Zárójel

NAGYSZOMBAT

A nagyszombat a húsvét előtti utolsó nap. A zsidó vallásban – és így volt ez Jézus korában is – a napok az estével kezdődnek, és azzal is végződnek, ez sokakat megzavarhat, hiszen így lehetséges az, hogy a feltámadás örömünnepe, amely a Jézus halálát és sírba tételét követő szomorúságot váltja, már ezen az estén elkezdődjön.

Az újszövetség szerint Mária Magdaléna és még néhány Jézus-hívő asszony drága keneteket és olajakat vásárolt, hogy azokkal kenjék meg Jézus testét, majd elindultak a sírhoz, amit vasárnap üresen találtak.

A keresztény liturgia szerint a feltámadás örömünnepe már szombaton este megkezdődik, ekkor térnek vissza a harangok is Rómából, ezzel véget ér a húsvétot megelőző nagy, szomorú csendesség. Többek között megszentelt parázzsal lobbantják lángra azt a tüzet, amelyen húsvéti ételeik készülnek:

Az áldoztatás után a pap – az asszisztencia vezetésével – elindul egy körmenetre. A visszaérkezés után áldást mond, és elbocsátja a híveket. A következő mise általában éjfélkor kezdődik, de egyes egyházközségekben hajnalkor. Ez már Jézus feltámadását jelzi, ez a vigilia-mise.

(Forrás: Wikipédia)

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER