Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kiszivárgott a brit Munkáspárt választási programja

Óriási botrány kerekedett csütörtök reggel Angliában, melynek oka, hogy a brit Munkáspárt 43 oldalas, a parlamenti választásokra kidolgozott hivatalos programját kiszivárogtatták. A még nem véglegesített dokumentumot kapásból eljuttatták a The Daily Telegraph című konzervatív, a Daily Mirror című baloldali brit napilaphoz, valamint a BBC-hez.

Kiszivárgott a brit Munkáspárt választási programja

A brit ellenzéki erő a dokumentum tanúsága szerint részleges államosítást hajtana végre és gyakorlatilag visszahozná az 1970-es éveket a szigetországba. A The Daily Telegraph pontokba szedve foglalta össze a választási programot, ami akár egyfajta intézkedési tervnek is hat egyben. Államosítanák a vasúti közlekedést, a viteldíjakat befagyasztanák és a vasúthálózaton lehetővé válna az ingyenes wi-fi használat. Legalább egy állami energiavállalatot létrehoznának az Egyesült Királyságban, ugyanakkor minden energiaszolgáltató vállalatot kormányzati ellenőrzés alá vonnának. Emellett kötelezettséget vállalna arra, hogy 2030-ig a Nagy-Britanniában felhasznált energia 60 százaléka megújuló forrásokból származzon. Ugyancsak állami kézbe venné vissza az 1990-es évek elején privatizált vasúti hálózatot és egyes buszvállalatokat.

A munkáspárti kormány felemelné az évi 80 ezer fontnál többet keresők személyi jövedelemadóját. A tervezet szerint előírná, hogy csak olyan vállalatok juthassanak állami megrendelésekhez, amelyeknél a legmagasabb kereset legfeljebb hússzorosan haladja meg a legalacsonyabb béreket. Évi 6 milliárd fonttal több pénzt adnának az állami egészségügybe (NHS), ennek az összegnek egy részét a magas keresetűek egészségügyi járulék fizetésének megemelésével biztosítanák. A következő parlamenti ciklus végéig egy millió új otthont építenének, és ebből 100 ezer önkormányzati lakás lenne. Tíz ezerrel több rendőrt szeretnének a köz védelmére, és a terrorizmus elleni küzdelemben egy Prevenciós program kidolgozását tartanák a legfontosabbnak.

Kiszivárgott a brit Munkáspárt választási programja

A munkavállalók jogainak védelmét kiemelten kezeli a program. A munkavállalói jogok sikeresebb érvényesítése érdekében Munkaügyi Minisztériumot hoznának létre. A jelenlegi szakszervezeti törvényt hatályon kívül helyeznék és ágazatonkénti kollektív tárgyalásokat folytatnának a szakszervezetekkel. Minden munkavállaló számára biztosítanák a szakszervezethez való hozzáférés jogát. Betiltanák a nulla órás szerződéseket, és a nem fizetett szakmai gyakorlatot. A nemzeti minimum órabért 10 fontra növelnék 2020-ig. A szülési szabadságon lévő nők védelmét erősítenék. Az apasági szabadság időtartamát kétszeresére növelnék és az erre kifizethető bér is magasabb összegű lenne. Valamint 4 új ünnepnapot is bevezetne a Munkáspárt, a védőszentek tiszteletére.

A Munkáspárt a kiszivárgott tervezet szerint csak úgy tartja lehetségesnek a brit EU-tagság megszűnését, ha annak feltételeiről mindenképpen megállapodás jön létre Nagy-Britannia és az Európai Unió között. A program úgy fogalmaz, hogy elfogadják a népszavazás eredményét, de továbbra is szoros kapcsolatot ápolnának az Európai Unióval, fenntartva az egységes piacot és vámuniót. Azonnal biztosítanák az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok meglévő jogait, a migráció tekintetében nem határoznának meg számszerű korlátozásokat a külföldi EU-országokból érkezők bevándorlására a kilépés után sem. Ezzel szemben Theresa May konzervatív miniszterelnök nemrégiben megerősítette azt a kormányzati célkitűzést, amely szerint a bevándorlást a jelenlegi 200 ezer fő feletti éves szintről néhány tízezerre kell csökkenteni. Emellett az EU-polgárok jogait csakis viszonossági alapon biztosítanák.
A kiszivárogtatott választási program szerint a Munkáspárt eltörölné a „nagy hatályon kívül helyezést” (Great Repeal Bill) is, és helyette az EU Jogok és Kötelezettségek Törvényét (EU Rights and Protections Bill) vezetné be. A „nagy hatályon kívül helyezés” azt jelenti, hogy minden Európai Uniós szabályozást bevisznek a brit jogba.

Az ideje korán nyilvánosságra került programot jövő héten akarták megismertetni a szavazókkal, a kiszivárgott választási program még nem tekinthető a végérvényes, hivatalos választási programnak.

Szólj hozzá