Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Milliárdok a kormány egyik döntéséért – már megint a mi farkunkkal verték

Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Edenred-et a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A francia étkezésicsekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10,1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még – tudta meg a Zoom.hu.

Milliárdok a kormány egyik döntéséért – már megint a mi farkunkkal verték

Kártérítés fizet az állam – vagyis mi – a kiszorított multinak

Az étkezési csekkek piacát adókedvezményekkel ösztönözte az állam. A hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen kaphatták a munkavállalók.

A kormánynak az így szerezett haszon “szúrhatott szemet”, ezért 2012-től átalakították az adókedvezményeket. Tették ezt úgy, hogy azt csak az akkor gründolt állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg.

2012 januárjától az Erzsébet-utalványok és Széchenyi pihenő (Szép) kártyák “csak” 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval. Ez a diszkriminatív kormányzati-törvényhozási döntés azonnal átrendezte a piacot, kirántotta a francia cégek alól a talajt.

A 2012-es “államosítás” vesztesei, a Sodexo, a Le Cheque Déjeuner, illetve a Ticket Express szinte azonnal bíróság elé vitték az ügyet. A Ticket Express jegyeket forgalmazó francia Edenred S.A. tavaly decemberben nyerte meg a pert a Világbank mellett működő választott bíróságon, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID).

A kártérítési összeg kiegészült a perköltséggel és a késedelmi kamattal, így összesen 10,1 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Edenred S.A.-nak

– válaszolta a Zoom.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Ticket Express a 2010-es 6,1 milliárdos forgalom után kapott 7,1 milliárdos kártérítést. Ha a másik két perben is hasonló döntés születik, még 20-25 milliárd forintos kártérítést is fizethetnek az adófizetők. Erre a kártérítésre jönnek még a kamatok és a perköltségek. Az egész piac államosításnak kára összességében elérheti a 30-40 milliárd forintot.

(forrás: zoom.hu)

Szólj hozzá