Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Minden, ami Anglia 2017-ben I. rész – Brexit, választások, terror

Az óesztendő vége  jó alkalom arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az elmúlt évben történtekre. 2017 bővelkedett eseményekben Nagy-Britanniában is. Többrészes összefoglalónkban megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb és egyben legérdekesebb történéseket. Kezdjük először a komolyabb témákkal!

...

A brit kilépés tönkreteszi az EU által finanszírozott projekteket Németországban
(Forrás: flickr.com)

Brexit – az év egyik legfontosabb kérdése Angliában

Márciusban megkezdődött a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg.  A tárgyalások lassan haladtak, sok kérdésben nem tudtak megállapodni. Ilyen kérdés volt például az EU állampolgárok jogainak biztosítása és a kilépés utáni gazdasági együttműködés lehetősége. A kilépésnek még mindig sok ellenzője van, köztük a volt miniszterelnök, Tony Blair is, aki az év során többször is figyelmeztetett a negatív következményekre. A brit állampolgárok egy része úgy gondolja, a kilépés nem fogja nagyban befolyásolni a hétköznapi életüket. Az EU országaiból érkezők azonban még mindig bizonytalanok jövőjükkel kapcsolatban. Mivel sok magyar is érintett az ügyben, fontos momentumként emelhető ki Iain Lindsay nagykövet kijelentése, mely szerint a magyar munkavállalókat a Brexit után is szívesen látják a szigetországban. Az Unióban maradó tagállamok a december 15-i csúcsértekezleten jutottak el odáig, hogy tovább engedik a tárgyalásokat a második szakaszba.

Minden, ami Anglia 2017-ben I. rész - Brexit, választások, terror
Akik ellenzik a Brexit-et (Forrás: spectators.blog)

2017 a választások éve

Június 8-án előrehozott választásokat tartottak. Theresa May teljesen váratlanul jelentette be a választások kiírásának tervét. A miniszterelnök megbízatásának kezdetén elzárkózott az előrehozott választásoktól. Akkor úgy vélte, az egyébként is bizonytalan helyzetben még nagyobb bizonytalanságot okozna. Júniusban ezzel ellentétben már azt hangsúlyozta, hogy csak így garantálható a következő évek tárgyalássorozatához szükséges biztonságos politikai háttér. A választás következtében Theresa May elvesztette többségét a parlamentben, miután a konzervatívok jó néhány térségben nem tudták a helyeiket megőrizni.

A végeredmény a következőképpen alakult: a konzervatívok 314 helyet kapnak, a Munkáspárt pedig 266 parlamenti helyet tudhat magáénak. Eközben a Skót Nemzeti Párt 19 helyet elvesztett Skóciában( csak 34 helyet kaptak), ezeknek a helyeknek a többségét főleg a konzervatívok szerezték meg. Theresa May az eredmények ellenére is miniszterelnök maradt. Megoldást a Konzervatív Párt és az ír DUP (Demokratikus Unionista Párt) megállapodása hozott. Nagyon vékony jégen táncolva, de a DUP szavazatokkal képes a May vezette konzervatív kormány a többségi kormányzásra.

Minden, ami Anglia 2017-ben I. rész - Brexit, választások, terror
Idén gyakoriak voltak a hasonló jelenetek (forrás: wikimedia)

Terrorcselekmények – magas készültség, sok halálos áldozat

Az év során több terrorcselekmény is történt Angliában. Márciusban, Londonban egy késsel felfegyverkezett autós embereket gázolt a Westminster-hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre. A támadó, a megtámadott rendőr, két elgázolt személy is meghalt, valamint még egy civil elhunyt. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. London polgármestere és a miniszterelnök megnyugtatta a közvéleményt, Londont nem lehet megfélemlíteni. A terrorkészültséget sem emelték magasabb fokozatra. Az eset után is csak a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség maradt érvényben.

Májusban egy öngyilkos merénylő a Manchester Arena előcsarnokában robbantott, 22 embert gyilkolva meg, és legalább 59 embert megsebesítve. Júniusban szintén Londonban, a London Bridge-nél és a Borough Market területén történt újabb támadás. Egy furgon hajtott a sétáló tömegbe a London Bridge-en. Majd percekkel később egy közeli étteremben sétált be két ember és késsel támadtak az ott tartózkodókra.

A London Bridge-nél történt terrortámadás után Theresa May kijelentette: „ELÉG VOLT”! … “túlságosan nagy a tolerancia a szélsőségesekkel szemben” Nagy-Britanniában. Az Egyesült Királyságnak többet kell tennie az “iszlamista szélsőségesség” által jelentett fenyegetés leküzdésére. Szintén júniusban történt támadás egy londoni mecsetnél. Egy teherautó hajtott a mecsetből távozó muszlimok közé, a Steven Sisters Roadnál. Ez a támadás nem követelt áldozatokat. Szeptemberben egy tinédzser szándékozott robbantani a londoni metróban. Szerencsére súlyos sérüléseket ez a támadás sem okozott.

Az emberek egyre inkább félnek. Hiába a terrorelhárítás, hiába emelték ki az év során többször is, hogy több tervezett terrorcselekményt sikerült felgöngyölíteni. Az év végére már az emberek bármilyen veszélyre pánikkal reagáltak. Emlékezzünk csak például a Black Friday délutánján az Oxford Street-en történtekre, vagy korábban a Természettudományi Múzeumnál történt közlekedési balesetre.

Nem véletlen az sem, hogy mind a brit miniszterelnök, mind pedig a királynő karácsonyi beszédében megemlítette a terror áldozatait és köszönetét fejezte ki azoknak, akik hősiességükről tettek tanúbizonyságot.

Minden, ami Anglia 2017-ben I. rész - Brexit, választások, terror
Terrortámadás a londoni metróban (forrás: youtube.com)

Szólj hozzá