Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A muszlim Horthy majdnem király lett

Az Orbán Viktor által kivételes államférfinak nevezett Horthy Miklós unokája, ifj. Horthy Sahirf István muszlim, aki naponta ötször imádkozik szőnyegén Allahhoz, Mekka felé fordulva. Szerinte lehetséges, hogy Magyarországon hamarosan mindenki áttér az iszlám hitre. Horthy unokáját, aki megszólalásig hasonlít a nagyapjára, kis híján királlyá koronázták, de ő örül neki, hogy végül nem így lett.  

Nagyapa és unoka

A muszlim Horthy majdnem király lett
(fotó. internet)

Ifjabb Horthy István Angliában és Indonéziában él, de Budán is van lakása. Természetesen igyekszik mindig megvédeni nagyapját, aki inkább apja volt. A muszlim Horthy még 2015-ben egy internetes portálnak mondta el, hogy meggyőződése szerint mind a szélsőjobb, mind a balliberálisok félreértik a nagyapját. Szerinte jó, ha tisztelettel emlékeznek a családjára, de nem kell szobrot emelni az egykori kormányzónak. Az ifjú muszlim Horthy, akinek a Sharif és az István név egyaránt benne van az útlevelében, először 1989-ben járt Magyarországon, miután három és fél évesen elhurcolták a németek. Nagyapjára, a kormányzóra nagyon tisztán emlékszik. Édesapját nem ismerhette, úgyhogy valójában a kormányzót tartja apjának. Ifj. István emlékei alapján Horthy Miklós korához képest nagyon fiatal ember volt és mindig úgy bánt vele, mintha az felnőtt lett volna.

Horthy kormányzó felmentése

Az a kép, amely sokakban él a nagyapámról, éppen az ellenkezője az igazságnak. Mindenáron azt akarják mutatni, hogy nagypapa nagyon rossz ember volt.

Szerinte nagyapja nagyon szigorúan vette a saját alkotmányos szerepét. Ő volt az államfő, de nem Horthy-korszakról kellene beszélni, mert valójában Bethlen-korszak volt, meg Gömbös-korszak, Imrédy-korszak, Kállay-korszak, amelyek jól elkülönültek egymástól.

Édesapám antináci volt, ahogy a testvére, Nicky bácsi és édesanyám is – mind benne voltak a kiugrási irodában, amely a Várban működött és igyekezett az utolsó időben megoldást találni, amikor nagypapa nem tudta már az alkotmányos szerepét betölteni, hiszen nem volt már alkotmányos helyzet. Igyekezett  ő maga különbékét kötni az oroszokkal, édesanyám és Nicky bácsi pedig a zsidó közösséggel tartotta a kapcsolatot. Ezáltal kapta meg nagypapa július elején az Auschwitz-jelentést. Amikor azt elolvasta, néhány napon belül leváltotta a Hitler által kinevezett miniszterelnököt, és rögtön leállította a deportálásokat. Ezzel a budapesti gettó nagy része megmenekült. Ha márciusban lemondott volna, a nyilasok már akkor átveszik a hatalmat, nem csak október közepén.

Bevándorlás akkor és most

A muszlim Horthy majdnem király lett
(fotó első közlés a szerző gyűjteménye )

Ifjabb Horthy emlékei szerint, amikor a háború után Németországban voltak, izraeli küldött érkezett hozzájuk, hogy megköszönje, amit nagyapja a zsidóságért tett. Ezért Carl Lutz svájci konzul, aki Raoul Wallenberghez hasonlóan a német megszállás alatt mentett embereket, 1948-ban segített a családnak svájci vízumot kapni.

Különösen ellentmondás ez annak fényében, hogy Vitéz Nagybányai Horthy Miklós sosem csinált belőle titkot, hogy „meggyőződéses antiszemita”. Illetve egyáltalán nem elhanyagolható a történelmi tény, amit a Horthy-kérdés kapcsán a korszak legavatottabb ismerője, Karsai László történész nemrégiben elmondott az ATV-ben:

Magyarország volt az első olyan ország Európában, amely a Numerus Clausus törvénnyel deklarálta, hogy antiszemita ország.

Horthy Miklós ezzel még 1943-ban is dicsekedett Hitler előtt.

Horthy István szerint nem logikus, hogy az egész család antináci, csak épp a kormányzó nem tud erről. Ő maga kisgyerekként majdnem király lett, sokan vártak ettől megoldást az ország számára, de nagyapja kétszer is megakadályozta a megkoronázását. Sharif István ma már nagyon örül, hogy kimaradt a politikából, és nem kellett ekkora terhet a nyakába vennie. Békéjét inkább spirituális úton keresi. Mióta áttért az iszlámra, naponta ötször imádkozik imaszőnyegén, Mekka felé fordulva.

A napi öt ima ötször visszahoz saját magamhoz.

István egyébként 1966-ban, 25 évesen lett muszlimmá. Saját bevallása szerint nagyon szereti a kereszténységet, de annyi okos ember taglalta már, hogy eltűnt belőle szinte minden, ami valódi. Teória, filozófia lett belőle, így számára nincs benne az az eredeti erő és kapcsolat, amelyet az iszlámban érez.

Az iszlám is ide fog jutni persze, épp most kezdődik ez a folyamat.

Nincs baj a bevándorlással

A muszlim Horthy majdnem király lett
(fotó: internet)

Muszlimként a tömeges bevándorláshoz ambivalens módon viszonyul. Bár az amerikai jobboldal találta ki, és a Fidesz is előszeretettel hangoztatja a fehér-mentes övezeteket, szerinte valójában Angliában nincsenek no-go zónák, nincsenek olyan városrészek, ahová fehér ember nem mehet be. A most érkező szírek sokkal közelebb állnak az európai kultúrához, mint a pakisztániak, akik százezer számra érkeztek korábban. Horthy meggyőződése, hogy semmilyen nehézség nincs a bevándorlók befogadásával.

A gond az, hogy ami most történik, az csak a kezdet. A jéghegy csúcsa. Ha ugyanis ezek az emberek azt látják, hogy minden nyitva van, további milliók jöhetnek. A probléma nem a vallás, hanem az, hogy borzasztó körülmények vannak a Közel-Keleten és Afrikában.

Ifjabb Horthy szerint mélyebb szinten kell megnézni, hogyan élhetjük túl az elkövetkező száz évet.

 Tíz-tizenegy milliárd ember lesz a bolygón. A mostani civilizációnk, az individualizmus, a verseny, a nacionalizmus ezt már nem fogja tudni kezelni. A legjobb az volna, ha ott lehetne jobb életet teremteni ezeknek az embereknek, ahol születtek. Ehhez azonban először békét kellene teremteni.

Hogy mi történne, ha száz év múlva már mindenki muszlim lenne Magyarországon? Horthy Sahrif szerint ez egyáltalán nem volna baj.

A fontos az, hogy jó muszlimok legyenek. Ne olyanok, amilyenek az Iszlám Állam harcosai.

Szólj hozzá