Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Minek a Brexit? Már most munkaerőhiány van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 16 hónapja nem álltak ilyen kevesen rendelkezésre üres pozíciók betöltésére, mint idén áprilisban – derült ki The Recruitment & Employment Confederation (REC) legfrissebb jelentéséből. A munkanélküliség négy évtizedes mélypont közelében van, a szervezet vezetője szerint a Brexit pedig csak tovább fogja rontani az egyébként sem túl jó helyzetet.

Egy felmérés szerint már takarítókból is hiány van az Egyesült Királyságban 2

A REC havi rendszerességgel közzétesz egy elemzést, amelyben röviden körbejárja az ország munkaerőpiacát érintő legfontosabb trendeket. A szervezet már hónapok óta figyelmeztet, hogy a brit munkaerőpiac egyre feszesebb, a munkanélküliségi ráta négy évtizedes mélypont közelében van, a munkáltatóknak pedig emiatt egyre nagyobb problémát jelent, hogy megfelelő munkaerőt találjanak – írja a  Portfolio.hu.

Elgondolkodtató, hogy miközben a média folyamatosan arról ad hírt, hogy kivonulnak a pénzintézetek, leépítések vannak gyárakban, cégek helyezik át központjaikat vagy teljes működésüket más országokba, addig ez a felmérés azt mutatja, hogy nemhogy nőtt a munkanélküliség, de soha nem volt ennyire alacsony szintű. Furcsa ellentmondásnak hat, hogy a munkanélküliség csökkenése ellenére nőtt a betöltetlen álláshelyek száma.
Bár a legnagyobb hiány elsősorban mérnökökből, IT-szakemberekből és egészségügyi dolgozókból van, Kevin Green, a REC vezetője szerint összesen mintegy 60 szakmát érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, beleértve például a könyvelőket és a takarítónőket is.

Miért alakulhat ki egy ilyen helyzet? Nyilván az EU-munkavállalók java része dolgozik, hiszen ők veszik el a munkát a helyiektől. (Remélem a „lelki fülek” kihallják a cinizmust az előző mondatból.) Nos, a Brexit tavalyi győzelme, valamint az 50. cikkely aktiválásának márciusi bejelentése kellő mértékű bizonytalanságot alakított ki a külföldi munkavállalókban, és bizony a sajtó is sok butaságot hordott össze, ami tovább növelte azt az érzést, hogy a jövő kezd egyre kiszámíthatatlanabbá válni. Nagy valószínűséggel az EU más tagországaiból az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók közül többen döntöttek már úgy, hogy ebben a helyzetben jobb továbbállni, ha nem is az anyaországukba tértek vissza, de más célországot választottak.

Feltételezem, hogy az elmúlt egy évben, különösen a Brexit szavazás után már kevesebb külföldi munkaerő érkezett az Egyesült Királyságba, és ez is a most kimutatott munkaerő hiányhoz vezetett. Mint minden nyugati, fejlett országban, az Egyesült Királyság vonatkozásában is megállapítható, hogy vannak olyan munkakörök, amelyekre a britek egyszerűen nem hajlandók jelentkezni, vagy nagyon kevés számban töltik be ezeket az álláshelyeket.

Egy felmérés szerint már takarítókból is hiány van az Egyesült Királyságban 1.

A REC elemzést értékelő szakértő szerint ahhoz, hogy a brit gazdaság tovább fejlődhessen és felfelé ívelő mozgásban maradjon az új kormánynak muszáj lesz egy olyan bevándorlás politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a hiánypótlásra, és biztosítja továbbra is a kellő mennyiségű munkaerő bevándorlását az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy ha a  Brexit után egy olyan erős migrációs politikát vezet be a szigetország, ami szigorúan korlátozza a bevándorlást, akkor saját maga alatt fogja vágni a fát. Elég nehéz elhinni, hogy a kilépéspárti politikusok, akik pont ezt a témát kezelik nagyon szigorúan, nem látják ezeket a következményeket.

A gazdasági szektor legkülönbözőbb területeiről érkeztek már figyelmeztetések, hogy termelőágazatok lehetetlenülhetnek el a külföldi munkavállalók nélkül. Emellett szinte évente erősítik meg számokkal a brit közgazdászok a tényt, hogy a külföldi munkavállalók jelentős mértékben járulnak hozzá a GDP-hez, és annak növekedéséhez, az általuk termelt érték jóval magasabb, mint amennyit „kivesznek” a rendszerből a különféle segélyek (benefitek) formájában.

Összességében elmondhatjuk, hogy az elemzés is alátámasztja azt a feltételezést, hogy noha minden jel arra mutat, hogy a brit gazdaságnak nagy szüksége van a külföldi munkavállalókra, a brit politikusok, különösen a Brexit-pártiak nem akarnak erről – talán elvből (?) – tudomást venni, és legkevésbé sem kívánják mindezt elismerni. Hogy hová vezet mindez? Ez itt a kérdés!

Szólj hozzá