Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kalandra fel! – Nagy-Britannia rekord számú turistára számít idén

Nagy-Britannia mindig is kiemelt célpont volt az utazást kedvelők körében. Mivel az év minden időszaka élményt nyújt, egész évben találkozhatunk turistákkal. Gazdasági szempontból ez nagyon előnyös. 2018-ban több kiemelt esemény is történik az országban. A szállodák és a turizmusból élők rekord bevételre számítanak idén.

...

Kalandra fel! – Nagy-Britannia rekord számú turistára számít idén
A turizmusból származó bevétel nagy része az ajándéktárgyakból származik (forrás: pixabay)

Megint a Brexit (is)…

Igen, komoly következményekkel jár a turizmus szempontjából is a Brexit. A font árfolyama csökkent, ezért a kevésbé tehetős turisták számára is elérhetőbbé vált a szigetország felkeresése.  A szakemberek 42 millió turistára számítanak idén. Az eddigi rekord 40 millió látogató. A látogatók rekordjának megdöntése a bevétel növelését is jelenti: a visitbritain.com 27 milliárd fontnyi bevétellel számol.

A turisták számára legnépszerűbb helyek

Az előző évek tapasztalataiból kiindulva a legnépszerűbb helyek,  London,  Bath, Edinburgh, és  Cambridge lehetnek, de a kiemelt események miatt más területek is fontos szerephez jutnak (például Windsor a királyi esküvő miatt). Az ország, és azon belül egyes területek népszerűségét növelhetik a megjelenő könyvek és filmek is. Ha megnézzük a 2017-es év jellemzőit, egyértelműen igazolódik az állítás. Kiemelt látogatottságot hozott a Game of Thrones helyszíne Észak-Írországban, a Harry Potter-sorozat jubileuma: az első kötet 20 évvel ezelőtt jelent meg, illetve Jane Austen halálának 200. évfordulója.

Kalandra fel! – Nagy-Britannia rekord számú turistára számít idén
Az előző évek bevételei és a várható bevételek (forrás: visitbritain)

Már az előző év is nagyon sikeres volt

Az év végi számítások alapján a 2017-es esztendőben is kiemelten magas számú turista érkezett. A vendégéjszakák száma és a külföldiek által elköltött összegek jótékonyan hatottak a brit gazdaságra. A külföldi országokból ide látogatók miatt megnőtt a luxuscikkek vásárlásának aránya is. 2017 első kilenc hónapjában 30,2 millió turista kereste fel Nagy-Britanniát. Közülük 19,6 millió érkezett Európából, 4 százalékkal többen az egy évvel korábbihoz képest. Az Észak-Amerikából érkezettek száma 14 százalékkal 3,8 millióra emelkedett.

A szakember véleménye

Patricia Yates, a VisitBritain igazgatója szerint a turizmus az Egyesült Királyság egyik legfontosabb ágazata. A turizmusban elért sikerek megmutatják Nagy-Britannia versenyképességét egyéb gazdasági területeken is, és hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. Partnereikkel együttműködve mutatják be a turistáknak világszerte azokat a lehetőségeket, élményeket, melyeket csak Nagy-Britanniában tudnak átélni. A 2017-es évben az USA-ból és Kínából is többen látogattak az országba, mint a korábbi években. Az európai utasok száma is emelkedett 4%-kal a 2016-os évhez képest. 2017-ben Nagy-Britannia – a 2017-es adatok alapján – a világon a harmadik helyet foglalta el a turizmusban elért eredményei alapján.

És ha még nem foglalt jegyet…

A visitbritain.com munkatársai folyamatosan tájékoztatják az utazni vágyókat a programokról, lehetőségekről. Ha még nincs programja az idei évre, itt az ideje belepillantani az ajánlatokba. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

Kalandra fel! – Nagy-Britannia rekord számú turistára számít idén
Az előző évek adatai és az idén várható látogatók száma (forrás: visitbritain)

Szólj hozzá