Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – Tények és találgatások

Tények és találgatások a királyi ház körül. Két kiemelt esemény már biztos: várhatóan áprilisban megszületik Katalin és Vilmos harmadik gyermeke.  Egy hónappal később, májusban pedig királyi esküvőt ülnek, hiszen Harry herceg és Meghan Markle Windsorban összeházasodnak. De vajon hoz-e még mást is az új esztendő? Lemond-e a királynő? 

...

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – tények és találgatások
II. Erzsébet hagyományos karácsonyi beszéde (forrás: Internet)

A királynő beszéde

Az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb videójává lépett elő II. Erzsébet hagyományos karácsonyi beszéde. Idén az otthon melegére és a család fontosságára hívta fel a figyelmet. Beszédében megemlítette a 2017-es év hőseit és beszélt férjéről, Fülöp hercegről, aki 96 évesen az idén hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Vajon gondolkozik hasonlón a királynő is?

A rekorder

II. Erzsébet jelenleg a legrégebben regnáló uralkodója Nagy-Britanniának. 1952 óta ül az ország trónján, tehát idén pontosan 65 éve. Idén töltötte be a 91. életévét, de egyelőre fáradhatatlanul dolgozik.

Felmerül-e a visszavonulás?

Néhány éve rendszeres időközönként felmerül a kérdés, az idős uralkodó vajon gondolkodik-e a visszavonulásán. Most férje bejelentése után ez a kérdés újra felmerült. Képes lenne II. Erzsébet megválni kötelezettségeitől, vagy akár a trónról is lemondani? Dickie Arbiter, a királyi családhoz nagyon közel álló újságíró szerint egyelőre II. Erzsébet semmiféle mentális problémával nem küzd és ő maga nem tudja elképzelni, hogy királynő lemondjon. Arbiter a következőket nyilatkozta: „A királynő nagyon elkötelezett kijelentést tett 21. születésnapján és ezt a kijelentést azóta több alkalommal megismételte uralkodása során.” Majd hozzátette: a királynő mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy tervezett időbeosztásának eleget tudjon tenni.

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – tények és találgatások
II. Erzsébet boldog házasságban él immár 70 éve (forrás: youtube)

Nem sok példa volt eddig a lemondásra

A királyi család történetében eddig mindössze egy híres lemondás szerepelt – II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Edward mondott le 1936-ban a trónról. Akkor ez a lemondás botrányosnak volt tekinthető. VIII. Edward mindössze egyetlen évet töltött a trónon, melyről végül szerelme, egy elvált amerikai asszony miatt mondott le.

II. Erzsébeten nincs ilyen nyomás

II. Erzsébetre azonban semmilyen ehhez hasonló nyomás nem nehezedik, boldog házasságban él férjével immár 70 éve. Ahogy Mr. Arbiter mondta: „A királynő hisz a monarchiában. Hisz a hagyományok iránti elkötelezettségben és úgy gondolja, ez az alapja a stabilitásnak.” Az őfenségével egykorú nyugdíjasok élvezik a nyugalmat és a pihenést. Ezzel ellentétben II. Erzsébet még mindig aktívan dolgozik 90 felett is.

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – tények és találgatások
A trónörökös (forrás: wikimedia.commons)

Lassítana egy kicsit a jövőben?

És megint csak a találgatások… Esetleg lehet arra számítani, hogy a feladatokat és elkötelezettségeket csökkenti a jövőben? Esetleg bizonyos feladatokat átad a királyi család más tagjainak? Talán Károly hercegé lesznek ezek a feladatok? Vagy a legidősebb fiút megkerülve, Vilmos herceg kapja ezeket a feladatokat? Augusztusban olyan hírek jelentek meg, mely szerint II. Erzsébet a hagyományok és az öröklési rend ellenére nem legidősebb fiának, hanem kedvenc unokájának szánja a királyi trónt. Vilmos a bejelentés után úgy nyilatkozott, nem mond ellent nagymamájának, és ha feladatokat bíz rá, azokat örömmel elvégzi majd. A többség hisz a hagyományokban. Ők úgy gondolják, Károly herceg édesanyja életének utolsó éveiben régensként látja el az uralkodói teendőket.

Egy biztos: a karácsonyi beszédet nem fogja senkire sem bízni. Ez az egyetlen olyan alkalom az év során, amikor a királynő a saját gondolatait fogalmazhatja meg, és nem arról kell beszélnie, amit az emberek hallani szeretnének. És ez idén is így volt. 1952 óta a királynő beszédét emberek milliói hallgatták meg.

Ami a monarchia előnyét szolgálja

II. Erzsébet a 65 év alatt mindig azt tartotta szem előtt, mit kell tenni annak érdekében, hogy a monarchia fennmaradjon és erős legyen. A Windsor-dinasztiának elég erősnek kell lennie a hatalom megtartásához. Az elmúlt évtizedekben több drámai esemény is megtörte a monarchia hatalmát, de a királyság továbbra is képes volt fennmaradni. Vilmos és Katalin a királynő szerint jelenleg jobban elfogadható uralkodói párnak, mint Károly herceg és ellentmondásos felesége, Kamilla. Szegény Károly szintén rekordot dönt – a jelek szerint ő lesz a leghosszabban várakozó trónörökös.

Mit mond a közvélemény?

Mint tudjuk, az angolok szeretnek fogadni. A fogadóirodákban, televíziós betelefonáló műsorokban a “nép” véleményt mond. Egyik oldalon áll a brit monarchia szokásjoga, a másik oldalon pedig a közvélemény. Az eszünkkel tudjuk, hogy Károly egyszer király lesz. Ha pedig ő király lesz, felesége, Kamilla királyné. Ennek pedig sokan nem örülnének, mert ahogy Diana halálának évfordulóján is kiderült, Kamilla egyáltalán nem népszerű. Szerencsére II. Erzsébet korához képest jól van, feladatait ellátja. Reméljük, még sokáig így lesz. A jövőn ráérünk majd később töprengeni.

Szólj hozzá