Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Most megmutatjuk, melyek London legveszélyesebb részei

Amíg Nagy-Britanniában súlyos (második) fokozatú terrorkészültségi szint van jelenleg is érvényben, Londonban érezhetően romlik a közbiztonság. A magas szintű rendőri jelenlét nem köszön vissza a bűnügyi statisztikákban. Többen a polgármestert okolják.

Most megmutatjuk, melyek London legveszélyesebb részei
Gyakori látvány ez Londonban (forrás: Youtube/Facebook)

Jelentősen romlik London közbiztonsága

Amióta Sadiq Khan ült Boris Johnson polgármesteri székébe, a bűnözési ráta az egekben van. A statisztikák világosan alátámasztják, hogy a rablások és a gyilkosságok, valamint a fegyveres összetűzések száma drasztikusan megemelkedett.

A második legmagasabb terrorkészültségi szint velejárója, hogy a közterületeken a rendőri jelenlét megnő. Ennek nyilvánvalóan prevenciós hatása is van amellett, hogy a terrorista támadásokat kell megakadályozni, megszakítani, és az elkövetőt semlegesíteni. A fokozott rendőri jelenlétnek hoznia kellene a közbiztonság javulását, de legalábbis a szinten tartását. Ezt viszont a bűnügyi statisztikák nem támasztják alá.

A Londoni Polgármesteri Hivatal Rendőrségi és Bűnügyi Irodájának kimutatása szerint Sadiq Khan polgármester egy éves hivatali ideje alatt szinte minden bűnügyi mutató emelkedett.

A 2016/2017-es időszakban a gyilkosságok száma 27,1 %-al, nőtt. Mellbevágó adat, hogy a fiatalkorúak által elkövetett emberölések 70 %-al (!!) emelkedtek. A közterületen elkövetett rablások száma 33,4%-al, míg a lakásokon belüli rablások 18,7%-al nőttek. A késsel elkövetett rablások száma 31,3%-os emelkedést mutatott.

A kisebb vagyon elleni bűncselekmények – lopások, zseblopások – száma is drasztikusan megugrott. Több, mint tízezer bejelentés érkezett a fővárosi rendőrséghez ilyen ügyekben.

Most megmutatjuk, melyek London legveszélyesebb részei
London gyilkossági térképe (forrás: murdermap.co.uk)

Növekszik a gyilkosságok száma

A főváros gyilkossági térképe szerint a legtöbb emberölést Londonban késsel követik el. A folyamatosan frissülő, az Old Bailey (Londoni Központi Büntetőbíróság) adatain alapuló térképen szűrhető az elkövetés eszköze. A kés, fegyver, kötél, méreg, jármű, robbanószer mellett egyéb, nem nevesített kategória is létezik.

A halálos fegyver fajtája szerint kinyert adat megmutatja a gyilkosság helyszínét, az áldozatot, és a bűncselekmény időpontját is. Talán meglepő (vagy mégsem), hogy nem a londoni peremkerületekben haltak erőszakos halált a legtöbben. A londoni City a legveszélyesebb hely, legalábbis az emberölések gyakoriságát figyelembe véve. E mellett Croydon, Brixton, valamint a turisták ezrei által látogatott belvárosi rész a legveszélyesebb környék.

Ezt persze kategorikusan kijelenteni nem lehet, hiszen ezek „csak” számadatok. Ha ne adja Isten, a legbékésebb területen érne valakit inzultus, nyilván számára az lesz a legveszélyesebb hely. Úgyhogy bátran, de körültekintően élvezzük London!

...

Szólj hozzá