Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az MSZP választási programja: negyedik magyar köztársaság létrehozása

Az MSZP választási programja fő üzenetként hordozza a negyedik magyar köztársaság létrehozását. Az ellenzéki párt szombati budapesti programbemutató nagygyűlésén a Molnár Gyula azt is hangoztatta: készen állnak arra, hogy a változást akarók szövetségét létrehozzák. Programjuk a változás programja legyen.

...

Az MSZP választási programja: negyedik magyar köztársaság létrehozása
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én. (Forrás: MTI / Fotó: Illyés Tibor)

Az MSZP újraépítené a magyar demokráciát

Molnár Gyula azt is jelezte: kitart amellett, hogy közös jelöltek legyenek a választókörzetekben, közös listán induljanak a választáson és legyen közös miniszterelnök-jelöltjük.
Molnár Gyula közölte, a következő hónapokban arról beszélnek, hogyan lehet az iskola a szabad gondolkodás terepe, hogyan lehet az egészségügyre több pénzt fordítani, hogyan lesz független a sajtó, az ügyészség és az önkormányzatok. Hogyan lesz a negyedik magyar köztársaság? – foglalta össze.
Eger várának 1552-es török ostromához hasonlította a mostani magyar demokráciát.

Az MSZP összefogna a Párbeszéddel

Az MSZP elnöke rögzítette: a magyar demokráciát újra meg kell védeni, össze kell fogni, együtt kell működni a Párbeszéddel. A Párbeszéd társelnöke beszédében úgy reagált:“döntsétek el ti, hogy nekem milyen szerepet szántok ebben az együttműködésben, ha kellek, akkor én jövök, (…) és hozok magammal mindent, amit tudok”. A politikus egy közös ajánlat igényét is megfogalmazta. Ennek lényegét abban jelölve meg: “az emberekbe kell befektetni”, az emberek tudásába, egészségbe, lakhatásába, szociális biztonságába és az emberies társadalomba. Egyetértett azzal, hogy meg kell állapodni a 106 egyéni körzetben való indulásról a pártoknak, de ez nem elégséges feltétel.

Karácsony Gergely elmondta, lehet, hogy azért nem bíznak a szavazók a baloldali pártokban, mert azok sem bíznak egymásban. Ha el akarjuk hitetni a magyar polgárokkal, hogy Magyarország lehet közös ország, akkor közös ajánlat kell. Közös jelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt – magyarázta.

Hogyan lesz a negyedik magyar köztársaság?

A konkrét célok között jelölte meg, hogy mindenki anyagi biztonságban élhessen. Amagyar bérek érjék el az uniós átlagot, nettó 100 ezer forintnál senki ne kereshessen kevesebbet. A gazdasági növekedés feltételeként és az eladósodás megakadályozása érdekében felmondják az Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséról kötött szerződést és népszavazást tartanak az új atomerőmű létesítéséről – ismertette, jelezve, a népszavazáson a szülők gyermekük nevében is szavazhatnának. Hiller István közölte, az alacsony jövedelműek és a középrétegek adóterheit az átlagjövedelmek mértékéig adó-visszatérítéssel csökkentik. Így havonta 15 ezer forinttal többet vihetnek haza.

A nyugdíjjárulék felső korlátja 700 ezer forint lesz, az e fölötti jövedelemhányadra 10 százalékos, az egymillió forint feletti jövedelemhányadra 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnek ki. Ez lesz az alapja annak – folytatta – , hogy 5 százalékra csökkentsék minden alapvető élelmiszer áfáját.

Ígéretet tett a letelepedési kötvény megszüntetésére, jelezve, hogy a forgalmazó cégekre 75 százalékos offshore adót vetnek ki. A nyugdíjasoknak azt ígérte, hogy visszahozzák a nyugdíjemelés svájci indexálását, 57 ezerre emelik a nyugdíjminimumot, korrekciós programot indítanak. Minden évben az átlagnyugdíj havi összegének megfelelő – jelenleg 120 ezer forint – nyugdíj kiegészítést adnak az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében – közölte.
Bevezetik a garantált szociális minimumot: minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén egy köbméter vizet jelképes áron, 15 köbméter földgázt és 30 kilowatt/óra áramot a mai ár feléért kaphat meg.

Az MSZP választási programja negyedik magyar köztársaság létrehozása
Hiller István választmányi elnök a Magyar Szocialista Párt budapesti programbemutató nagygyűlésén (Forrás: MTI / Fotó: Illyés Tibor)

Az MSZP igazságot kíván tenni

Hiller István a Tegyünk igazságot! című programot ismertetve azt mondta, a Fidesz igazságtalanságot hozott az országba: aki szegény, még szegényebb lett, a bérből és fizetésből élők nem jutnak egyről a kettőre. Megerősítette, amíg az emberekben félelem van, addig a kerítés a határon állni fog, de nem mondanak le arról, hogy az állampolgárok úgy érezhessék magukat biztonságban, hogy kerítésekre ne legyen szükség. Hiller István elmondta, 50 százalékkal emelik a családi pótlékot, és négy év alatt elérik, hogy az egészségügyre az uniós átlagnak megfelelő összeget fordítsák.

A pedagógusok bérét a minimálbérhez kötik, így átlagosan 35 százalékkal nő a fizetésük, az alsó évfolyamot kibővítve kilenc-évfolyamos iskolát vezetnek be. A szegregáció megakadályozása érdekében kötelező körzetesítésről pedig egyeztetést kezdenek és újra 18 év lesz a tankötelezettség korhatára. Cél, hogy minden diák sikeres érettségit tegyen angolból. Megszüntetik az intézményfenntartó központot – mondta. Hozzátette: az első diploma megszerzését ingyenessé teszik, a hallgatói ösztöndíjakat 33 százalékkal emelik meg. Közölte, minden egyetem, így a CEU is szabadon dolgozhat, ha az MSZP kerül kormányra.

Szólt még arról, hogy megőrzik a főváros mai önkormányzati szerkezetét és nem engedik elfoglalni Buda várát. A vidékfejlesztésben “smart” megoldások igénybe vételét javasolta, hogy vonzóvá tegyék a vidéki életformát. Hiller István elmondta, buszcsere programra van szükség, hogy a következő ciklus végére 25 százalékban már elektromos buszok közlekedjenek a városokban. A rendezvényen felszólalt még Kunhalmi Ágnes,az MSZP fővárosi elnöke  Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Bangóné Borbély Ildikó valamint Korózs Lajos MSZP elnökségi tagok.

Molnár Gyula a rendezvény végén közölte, javasolni fogja a párt elnökségének és választmányának a Párbeszéd ajánlatának elfogadását. Azt kérte minden szavazótól, hogy győzzön meg még két embert, hogy menjen el szavazni 2018 tavaszán, mert a jövő tavaszi voksolás sorsdöntő lesz az országnak.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá