Michel Barnier, Európai Unió, Brexit, Theresa May,
Michel Barnier, Európai Unió, Brexit, Theresa May,

Bizony, maradtak bőven, s egyelőre az egész Brexit-kérdés megoldhatatlannak tűnik.

Tony Blair egykori brit miniszterelnök tanácsolta a legegyszerűbb megoldást: tartsanak újabb népszavazást a Brexitről. Abból indul ki, hogy azok, akik hagyták magukat megvezetni a kilépés hangadói által, most már belátnák, hibáztak. Ám Blair felvetése sem biztos, hogy sikert aratna, mert a britek sem ismerik be egykönnyen a tévedésüket.

Bár Theresa May korábban azt hangoztatta,

a rossz megállapodásnál még az is jobb, ha nincs megegyezés, valójában elment a tűréshatárig. Mintegy 50 milliárd eurót ajánlott fel az EU-nak a kilépésért, ami kevesebb ugyan a Brüsszel által remélt legkevesebb 60 milliárdnál, de már komolyan vehető tárgyalási alapot jelent. Bírálták is a miniszterelnököt a toryk „hard Brexitet” óhajtó képviselői, mondván: karácsony előtt akar ajándékokat osztogatni. May arra is igyekezett felkészíteni párttársait, hogy az Európai Bíróság a kilépés tervezett dátuma, 2019. március 29. után is illetékes marad az Egyesült Királyság ügyeiben.

Persze ez sem tetszett a keményvonalasoknak, de a lázadás elmaradt, még a kormány radikálisai, Boris Johnson külügyminiszter, Liam Fox kereskedelmi miniszter és a környezetvédelmi tárcát irányító Michael Gove is kiállt a kormányfő mellett.

Kilépés az Európai Unióból…

Hétfőn azonban kiderült, ez még mindig nem elég.  Az egész kilépés annyira bonyolult, szövevényes feladvány, hogy szinte lehetetlen lesz megoldani. Néhány hete azt gondoltuk, hogy a kilépés ára a legnagyobb vitatéma, mostanra azonban kiderült, hogy a brit-ír határ kérdése okozza a legnagyobb fejtörést London számára. Dublin nem hajlandó elfogadni, hogy fizikai határ létesüljön a két ország között.

Írország meg is vétózhatja a megállapodást, ha visszaállítanák a határellenőrzést. Már úgy látszott, megállapodnak a kérdésben, amikor hétfőn szólásra jelentkezett az északír radikális párt, a May parlamenti többségét biztosító DUP, amely jelezte: nem fogadják el, hogy Észak-Írország különleges elbírálást kapjon, mert nem szabad veszélybe sodorni „az Egyesült Királyság integritását”.

Meghökkent ezen Skócia és Wales:

ha az északírek különleges jogköröket kaphatnak, ők miért nem? De még London munkáspárti polgármestere is kifejtette: ha a fővárosban szavaztak a legnagyobb arányban a Brexit ellen, akkor miért kényszerítenek rájuk olyat, amit nem is akarnak?

May csak elvérezhet ebben a csatában, de más sem lenne képes kievickélni a reménytelen helyzetből. Ezért sem gyülekeznek az utódjelöltek a toryknál. Vigye csak végig May a Brexitet, majd utána lehet a jövőről beszélni – gondolják. S hogy milyen lesz a jövő? Ebbe egyelőre senki sem mer belegondolni.

Rónay Tamás

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.
Szólj hozzá