Zárójel

Mutyi-szagú a francia náci párt elnökének, Marine Le Pennek a vagyonnyilatkozata, rászállt az adóhivatal

Az adóhatóság szerint a bevallottnál jóval többet ér az a franciaországi kastély, amelynek Marine Le Pen az egyik tulajdonosa. Egy másik ház értékét ugyancsak alábecsülték a gyanú szerint. A Le Monde szerint békéltetés folyik az ügyben, és Le Pen hajlik a megegyezésre. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje alábecsülte a vagyonát, ezért két adóügyi eljárás is folyik ellene – értesült kedden a Le Monde című napilap. A lap szerint legalább hatvan százalékkal többet érnek a bevallottnál a Le Pen család ingatlanjai.

Az egyik eljárás a Párizs közeli Saint-Cloud-ban található 11 hálószobás családi kastélyra és a hozzátartozó 5 ezer négyzetméteres parkra vonatkozik, amelynek egy ingatlancégen keresztül Marine Le Pen 12,5 százalékos tulajdonosa. Ezt a részt apjától, a pártalapító Jean-Marie Le Pentől kapta adományként 2012-ben. A fennmaradó részt az apa és Marine egyik nővére, Yann birtokolja. Az adóhatóság gyanúja szerint a Le Pen család alábecsülte a kastély értékét, amelyet 2,5 millió euróra tart, pedig az adóhivatal szerint legalább a dupláját éri. Ebben az esetben Marine Le Pen része nem 142 800 eurót ér, ahogy a vagyonbevallásában szerepel, hanem 362 ezer eurót.

Marine Le Pen a Le Monde-nak cáfolta az állításokat, szerinte az adóhivatal téved. “A ház tele van termeszekkel, a parketta töredezett, nem lehet eladni az adóhatóság által megjelölt áron” – mondta a lapnak Frédéric Joachim, Jean-Marie Le Pen ügyvédje. mA Le Monde úgy értesült, hogy “békéltető eljárás van folyamatban egyik oldalról az adóhatóság, másik oldalról Marine Le Pen és apja között”.

A Le Monde szerint Marine Le Pen hajlik a megegyezésére, miután szeretné elkerülni, hogy a Nemzeti Front állítólagos fiktív uniós parlamenti állásai miatt indult eljárás után egy másik vizsgálatban is érintett legyen. A pártelnök ellen egy másik ház alábecsülése miatt is eljárás folyik. A szintén Párizshoz közeli Rueil-Malmaisonban található birtokot Marine Le Pen 2012. december 4-én közösen vásárolta apjával és annak második feleségével. Ebben az esetben sem ért egyet az értékben a Nemzeti Front elnöke és az adóhatóság.

(Fotó: Flickr)

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER