Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mikor mond le Orbán Viktor a veje gyanús ügyletei miatt?

Igen kínos lehet kampányidőszakban, a Fidesz és az apósa számára Tiborcz István ügye. Pénteken kiderült, hivatalosan is elismerték, hogy  az EU csalás elleni hivatala / OLAF/ súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle.

...

Mikor mond le Orbán Viktor a veje gyanús ügyletei miatt?
Mikor mond le Orbán Viktor a veje gyanús ügyletei miatt?

Az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy kérje vissza Magyarországtól a 12 milliárd forintnyi uniós támogatást az Elios gyanús ügyletei miatt. Oroszi Babett, az Átlátszó újságírójának nagy szerepe van abban, hogy Tiborcz nyaka körül- ha csak jelképesen is–szorul a hurok. Az újságírónak szombaton, a közösségi oldalán tett vallomásából idézünk:

“Sokan, nagyon sokan szokták tőlem kérdezni, hogy mi értelme van a sok kutatásnak és munkának, ha a cikkeink hatására valójában nem történik semmi.

2014 decembere volt, Becker András -sal közösen dolgoztunk a Tiborcz Istvánról szóló cikken. Tisztán emlékszem minden mozzanatra. Az alapötlet az volt, hogy gyűjtsük össze Tiborcz István Eliosos közbeszerzéseit, és nézzük meg őket alaposan. Már akkor, amikor gyűjtögettem az adatokat, éreztem, hogy itt valami nagy dolog készül.

Úristen, mennyi???!!! Ezt kiabáltam, miután a táblázat elkészültével megláttam a végösszeget. Azt, hogy mennyi pénzt nyertek.

Aztán néhány nap múlva András felhívott. Izgatott volt, ami hamar átragadt rám is.

“A SISTRADE! HAMAR ENDRE CÉGE KÉSZÍTETTE ELŐ A PÁLYÁZATOKAT!!”

Tudtuk mind a ketten, hogy amit talált, az VALAMI. Az az igazán valami. Hiszen ez összeférhetetlen, mert Hamar, Tiborcz jóbarátja az Eliosban is benne volt. Összeállt a kép: Hamar az önkormányzati oldalon előkészítette a pályázatot, aztán megnyerte őket az Elios. Ja, így könnyű. VISZONT! Ez bűncselekmény.

Orbán veje bűncselekményt követhetett el! Ha valami sztori, akkor ez az. Máshol miniszterelnökök buknak bele ilyesmikbe. Karácsonyra készült mindenki, december 19.-e volt. De engem semmi nem érdekelt ezen kívül. (Innen is elnézést a családomtól, akiknek akkoriban nagy türelemre volt szüksége, hogy elviseljen).”

Munkájuknak, kitartásuknak meg is lett az eredménye:

“Aztán kijött az anyag.

https://atlatszo.hu/…/mibol-telik-orban-rahelnek-15-millio…/

És tulajdonképpen érdemben nem történt semmi. Nem lepődtünk meg. Polt Péterről ma már köztudott, hogy “nem lát, nem hall, nem beszél.”

Kis idő múlva egy másik kiváló tényfeltáró újságíró, Anita Vorák  folytatta a sztorit.

Ő sok minden más mellett azt bizonyította be, rengeteg munkával, hogy Tiborczék nemcsak elcsalták a pályázatot, jó drágán is dolgoztak.

https://444.hu/…/megmagyarazhatatlanul-draga-lampakat-hagyo…

Szóval, visszatérve a poszt elejére: sokan kérdezitek, mi értelme a munkámnak, a munkánknak. És hát akkor jöjjön a válasz, egyenesen a Wall Street Journal-ból:

“Súlyos szabálytalanságokat talált Tiborcz közbeszerzéseinél az EU csalás elleni hivatala, amely már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket.”

Majd így folytatja:

“Arról is szívesen írnék, hogy Magyarország egy olyan hely, ahol egy ilyen után nem lemond a miniszterelnök, hanem csekken kunyerál pénzt az egyébként is éhező választóktól. De az egy másik poszt témája lesz.

Most inkább örülök annak, hogy már nem kell kitérő választ adnom arra a kérdésre, hogy mi értelme a munkánknak. Mert most először végre tényleg van következménye.”

A saját lábán álló családtag, kínos helyzetbe hozhatja a Várba készülő “örökös miniszterelnököt”. A család mohóságának akár még ára is lehet, ha a magyar ellenzék él a tálcán kínált lehetőséggel. Egy biztos, ez lehet a Fidesz ” Simon-ügye”, azzal, hogy nem fogják vezetőszíjon vezetni a bíróság elé Orbán unokájának az apját.

Szólj hozzá