Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nagykoalíció újratöltve – megállapodás sebhelyekkel Berlinben

Megrázkódtatást okozott a koalíciós megállapodás az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban (CDU) és a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Pártban (SPD). Legalábbis a német sajtó pénteki beszámolói szerint. A koalíciós szerződéssel csak a harmadik partner, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elégedett. A CDU-ban és az SPD-ben egyaránt a két elnököt, Angela Merkelt és Martin Schulzot bírálják. Egyelőre a kritika nem a politikai programra, hanem a kormány új szerkezetére és személyi ügyekre vonatkozik. Rövid elemzés.

Nagykoalíció újratöltve – megállapodás sebhelyekkel Berlinben
Angela Merkel nagy árat fizetett (forrás: Twitter/CDU)

Merkel a túlélésre játszott, ami meg is látszik

Angela Merkel kancellárnak létfontosságú volt az új kormányát tető alá hozni. A Jamica-koalíció megalakítására tett lépések kudarcba fulladtak. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök mereven elzárkózott új választások kiírásától, a választói felhatalmazás felelősségére hivatkozva. Két út marad: a kisebbségi kormányzás, és a nagykoalíció.

A CDU/CSU pártszövetség nagyon nehéz helyzetbe került volna a Budestagban, kisebbségbe kényszerülve. Mivel a törvényhozás nagyobb pártjai elutasították a koalíciót, így borítékolható lett volna, hogy nem könnyítik meg egy kisebbségi kormány működését. Az SPD határozottan ellenzékbe akart vonulni, így velük is egyezkedniük kellett volna. Merkeléknek minden ügyben vért izzadva kellett volna külső támogatást szerezniük, ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden párt ragaszkodott volna az ellenzékiségéhez.

A mentőövet tagadhatatlanul Martin Schulz dobta Merkelnek, aki két kézzel bele is kapaszkodott. Az államfővel folytatott tárgyalások után hajlandó volt egy újabb nagykoalíció megkötésére. A kancellárasszony ezt kihasználva ült le az SPD-vel tárgyalni, miután a szociáldemokraták megadták erre a felhatalmazást a pártvezetésnek.

Az SPD nagy fölényben lévő alkupozícióval ült le a tárgyalóasztalhoz. Schulz tudta, hogy szinte az összes ász nála van, és így is játszott. Annak ellenére, hogy a CDU a testvérpártjával, a CSU-val együttesen több mint 10 százalékponttal jobb eredményt ért el az utolsó választáson, mint a szociáldemokraták. Az SPD a magához képest is gyengébb eredmény miatt jelentette ki, hogy ellenzékbe vonul. Schulz viszont nem veszíthetett. Ha eredménytelenül kell felállni a koalíciós tárgyalások után, széttárta volna a karjait, és kényelmesen beül az ellenzéki padsorokba. Közben gőzerővel készül az akkor már elkerülhetetlen előrehozott választásokra.

A befőtt eltette a nagymamát…

„Aki kiengedi a kezéből a pénzügyek, a külügy, a munkaügy és a szociális ügyek ellenőrzését, az döntő fontosságú területeken adja fel a folyamatok alakításának igényét.” – vélte a német iparvállalatok érdekvédelmi képviselete vezetője. A megfogalmazás bántóan találó. Angela Merkel veszteségként, az SPD pedig nyereségként könyvelheti el a kulcsfontosságú tárcákat. A pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium , valamint a szociális és munkaügyi minisztérium elvesztése mellett a CDU csak a gazdasági minisztérium jutott a kulcstárcák közül.

Martin Schulz még nem dőlhet hátra nyugodtan (és persze Merkel sem), hiszen az SPD-nek pártszavazáson kell megerősíteni a koalíciós megállapodást. Ezt komolyan veszélyeztette a pártelnök azon kijelentése, hogy átveszi a külügyek irányítását, a pártelnöki posztról való lemondása mellett. Ezt sem a német közvélemény, sem a sajtó, de saját pártja sem vette jó néven. Sigmar Gabriel a jelenlegi külügyminiszter, ex-SPD elnök az egyik legnépszerűbb német politikus ma. Schulz meghallotta a felmorajlást, és pénteken bejelentette, hogy mégsem tart igényt a német diplomácia vezetésére. Döntését a február 20-án kezdődő pártszavazás sikerét veszélyeztető személye körüli vitákkal indokolta.

A jelenlegi nagykoalíciós tárgyalásokból a bajor keresztényszocialisták jöttek ki jól. A CSU megszerezte a belügyminisztériumot, a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős tárcát, továbbá a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztériumot. Ráadásul, a belügyi tárca feladatköre kibővül az építésüggyel, illetve az úgynevezett szülőföldüggyel, ami a vidéki települések fejlesztését jelenti. A kibővített belügyi tárcát át is nevezik: Haza Minisztérium lesz az új neve, és Horst Seehofer pártelnök a tárca várományosa.

A német sajtó nem bánt kesztyűs kézzel az új nagykoalícióval. Általános vélemény az, hogy a megállapodás gyenge lábakon áll, mert az SPD 460 ezres tagsága meg is torpedózhatja. Merkel pedig, aki igen nagy árat fizetett a három aláírásért, nagyon úgy tűnik, hogy nem csak az utolsó ciklusát kezdi meg, de lehet, hogy ki sem tudja azt tölteni.

A II. világháború óta a leghosszabb koalíciós tárgyalásokat követően a pártok megerősítése után húsvétkor lehet új kormánya Németországnak.

...

Szólj hozzá