Zárójel

Minek a Brexit? Már most munkaerőhiány van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 16 hónapja nem álltak ilyen kevesen rendelkezésre üres pozíciók betöltésére, mint idén áprilisban – derült ki The Recruitment & Employment Confederation (REC) legfrissebb jelentéséből. A munkanélküliség négy évtizedes mélypont közelében van, a szervezet vezetője szerint a Brexit pedig csak tovább fogja rontani az egyébként sem túl jó helyzetet.

Egy felmérés szerint már takarítókból is hiány van az Egyesült Királyságban 2

A REC havi rendszerességgel közzétesz egy elemzést, amelyben röviden körbejárja az ország munkaerőpiacát érintő legfontosabb trendeket. A szervezet már hónapok óta figyelmeztet, hogy a brit munkaerőpiac egyre feszesebb, a munkanélküliségi ráta négy évtizedes mélypont közelében van, a munkáltatóknak pedig emiatt egyre nagyobb problémát jelent, hogy megfelelő munkaerőt találjanak – írja a  Portfolio.hu.

Elgondolkodtató, hogy miközben a média folyamatosan arról ad hírt, hogy kivonulnak a pénzintézetek, leépítések vannak gyárakban, cégek helyezik át központjaikat vagy teljes működésüket más országokba, addig ez a felmérés azt mutatja, hogy nemhogy nőtt a munkanélküliség, de soha nem volt ennyire alacsony szintű. Furcsa ellentmondásnak hat, hogy a munkanélküliség csökkenése ellenére nőtt a betöltetlen álláshelyek száma.
Bár a legnagyobb hiány elsősorban mérnökökből, IT-szakemberekből és egészségügyi dolgozókból van, Kevin Green, a REC vezetője szerint összesen mintegy 60 szakmát érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, beleértve például a könyvelőket és a takarítónőket is.

Miért alakulhat ki egy ilyen helyzet? Nyilván az EU-munkavállalók java része dolgozik, hiszen ők veszik el a munkát a helyiektől. (Remélem a „lelki fülek” kihallják a cinizmust az előző mondatból.) Nos, a Brexit tavalyi győzelme, valamint az 50. cikkely aktiválásának márciusi bejelentése kellő mértékű bizonytalanságot alakított ki a külföldi munkavállalókban, és bizony a sajtó is sok butaságot hordott össze, ami tovább növelte azt az érzést, hogy a jövő kezd egyre kiszámíthatatlanabbá válni. Nagy valószínűséggel az EU más tagországaiból az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók közül többen döntöttek már úgy, hogy ebben a helyzetben jobb továbbállni, ha nem is az anyaországukba tértek vissza, de más célországot választottak.

OLVASTAD MÁR?   Az Abedi családban szinte mindenkinek vannak terrorista kapcsolatai

Feltételezem, hogy az elmúlt egy évben, különösen a Brexit szavazás után már kevesebb külföldi munkaerő érkezett az Egyesült Királyságba, és ez is a most kimutatott munkaerő hiányhoz vezetett. Mint minden nyugati, fejlett országban, az Egyesült Királyság vonatkozásában is megállapítható, hogy vannak olyan munkakörök, amelyekre a britek egyszerűen nem hajlandók jelentkezni, vagy nagyon kevés számban töltik be ezeket az álláshelyeket.

Egy felmérés szerint már takarítókból is hiány van az Egyesült Királyságban 1.

A REC elemzést értékelő szakértő szerint ahhoz, hogy a brit gazdaság tovább fejlődhessen és felfelé ívelő mozgásban maradjon az új kormánynak muszáj lesz egy olyan bevándorlás politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a hiánypótlásra, és biztosítja továbbra is a kellő mennyiségű munkaerő bevándorlását az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy ha a  Brexit után egy olyan erős migrációs politikát vezet be a szigetország, ami szigorúan korlátozza a bevándorlást, akkor saját maga alatt fogja vágni a fát. Elég nehéz elhinni, hogy a kilépéspárti politikusok, akik pont ezt a témát kezelik nagyon szigorúan, nem látják ezeket a következményeket.

A gazdasági szektor legkülönbözőbb területeiről érkeztek már figyelmeztetések, hogy termelőágazatok lehetetlenülhetnek el a külföldi munkavállalók nélkül. Emellett szinte évente erősítik meg számokkal a brit közgazdászok a tényt, hogy a külföldi munkavállalók jelentős mértékben járulnak hozzá a GDP-hez, és annak növekedéséhez, az általuk termelt érték jóval magasabb, mint amennyit „kivesznek” a rendszerből a különféle segélyek (benefitek) formájában.

Összességében elmondhatjuk, hogy az elemzés is alátámasztja azt a feltételezést, hogy noha minden jel arra mutat, hogy a brit gazdaságnak nagy szüksége van a külföldi munkavállalókra, a brit politikusok, különösen a Brexit-pártiak nem akarnak erről – talán elvből (?) – tudomást venni, és legkevésbé sem kívánják mindezt elismerni. Hogy hová vezet mindez? Ez itt a kérdés!

OLVASTAD MÁR?   „We love Manchester” - A britek egy emberként fogtak össze a manchesteri tragédia után

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER