Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nagy-Britannia nem támogatja a katalán függetlenséget

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló “Katalán Köztársaság” létrehozásáról.

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét – alkotmányos válság tört ki Spanyolországban
(forrás: Wikimedia Commons)

Újabb angol-ír szembenállás Katalónia miatt?

A brit Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni Katalónia függetlenségét. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazásra alapozódik, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek.A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának állásfoglalásában.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor üdvözölte a Katalán Köztársaság kikiáltását. “A demokratikusan megválasztott katalán parlament” által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament kinyilatkoztatását tiszteletben kell tartani. A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet “e történelmi napon”. Gerry Adams osztja a katalán kormány azon álláspontját, hogy a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe.

“Mind Katalónia vagyunk!”

Mindeközben a Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal vonultak fel. A lobogókat egy közös szívbe foglaló transzparensekkel és léggömbökkel meneteltek az utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek. “Szavazunk”, “Éljen Katalónia, Éljen Spanyolország!” – skandálták, és a pénteken leváltott katalán elnökre utalva azt kiabálták: “Börtönbe Puigdemonttal!”.

A felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetői haladtak. Magát az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet hirdette meg „Mind Katalónia vagyunk!”jelszóval. A szervezet 1,1 millióra becsülte a résztvevők számát, míg a városi rendőrség 300 ezer tüntetőről adott tájékoztatást.
Inés Arrimadas, a Ciudadanos politikusa arra kérte a katalánokat, hogy a következő helyi parlamenti választásokon – amelyet december 21-ére írt ki a spanyol miniszterelnök – tömegesen menjenek szavazni, hogy “megnyerjük a jövőnket”.

“Ha mindannyian elmegyünk szavazni december 21-én, a függetlenségpártiak nem fognak újra kormányozni Katalóniában” – mondta Xavier García Albiol, a PP helyi vezetője. A tüntetés alkalmából felállított színpadon közéleti személyiségek váltották egymást, voltak, akik videó üzenetet intéztek az egybegyűltekhez. A felszólalásokban az együttélés, az egyetértés mellett emeltek szót, elutasítva a függetlenségpártiak törekvéseit a katalánok megosztására. Emellett a decemberi előrehozott választásokon való részvétel fontosságról beszéltek és voksolásra buzdítottak.

Rövid időn belül ez a második nagyszabású, egységpárti felvonulás Barcelonában. Legutóbb október 8-án vonult utcára az úgynevezett csendes többség, azok, akik korábban sosem tüntettek emiatt Katalóniában.

Szólj hozzá