Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Miniszterelnöki vita körüli huza-Vona– Orbán nem vitázik

Mint ismeretes, az Országgyűlésben, azonnali kérdés formájában hívta ki vitára Orbán Viktor, miniszterelnököt Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Úgy fogalmazott, hogy ez az utolsó alkalom a ciklusban, ezért ezt megragadva invitálta Orbánt Viktort vitára, mint a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Csakhogy Orbán nem vitázik.

...

Miniszterelnöki vita körüli huza-Vona – Orbán nem vitázik
Képünk csak illusztráció (forrás: Wikimedia Commons)

Visszakézből csapta le, mint Fülig Jimmy

„Kizárólag Magyarország jelenéről és jövőjéről szeretnék beszélni” – jelentette ki Vona. Ezzel utalt arra is, hogy nem az ellopott pénzekről, és a számos politikai visszaélésről akarna beszélni. Véleménye szerint a miniszterelnök-jelölti vita nem az ő érdeke, hanem az országé. Azt mondta: tizenöt éve Orbán polgári körében egy olyan embert ismert meg, aki nem fut el a viták elől, ezért kérte a kormányfőt, fogadja el a kihívást.

Orbán Viktor válaszában lakonikus rövidséggel, lekezelően reagált a felkérésre. Elhangzott azonban, felsejlett egy halovány „talán” is, ami nem kategorikus elzárkózás.

„Ha jól számolom, huszonhat alkalommal vitáztunk itt. Látom, most pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk”

Vona válasza nem volt meglepő. Nagyon sajnálta, hogy a miniszterelnök egyre csak menekül a vita elől. A kérdéseire pedig sértegetéssel és gúnyolódással válaszol. „Ön nem tud engem megsérteni, csak a szánalom érzését tudja kiváltani, hogy sportszerű eszközök helyett aljas eszközökhöz kell nyúlnia, és fiatal demokratából öreg despotává vált.”

Erre a miniszterelnök a vita lezárásaként Rejtő Jenőt hívta segítségül:

„Amikor önt hallgatom, akkor Fülig Jimmy híres mondása jut eszembe, aki azt mondta: Rájöttem, hogy uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember ebben a nagy tolongásban. Sok sikert kívánok az ellenzéki oldalon folyó küzdelmekhez.”

Miniszterelnöki vita körüli huza-Vona – Orbán nem vitázik
Orbán Viktor hallgat -és hallgatni is fog (forrás: Wikimedia Commons)

De miért nem vitázik Orbán?

Való igaz, hogy demokratikus országokban rendre tartanak miniszterelnöki vitákat. Itt a regnáló kormányfőt az ellene induló párt listavezetője hívja ki vitára. A viták során átbeszélik a legfontosabb kérdéseket, ami az országot érintik. Ilyesmire nálunk utoljára 2006. április 5-én került sor. Ekkor Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök elfogadta Orbán Viktornak, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének a kihívását. A vita kimenetele külön vitát érdemelne, az eredmény ismert: Gyurcsány maradt a kormányfői székben.

Ahogyan 2010-ben megtanulhattuk, a Fidesz fő kampánystratégiája az volt, hogy „nem mondunk semmit sem”. Vagyis: olyan kommunikációt használtak a kampány során, hogy abból konkrét, tervezett intézkedéseket kihámozni nem lehetett. Választási program volt, de az csupa lózungból állt. Nos a taktika bejött. Nem lehet úgy hibázni, ha nem csinálunk semmit sem. Illetve ebben az értelemben: ha csöndben vagyunk, rosszat nem mondhatunk.

Orbán és pártja rendre azzal utasítja el a vitákat, hogy tulajdonképpen nincs kivel vitázniuk. Azt kommunikálják, hogy a miniszterelnök persze szívesen, de hát partner nélkül nehéz vitatkozni. Ez a stratégia eddig bejött, és úgy tűnik, jól is működik.

Mert hallgatni arany…

Vona Gábor tagadhatatlanul a Jobbik listavezetője, és miniszterelnök-jelöltje. Azt már viszont koránt sem lehetne kijelenteni egyértelműen, hogy ő az ellenzék vezetője. Tény ma már az is, hogy Szél Bernadett vezeti az LMP-UK listáját, mint pártja miniszterelnök-jelöltje. A legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének viszont ő sem nevezheti magát. Az MSZP pedig még nem ért révbe e tekintetben. Ez utóbbi mindegy is, a lényegen nem változtat. Orbán ugyanis ezen a lovon fog maradni, és könnyedén elgaloppozik azon, hogy az ellenzék szétforgácsolt (amit a rejtői citátummal is alátámasztott).

Csakhogy, ez önmagában kevés. Nem lenne a spanyolviasz feltalálása az, ha egy színpadra nem kettő, hanem három, négy, esetleg több pulpitust állítanának fel. Vagyis, álláspontját nem egy kihívóval, hanem többel szemben kellene megvédenie. Az USA elnökválasztási kampányában erre egy éve is láttunk élő példát, de Európában sem ismeretlen ez a helyzet. Mondjuk a Fidesz politikája az, hogy a vita csak két fél között vita, ha többen vannak, az már csak „diskurzus”, és ennek is megvan az ideológiai magyarázata.

Orbán nem fog vitázni. Ugyanazért, amiért 2010-ben a „néma kampányt” csináltak. A hallgatásból baj nem származhat. Nem lehet félreérteni, félremagyarázni, mondatokat kiragadni a szövegkörnyezetből. Nincs elszólás, nincs kínos csend, nincs megakadás, nincs felfutó szemöldök. Nincs semmi. A csönd a barátunk…!

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.

Szólj hozzá