Zárójel

A brit Munkáspárt hivatalos programja: ingyenes felsőoktatás, a magas jövedelműek megadóztatása, államosítás

A felsőoktatási tandíj eltörlése, a magas jövedelműek adóterheinek emelése és egyes infrastrukturális vállalatok állami tulajdonba vétele szerepel a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kedden ismertetett választási programjában.

A brit Munkáspárt hivatalos programja ingyenes felsőoktatás, a magas jövedelműek megadóztatása, államosítás 1.

Adóemelés, államosítás

A Labour a június 8-ára kiírt, előrehozott parlamenti választásokra dolgozta ki programját, elsőként a nagy pártok közül. A tervezet szerint, ha a Munkáspárt a jövő hónapban kormányra kerül, új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot honosítana meg a 123 ezer fontnál (45 millió forintnál) magasabb jövedelmekre. A jelenlegi felső, 45 százalékos kulcsot pedig – amely a 150 ezer fontál többet keresőkre vonatkozik – már 80 ezer fontos évi jövedelem felett alkalmazná.
A munkáspárti kormány emellett állami tulajdonba venné a tíz angliai vízközmű-vállalatot, és újraállamosítaná a teljes brit vasút hálózatot. Az 1990-es évtized első felében, John Major volt konzervatív párti miniszterelnök kormányának több évet átfogó, Nyugat-Európában példátlan méretű infrastrukturális privatizációs programja során került magánszektorbeli üzemeltetőkhöz a vasút. Államosítaná a Munkáspárt az energia-elosztó hálózatokat is.

Tandíj eltörlése

A felsőoktatási tandíjak megszüntetése szintén szerepel a programban. A dokumentum hangsúlyozza, hogy amióta a Konzervatív Párt 2010-ben kormányra került, az egyetemi tandíjak megháromszorozódtak, és ma már meghaladják az évi 9 ezer fontot (3,4 millió forint). A Munkáspárt adatai szerint a diplomások átlagosan 44 ezer font (17 millió forint) tandíjhitel-törlesztési kötelezettséggel kezdik pályafutásukat.

A brit Munkáspárt hivatalos programja ingyenes felsőoktatás, a magas jövedelműek megadóztatása, államosítás 2.

EU-állampolgárok jogainak biztosítása és bevándorláspolitika

A 123 oldalas dokumentum elveti annak lehetőségét, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, nem határoz meg számszerű korlátokat az EU-tagállamokból érkezők bevándorlására. A választási programban a Labour ígéretet tesz arra, hogy nem tűz ki “hamis” bevándorlási célokat, a bevándorlást “ésszerű szabályozásnak” vetné alá. Ám kormányra kerülve azonnal garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő összes külföldi EU-polgár minden jogosultságának megőrzésére.
A kormányzó konzervatívokhoz hasonlóan a Munkáspárt is célul tűzi ki a viszonosság elvét, vagyis azt, hogy a más EU-országokban élő britek jogainak védelmét is biztosítani kell a brit EU-tagság megszűnése után. A kedden ismertetett program ugyanakkor “szégyenteljesnek” nevezi, hogy a konzervatívok nem voltak hajlandók egyoldalú garanciavállalásra a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt.
A konzervatív párti brit kormány szintén biztosítani kívánja a más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére.

OLVASTAD MÁR?   Az Abedi családban szinte mindenkinek vannak terrorista kapcsolatai

Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint erről egyoldalú döntés helyett a kilépési tárgyalások korai szakaszában kell egyezségre jutni az EU-partnerekkel. A Munkáspárt választási programja szerint csak úgy lehetséges a brit EU-tagság megszűnése, ha annak feltételeiről mindenképpen megállapodás jön létre Nagy-Britannia és az Európai Unió között.
Theresa May hivatalos álláspontja viszont az, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik egyezség az EU-val a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végén.

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER