Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mutyi-gyanú a koraszülött gyermekek családját támogató alapítványnál?

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tegnapi, fővárosi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János felesége Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hasonlóan egy olyan szervezet vezetőjeként “herdálja” az uniós pénzeket, amely elesett, kiszolgáltatott emberek segítésére kapott támogatást.

Hadházy Ákos és a féltett magyar keresztény kultúra szülötte
fotó: hvg

1200 millió felett diszponál

Az országgyűlési képviselő  kifejtette, a miniszter  felesége annak a koraszülött gyerekek családjával foglalkozó Korábban Érkeztem Alapítványnak a kuratóriumi tagja, amely 1,2 milliárd forintos uniós támogatást kapott egy próbaprogram létrehozására.

Hadházy Ákos szerint az alapítvány :

“bizarr, elképesztő”

amire készül,

“gazemberség”

hagyni. Példaként említette, hogy míg a programban dolgozó negyven mentor havi 50 ezer forintot kaphat majd munkájáért, addig a módszertant kidolgozó szakértői óradíj 53 ezer forint lehet.

Az LMP társelnöke úgy fogalmazott, az alapítványnál

 “mindenre szeretnének költeni, csak arra nem, amiről szólna ez a projekt”.

Hangsúlyozta, szakértői díjakra, kutatásokra és marketing kiadásokra 507 millió forintot, a projekt költségvetésének 42 százalékát szánják, eszközbeszerzésre 124 millió forintot, az alapítvány fenntartására 489 millió forintot, képzésre és a mentorok fizetésére pedig 140 millió forintot.
Hadházy Ákos  elmondta, azt szeretnék, ha leállítanák a szóban forgó programot és a pénzből például inkubátorokat vásárolnának.

Az asszony szívesen távozik

Lázár János a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott:

“Mondták már a családomra, hogy kulák, hogy zsidó, most éppen cigányoznak”

A miniszter hozzátette, nem kellene egy jó ügyet ellehetetleníteni, de azon már érdemes vitatkozni, hogy nyerhet- e uniós pályázaton olyan alapítvány, aminek kurátora az ő felesége. Releváns kérdésnek tartja, hogy vet-e fel összeférhetetlenséget felesége szerepvállalása, de szerinte ennyi erővel Hódmezővásárhelyen senki nem nyerhetne pályázaton, mert ő ott lakik.

Lázár felajánlotta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát és azt, hogy felesége távozik az alapítványtól.

Az Emmi sajtóközleményében úgy reagált:

Hadházy Ákos újra féligazságokon, csúsztatásokon alapuló információkkal próbálja félrevezetni a közvéleményt, az általa elmondottak hemzsegnek a hazugságoktól, az igaztalan kijelentésektől. A minisztérium nagyon helytelennek és visszataszítónak nevezte, hogy Hadházy Ákos politikai érdekből a koraszülött babák ügyén “szórakozik”.

Az LMP társelnöke a nyugdíjasok és a romák után most a koraszülött gyerekek szülei ellen hangolja a társadalmat

– írta a minisztérium.

Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója  elmondta:

Hadházy Ákos levélben kereste meg az alapítványt, ők a politikus minden kérdésére válaszoltak, elküldték neki a megvalósíthatósági tanulmányt és a költségvetésüket is. Az alapítvány által még júliusban megírt levelére Hadházy Ákos nem jelzett vissza, pedig azt is felajánlották neki, hogy bármikor állnak rendelkezésére, akár írásban, akár találkozó keretében, hogy személyesen is meggyőződhessen: miért is küzdenek a Dél-Alföldön a pilot program keretében.

A Zárójel nem kíván az ügyben állást foglalni. Az igazság kiderítése nem a feladatunk, azonban bízunk abban, hogy csak félreértésről van szó, hiszen az alapítvány jó ügyre jött létre.

Szólj hozzá