Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói

A 2017-es, éves összegzésünk első részében áttekintettük az embereket leginkább foglalkoztató politikai eseményeket. Szó volt a Brexit-ről és várható következményeiről, a választásokról és az év terrorcselekményeiről is. Az áttekintés második részében elsősorban az itt élő emberek mindennapjaira helyezzük a hangsúlyt. Természetesen a királynő sem maradhat ki a visszatekintésünkből.

...

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
A nővérhiány miatt a dolgozókra egyre nagyobb teher hárul (forrás: flickr.com)

Munkaadók és munkavállalók 2017-ben

Nagy-Britanniában több területen is munkaerő-gondokkal küzdenek. Az egészségügyben a nővér- és orvoshiány az év végére drasztikus méreteket öltött. A várólista egyre hosszabb, már előre tervezett műtéteket is el kell halasztani. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy tanultak a tavalyi helyzetből és a téli időjárás beköszöntével várható balesetek miatt próbálnak felkészülni a szokásosnál több ellátandó betegre. Tovább borzolja  a kedélyeket, hogy április 1-től egyes alapellátási díjakat megemeltek.

Nem egyszerű az oktatásban sem a helyzet. Már az előző tanév végén korlátozásokat vezettek be az iskolákban a tanárhiány miatt. Az új tanév beköszöntével sem javult a helyzet. Felmerült a négynapos iskolai hét bevezetése is, illetve több helyen megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező pedagógusokat alkalmaztak.

Szakképzett kétkezi munkásból sincs elegendő. Még meg sem történt az Európai Unióból való kilépés, már idén kevesebb munkavállaló érkezett az országba és sokan, akik itt dolgoztak korábban, hazatértek a bizonytalan helyzet miatt. A munkaadók az év során több alkalommal emelték a béreket, ezzel is próbálták vonzóbbá tenni a fizikai munkát.

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Diana halálának 20. évfordulója (forrás: dailystar.co.uk)

A királyi család

Az év során nyomon követtük a királyi család életét. Velük ünnepeltünk, és velük emlékeztünk. II. Erzsébet idén betöltötte 91. életévét. Ő az év egyik rekordere, hiszen 65 éve ül a trónon, amivel kivívta a leghosszabb ideig regnáló uralkodói címet. Fia, Károly herceg is rekordernek számít. Ő az a trónörökös, aki nagy valószínűséggel a leghosszabb ideig kénytelen várni a trónra kerülésre. Jelenleg 69 éves és mivel édesanyja továbbra is igen jó egészségnek örvend, továbbra is várnia kell.

Mozgalmas év volt a királyi család számára az elmúlt év. Több kerek évforduló is esett 2017-re. Volt köztük szomorú és vidám egyaránt. Diana pontosan 20 évvel ezelőtt halt meg. És ha a kerek évfordulóknál tartunk, szóljunk II. Erzsébet és Fülöp herceg 70 éve tartó boldog házasságáról is.

De nem csak évfordulókat ünnepeltünk idén. A királynő mindkét unokája nagy bejelentést tett. Vilmos herceg és felesége, Katalin tavaszra várja harmadik gyermeküket. Harry hercegnek pedig sok lány szomorúságára bekötik a fejét. 2018 májusában elveszi menyasszonyát, az amerikai származású Meghan Markle-t.

Bepillantottunk a királyi család pénztárcájába is, illetve megnéztük, mennyit jelent a királyi család anyagilag az országnak. Az év botránytól sem volt mentes. Kiderült, hogy II. Erzsébet vagyonának egy részét offshore cégekbe menekíti. Ez sokakban felháborodást keltett. Azt is elemeztük, milyen bevételt jelent majd a királyi esküvő jövőre.

Természetesen több alkalommal is közöltünk érdekességet a királyi család tagjairól. Megpróbáltuk megjósolni, mit hoz a 2018-as év számukra.

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Ophélia még a vártnál is nagyobb pusztítást okozott (forrás: youtube)
Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Újabb járatokat töröltek (forrás: Youtube)

Hétköznapi problémák

Egyre több jele van annak, hogy a szegények és jómódúak közötti szakadék egyre nő. Sok a hajléktalan, egyre többen kerülnek mélyszegénységbe. A kutatások szerint továbbra is nagy különbségek vannak a nők és a férfiak anyagi megbecsülése között.

Eközben az év során olyan problémákkal is meg kellett küzdeni, mint a Grenfell Tower-ben történt tűzeset, vagy a már szinte heti rendszerességgel jelentkező közlekedési káosz. 2017-ben a légiközlekedésnek tragikus éve volt. Tönkrement a Monarch Légitársaság, a Ryanair pedig botrányt botrányra halmozott.

És akkor még nem esett szó arról, milyen megpróbáltatások elé állította a briteket a természet. Jött Ophélia, pókinvázió, a szokásosnál is zordabb tél.

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Szeptember közepétől október közepéig pókinvázió - Eratigena-atrica (forrás: commons.wikimedia.org)
Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Lángokban áll a Grenfell Tower (forrás: wikipedia.org)

Szólj hozzá