Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Művészek a politikában – Brexit Balett

Milyen hatása lesz Európára az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, nem tudjuk. Úgy tűnik, nem csak a gazdasági- és politikai életet befolyásolja a britek döntését.  A street-art művészek után –  akik a kilépés tényére reagáltak –  most itt egy zenei különlegesség. Az igazi alkotás mindenhol, így a politikában is kiköveteli a az őt megillető helyet.

A tánc nyelvén

Felföldi József magyar milliárdos nevéről elsőként édesség-birodalma juthat eszünkbe, aki azonban alaposabban utánanéz, hamar felfedezheti, hogy nem mellesleg hobbizenész, film-, és zenei producer, és imádja Angliát. Utóbbi kötődése okán írta-, és zenésítette meg a Brexittel kapcsolatos érzéseit, majd Gáll Kitti szereplésével egy rövid balett előadásként mutatta meg a világnak. A művészek  videója néhány  hónapon belül 600 000-es nézettséget ért el, ami nem csoda. Az előadás egyedi, a zene és a tánc tökéletes harmóniában vannak egymással, az összhatás szép és élvezetes.

Hogy a művészetnek  van- e egyáltalán, helye a politikában?  A kérdés talán soha nem volt ennyire húsba vágóan aktuális mint napjainkban. Igaz, ez csak manapság vetődik fel, hiszen ha visszatekintünk néhány évszázaddal korábbra, irodalmunk nagyjai folyamatosan kinyilatkoztatták véleményüket. Harcoltak, parlamentből tudósítottak, verssel buzdítottak forradalomra.

Jelenidőben sajnos az ilyen elköteleződés rizikós. Egyrészt nincsenek ma már egész népet érintő nagy ügyek, vagyis inkább egész nép nincs. Fél, egy-kétharmad van. A művészek ma elköteleződnek, ha politikai hovatartozásukról beszélnek, vagy valamelyik párt színpadjára kiállnak.

Akik „oldalt” választottak maguknak, azoknak – legalábbis ők úgy vélik –  nincs visszaút. Ezért inkább óvatosak. Mint például Vecsei H. Miklós, a vígszínház sokoldalú fiatal színésze (költő, fordító, dalszövegíró), aki a napokban facebook oldalára tette fel ezt a sokat mondó többszörös áttételen át értelmezhető és megfejtési lehetőséget ajánló  posztot:

Van-e helye a művésznek a politikában? - Brexit Balett
(kép :facebook)

Mert kívülállónak maradni sokszor muszáj, de nehéz nem beszélni. Íróink, költőink, színészeink véleményformáló,-befolyásoló megnyilvánulásai fontosak, kellenek. Kellenek?

(Szerző: Lengyel Szilvia)

Szólj hozzá