Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tilos az Á… de aki teheti, menjen csak el

Még december 9-én nyílt meg Londonban a Micimackó kiállítás, amely A.A Milne világhírű hősének történetét mutatja be. Az óriási érdeklődésre való tekintettel most meghosszabbították a tárlat idejét. A Micimackó kiállítást április 8-ig lehet megtekinteni.

Meghosszabbították Londonban a Micimackó kiállítást, áprilisig látogatható
Micimackó és barátai (a Bagoly alszik, Kanga főz...) (forrás: Pxhere)

Edward Bear néven „született”

A.A. Milne fia, Christopher Robin 1921. augusztus 21-én kapott első születésnapjára egy Teddy mackót. Christopher először Edward Bearnek hívta a mackóját. A plüssállatot aztán később átkeresztelte. Nevét a Londoni Állatkert fekete medvéjéről, Winnie-ről, valamint egy Pooh nevű hattyúról kapta. Winnie neve Winnipegből eredeztethető. A kanadai városban katonai kabalaállatként szolgált egykor a medve.

Milne fiáról formázta meg Róbert Gida alakját. Fia kabalaállata pedig a főhőst, Micimackót (angolul: Winnie the Pooh) adta. Milne-ék farmjának közelében lévő sussexi erdő pedig nem más, mint a Százholdas Pagony, ahol a történet játszódik.

Micimackót, a „csekély értelmű medvebocsot” barátai vették körül. Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly mind emberi karakterek. A Százholdas Pagonyban zajló történetekben simán magára és embertársaira ismerhet az olvasó. A nevetséges erények és a nemkívánatos gyarlóságok bőséges tárházát rejtik magukba a figurák.

Hiába „Tilos az Á”, a Pagony bebarangolható

A londoni Viktória és Albert Múzeumban rendezett kiállítás egyik célja az, hogy a látogató teljesen elmerülhessen a mese világában. Ezért építették meg a Százholdas Pagony öt méter magas kézzel festett változatát. Benne pedig különböző digitális megoldások járulnak hozzá az élmény fokozásához.

Tom Piper, a kiállítás egyik megálmodója, és Emma Laws, a múzeum egyik kurátora szerint a családokat akarták megszólítani, ezért döntöttek a már kilencven éves mesehős története mellett. Így jött létre a Micimackó: egy klasszikus felfedezése (Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic) címet viselő kiállítás.

A Viktória és Albert Múzeum kiállításán kívül a mozikban is találkozhat a közönség Micimackóval. Milne és családja életét meséli el Micimackó születésének idején a „Goodbye Christopher Robin!” című film. Ezt Magyarországon most januártól láthatjuk a mozikban.

A.A. Milne, fiával, Christopher Robin-nal, és híres Teddy-mackóval 1926-ban, Sussex-ben (forrás: Wikipedia)
A.A. Milne, fiával, Christopher Robin-nal, és híres Teddy-mackóval 1926-ban, Sussex-ben (forrás: Wikipedia)

Alapmű

Ugyan nekünk magyaroknak is vannak saját szebbnél szebb meséink, gyermekeink általában a Micimackón, vagy a Kis hercegen keresztül szocializálódnak. Mindkét mese külföldi, de világhírű. Tele van komoly, a felnőttkorra is kiható alapvetésekkel, tanulságokkal. Mindegyikből gazdagon megismerhetők az emberi tulajdonságok minden oldala.

Én a Micimackón nőttem fel (és ebből semmiféle következtetés nem vonható le), így tudom, milyen az, ha a „méhek gyanakodni kezdenek”, és milyen az, ha üres már minden csupor. És a gyermekem is tudja, ámbár ő már Harry Potteren nőtt fel.

Kellenek ezek az alapművek, a mai világunkba még inkább, mint egykoron. Azok az értékek, melyek bennük rejlenek, egyre kiveszőben vannak. Kár értük.

...

Szólj hozzá