Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nagy-Britanniának nem lesz ugyanolyan hozzáférése az egységes piachoz az Unióból való kilépés után

A konzervatív EP-képviselő egy interjúban elismerte, hogy a Brexit után kizárt, hogy Nagy-Britanniának ugyanolyan hozzáférése lehessen az egységes piachoz, mint jelenleg.

Nagy-Britanniának nem lesz ugyanolyan hozzáférése az egységes piachoz az Unióból való kilépés után
Ashley Fox, brit EP-képviselő (Kép: YouTube)

A kilépés egyik hátránya: az egységes piac elhagyása

Ashley Fox, konzervatív EP-képviselő szerint az EU tagállamok nem engedik, hogy Nagy-Britannia jobb helyzetben legyen majd az Unión kívül. Az európai parlamenti képviselő szerint elkerülhetetlen, hogy Nagy-Britannia területeket veszítsen az áruexportban és a szolgáltatások exportálásában a kontinensen. Elismerte, hogy van néhány “hátránya” az Unióból való kilépésnek. A The Independent-nek elmondta, hogy úgy véli, az EU arra törekszik, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság ne legyen jobb helyzetben az Unión kívül. Azt már Theresa May is elismerte, hogy az Egyesült Királyságnak nem lesz ugyanolyan hozzáférése az egységes piachoz a Brexit után.

Theresa May-nek azonban a jövőben szembe kell még néznie a saját pártjából származó nyomással és a Munkáspárti képviselőkkel is. A miniszterelnöknek erőfeszítéseket kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az egységes piacon maradjon az új kereskedelmi megállapodásokra való átállás ideje alatt.

Fox azt mondta: “egy olyan szerződést kötünk Európával, amely nem jár évente több milliárd font kifizetéssel, és visszaszerezzük a határaink feletti ellenőrzést. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy minden áruhoz és szolgáltatáshoz azonos piaci hozzáférést tarthatunk meg – azt hiszem, ezt nem tudjuk véghezvinni.” Hozzátette, hogy úgy véli, hogy a Brexitnek “előnyei és hátrányai” is vannak. Megjegyezte, hogy “megérti”, miért nem hajlandó megengedni Európa, hogy Nagy-Britannia egyenlő vagy jobb felállással rendelkezzen. “Szerintem jó üzletet fogunk kötni, de egyértelműen az EU-ra helyezzük a hangsúlyt. Nem kell olyan megállapodást kötnünk, amely jobb helyzetbe hoz minket, mint amilyenben jelenleg vagyunk. Mi megértjük az EU-t.” Az EP-képviselő hozzátette, hogy a saját kereskedelmi ügyleteinek megtartása már előnyös lesz az Egyesült Királyság számára, mivel új helyet és pozíciót kíván teremteni magának a világon.

Az EU tagság brit szemmel amennyire előnyös, annyira hátrányos is?

Ashley Fox, az EU nemzetközi kereskedelemre vonatkozó megközelítésének bírálatakor azt hangsúlyozta, hogy a Ceta-ügylet tárgyalásai feszültek és hosszúra nyúlóak voltak Kanadával. “Kanada valószínűleg a legszabadabb demokrácia, ami csak a világon megtalálható. Ám a tárgyalások mindig fennakadtak bizonyos kérdéseken- ez különös volt.”

Theresa May-nak a következő hónapban ki kell állnia elképzeléseivel az Alsóház elé az ügyben. A Munkáspárt és a lázadó konzervatív képviselők összefogására számítanak, akik valószínűleg megpróbálják elejét venni annak a folyamatnak, ami azt indítaná be, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU egységes piacát a Brexit napján. A képviselők azt tervezik, hogy szeptemberi szavazáson kényszerítik a kormányt, hogy az Egyesült Királyságot legalább két évre az Európai Gazdasági Térségben (EGT) hagyja. Annak érdekében, hogy elkerüljék a súlyos gazdasági károkat, amit az egységes piac azonnali, 2019-es elhagyása jelentene. A Munkáspárt Brexit ügyekért felelős politikusa, Sir Keir Starmer szerint “az átmeneti időszak” megkerülhetetlen.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy interjúban elmondta, hogy Brexit továbbra is folytatódik, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság egyre jobban tudatában van a válási tárgyalások során felmerülő komplikációknak. “Az emberek napról napra egyre jobban tudatában lesznek annak, hogy a problémák sűrűsödnek. Anélkül, hogy mindig képesek lennének koherens választ adni ezekre a problémákra” – mondta Juncker a Politico-nak.

A máltai miniszterelnök, Joseph Muscat állítólag azt mondta, hogy a nehézségek “reménytelen” helyzeteket jelentenek, és “a Brexit nem fog megtörténni“. Ezzel az állítással azonban Juncker nem értett egyet. “Nem megyek olyan messzire, mint a máltai miniszterelnök, aki nem zárta ki, hogy a Brexitre nem kerül sor. Az én hipotézisem az, hogy Brexit meg fog történni.”

Szólj hozzá