Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mumbai kezd felébredni a monszun rémálomból

Hetek óta sújtja Indiát, Nepált és Bangladest a monszun, melynek a dél-ázsiai országokban több, mint 1200 ember esett áldozatul. India pénzügyi központját, Mumbait teljesen megbénította a heves esőzés, mely öt ember életét követelte, köztük két kisgyermekét.

Mumbai kezd felébredni a monszun rémálomból
bumm.sk

A mostanra lecsendesedett vihar kedden teljesen lebénította a várost.

Sok helyen Mumbai lakóinak derékig érő vízen kellet átküzdeniük magukat, rengetegen emiatt a munkahelyükön ragadtak. A vonatsíneket, metró-aluljárókat elárasztotta az elképesztő mennyiségű csapadék. Több ezren hagyták maguk mögött az autóikat az utakon, mivel a forgalom képtelen volt megbirkózni a hatalmas vízmennyiséggel.

A város repterét elárasztotta a víz, valamint Mumbai egyik legnagyobb, 1800 férőhelyes kórházát is. Az orvosok és a személyzet már evakuálták a gyermekosztályt, azonban tartanak a fertőzésektől.

„Az esővíz rengeteg szemetet sodor magával, ami már lassan eléri a sürgősségi osztályt is”

– mondta el a kórház egyik orvosa.

A monszunt minden évben nagyon nehezen vészeli át a város, ugyanis a korszerűtlen vízelvezető rendszer, ami ilyenkor sokszorosan megterhelt képtelen elvezetni a csapadékot. Ehhez hasonló heves monszun a térségben utoljára 2005-ben volt, akkor 500 ember esett áldozatul az esőzéseknek a városban.

A Mumbai katasztrófavédelmi szervezet vezetője, Snehal Tagade elmondta, hogy 150 csoport segíti az alacsony fekvésű területeken élők helyzetét, ugyanis az ezeken a területeken élőket sújtja leginkább a monszun évről évre.

„Feltérképezzük azokat a területeket, amelyeket az eső leginkább eláraszt, és úgy hozzuk létre a segélynyújtó állomásokat, hogy a leghatékonyabban tudjuk segíteni az evakuálást”

– mondta el Tagade. Az idei monszun alatt Nepálban, Indiában és Bangladesben több millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

Noha az eső a ma elcsitult, és a város legtöbb intézménye újra működik, az előrejelzések szerint a térségben élők még nem lélegezhetnek fel – a következő napokban ugyanis folytatódhat az ítéletidő.

Szólj hozzá